ΚΡΗΤΗ

Παπαδεράκης: Να γίνει ακατάσχετη και αφορολόγητη η μη επιστρεπτέα επιχορήγηση

Επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη Κρήτης στους αρμόδιους Υπουργούς

No profile pic

Επιστολή προς τους Υπουργούς Οικονομίας-Ανάπτυξης Α. Γεωργιάδη, Οικονομικών Χ. Σταικούρα και αν. Υπ. Οικονομίας Ν. Παπαθανάση για την Ακατάσχετη η μη Επιστρεπτέα επιχορήγηση των Επιχειρήσεων μέσω των ΠΕΠ /ΕΣΠΑ 2014-20 των Περιφερειών απέστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Εμπορίου Καινοτομίας Κοινωνικής Οικονομίας Αντώνης Παπαδεράκης

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Αντώνης Παπαδεράκης ζητάει από τους συναρμόδιους Υπουργούς λόγω των επιπτώσεων του COVID-19, να ληφθούν οι αναγκαίες νομοθετικές ή άλλες πρωτοβουλίες ώστε η μη Επιστρεπτέα επιχορήγηση των Επιχειρήσεων μέσω των ΠΕΠ /ΕΣΠΑ 2014-20 των Περιφερειών να  είναι ακατάσχετη και αφορολόγητη. 

Συγκεκριμένα στην επιστολή του ο κ. Παπαδεράκης αναφέρει:

«Σας είναι γνωστό ότι η Περιφέρεια Κρήτης μαζί με όλες τις άλλες Περιφέρεις της χώρας υλοποιούν αυτή τη περίοδο πρόγραμμα ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον COVID μέσω των Περιφερειακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014-20. 

Τα συγκεκριμένα προγράμματα έχουν τη μορφή της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης  και παρά το γεγονός ότι οι  διαθέσιμοι πόροι του ΠΕΠ δεν επαρκούν να καλύψουν τις ανάγκες, ιδιαίτερα των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, συνιστούν  μια σημαντική παρέμβαση στήριξης της επιχειρηματικότητας αφού καλύπτουν σημαντικό  μέρος των λειτουργικών εξόδων για το 2021των ωφελούμενων επιχειρήσεων.

Όμως, όπως γνωρίζετε, η συγκεκριμένη ενίσχυση δεν είναι ακατάσχετη καθώς υπόκειται στην διάταξη του Νόμου 4314/2014, αρ. 32 (1α) σύμφωνα με την οποία«…Οι τελικές πληρωμές των ανωτέρω δικαιούχων, μετά την ολοκλήρωση του έργου, δύναται να κατάσχονται, συμψηφίζονται, παρακρατούνται ή να αποδίδονται για λογαριασμό του δικαιούχου και καταβάλλονται με την υποχρεωτική προσκόμιση αποδεικτικών φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας. Το συνολικό ποσό που κατάσχεται, παρακρατείται ή συμψηφίζεται σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο δεν μπορεί να υπερβαίνει το 30% του ποσού της τελικής πληρωμής.».

Επίσης με δεδομένο ότι η μη επιστρεπτέα επιχορήγηση των επιχειρήσεων θεωρείται  ως  έκτακτο έσοδο το οποίο ουσιαστικά  χορηγείται   με τη μορφή ευεργετήματος στο πλαίσιο αντιμετώπισης των αρνητικών οικονομικών συνεπειών που συνεπάγεται η εμφάνιση και διάδοση του κορωνοϊού COVID-19, δεν έχει τα εννοιολογικά χαρακτηριστικά του εισοδήματος, συνάγεται ότι δεν αποτελεί φορολογητέο εισόδημα για τις επιχειρήσεις (νομικά πρόσωπα / νομικές οντότητες ή φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα) που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού COVID.

Στο πλαίσιο αυτό, και κατανοώντας τις επιπτώσεις του COVID-19 στη λειτουργία των επιχειρήσεων, σας καλούμε να αναλάβετε τις αναγκαίες νομοθετικές ή άλλες πρωτοβουλίες ώστε η  παραπάνω επιχορήγηση να  είναι ακατάσχετη και αφορολόγητη.

Υπενθυμίζουμε επιπλέον ότι:

Με πρόσφατη  Κοινή Υπουργική Απόφαση ΓΔΟΥ 148/3-7-20 (Φ.Ε.Κ. Β’ 2729/3-7-20),  με την οποία θεσπίστηκε το καθεστώς ενίσχυσης με τη μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής από το κεντρικό κράτος, για ιδιωτικές επιχειρήσεις, η επιστρεπτέα αυτή προκαταβολή είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και δεν συμψηφίζεται με οποιαδήποτε οφειλή. Το ίδιο ισχύει και για επιστρεπτέες προκαταβολές 2,3, και 4 που έχουν ήδη χορηγηθεί στις επιχειρήσεις 

 Επιπλέον σύμφωνα με το άρθρο  118  του πολυνομοσχεδίου «Ρυθμίσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας από τις συνέπειες της πανδημίας του COVlD-19, την ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς, την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων, τη ρύθμιση οφειλών προς τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις» που ψηφίστηκε πρόσφατα στην ελληνική βουλή προστέθηκε  τροπολογία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την οποία προβλέφθηκε ανάλογη ρύθμιση για τις   ενισχύσεις που καταβάλλονται στο πλαίσιο δράσεων αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορωνοϊού στον πρωτογενή τομέα».


 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση