Σε ανακοίνωση της ΔΗΠΑΚ γιατρών ΕΣΥ Κρήτης, με αφορμή την προκήρυξη θέσεων στο ΕΣΥ, καλεί σε πανυγειονομική απεργία στις 17 Οκτωβρίου και στο παγκρήτιο συλλαλητήριο για την υγεία στις 6 Νοεμβρίου.
Όπως αναφέρει:
"Η πρόσφατη προκήρυξη θέσεων γιατρών ΕΣΥ, η οποία έγινε κάτω από την πίεση των αγώνων μας, υπολείπεται για άλλη μια φορά των τεράστιων αναγκών, συνεπώς δεν αναμένεται να δώσει ουσιαστική λύση στο σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης των δημόσιων δομών υγείας.
Προκηρύχθηκαν 298 θέσεις πανελλαδικά, ενώ oι κενές υπερβαίνουν κατά πολύ τις 6000, αριθμός που υπολογίζεται με βάση τους ελλιπέστατους οργανισμούς των νοσοκομείων του 2012. Στην Κρήτη προκηρύχθηκαν μόνο 31 θέσεις γιατρών, οι οποίες δεν επαρκούν για να καλύψουν τα κενά σε ιατρικό προσωπικό (που ξεπερνούν π.χ. σε ΠΑΓΝΗ και Βενιζέλειο τα 30 ανά νοσοκομείο), ενώ δεν αναπληρώνουν καν τις αποχωρήσεις. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε:
- Στο ΠΑΓΝΗ προκηρύχθηκε μόνο 1 θέση παιδοψυχιάτρου, αν και υπηρετεί εδώ και τουλάχιστον 6 μήνες στην Παιδοψυχιατρική Κλινική μόνο ένας ειδικευμένος γιατρός, ο οποίος υποχρεώνεται σε υπερεφημέρευση, ενώ εφημερίες καλύπτει πλέον και ο μοναδικός ψυχίατρος ενηλίκων του Λασιθίου. Θυμίζουμε ότι ο δεύτερος παιδοψυχίατρος παραιτήθηκε γιατί δεν άντεχε να κάνει 15 εφημερίες ανά μήνα για τουλάχιστον ενάμιση χρόνο. Δεν είναι λοιπόν πολύ πιθανό να μην ενδιαφερθεί κανείς για τη θέση αυτή, όταν γνωρίζει ότι θα εφημερεύει τις μισές μέρες του μήνα;
Προκηρύχθηκε επίσης στο ΠΑΓΝΗ μόνο μία θέση ψυχιάτρου, ενώ 4 θέσεις είναι κενές και οι υπηρετούντες ειδικευμένοι γιατροί της κλινικής υπερβαίνουν το πλαφόν των εφημεριών εδώ και χρόνια. Δεν προκηρύχθηκε καμία θέση γιατρών ΜΕΘ, ούτε καν για να αναπληρωθούν οι παραιτήσεις, ενώ οι εναπομείναντες συνάδελφοι δεν επαρκούν για να λειτουργήσουν τις 27 κλίνες, εκ των οποίων 4-5 είναι συνήθως κλειστές. Δεν προκηρύχθηκαν επίσης θέσεις για τη στελέχωση των νέων τμημάτων που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια (π.χ. μονάδα οξέων εγκεφαλικών, ΡΕΤ κλπ)
-Στο Βενιζέλειο προκηρύχθηκαν μόνο 4 θέσεις, ενώ οι κενές ξεπερνούν τις 30. Προκηρύχθηκε μόνο μία θέση αναισθησιολόγου, ενώ 4 είναι κενές και υπηρετούν μόνο 4 ειδικευμένοι γιατροί, ένας εκ τω οποίων είναι προς συνταξιοδότηση. Το αποτέλεσμα είναι οι μισές χειρουργικές αίθουσες να είναι κλειστές τις περισσότερες ημέρες, ενώ στη λίστα χειρουργείου περιμένουν πάνω από 2500 ασθενείς. Προκηρύχθηκε επίσης μόνο 1 θέση ακτινολόγου, αν και 6 είναι κενές και έχουν παραιτηθεί τουλάχιστον 3 τα τελευταία δύο χρόνια. Για να βγει το πρόγραμμα των εφημεριών του αξονικού, ακτινολόγοι του ΠΑΓΝΗ μετακινούνται για εφημερίες κάθε μήνα. Προκηρύχθηκε μόνο μία θέση αιματολόγου, ενώ επίκειται μια συνταξιοδότηση και οι υπηρετούντες γιατροί του τμήματος αδυνατούν να αναλάβουν νέα χρόνια περιστατικά. Προκηρύχθηκε τέλος μόνο μία θέση γαστρεντερολόγου, ενώ πριν δύο μήνες παραιτήθηκαν δύο ειδικευμένοι γιατροί του τμήματος, με συνέπεια ήδη να αυξάνεται η πίεση του αντίστοιχου τμήματος του ΠΑΓΝΗ.
-Στο ΓΝ Χανίων προκηρύχθηκε μόνο μία θέση ψυχιάτρου, ενώ υπηρετεί μόνο ο διευθυντής, με αποτέλεσμα οι ειδικευόμενοι της κλινικής να είναι στα πρόθυρα ομαδικής παραίτησης. Προκηρύχθηκε επίσης μία θέση ακτινολόγου, ενώ δύο γιατροί αποχώρησαν πριν δύο μήνες και 4 γιατροί συνταξιοδοτούνται στα τέλη του έτους. Ήδη η λύση που δόθηκε ήταν η παράδοση των γνωματεύσεων του μαγνητικού τομογράφου σε ιδιώτες. Δεν προκηρύχθηκε καμία θέση εντατικολόγου, προκειμένου να λειτουργήσουν οι 6 κλίνες ΜΕΘ, που δημιουργήθηκαν κατά την πανδημία με δωρεά και παραμένουν κλειστές λόγω έλλειψης ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.
-Στο ΓΝ Ρεθύμνου δεν προκηρύχθηκε καμία θέση ψυχιάτρου, ενώ υπηρετεί μόνο ένας και 3 θέσεις είναι κενές. Δεν προκηρύχθηκε καμία θέση γαστρεντερολόγου και καμία νευρολόγου (υπηρετεί μόνο ένας και μία είναι κενή σε καθεμία από αυτές τις ειδικότητες). Δεν προκηρύχθηκε επίσης καμία θέση χειρουργού, ενώ υπάρχουν 2 κενές θέσεις και υπηρετούν 4, ένας εκ των οποίων συνταξιοδοτείται.
-Στο ΓΝΑΝ προκηρύχθηκαν 6 θέσεις, ενώ 20 περίπου είναι κενές. Δεν προκηρύχθηκε καμία θέση νευρολόγου, ενώ δεν υπηρετεί κανείς. Προκηρύχθηκε μόνο μία θέση γιατρού ΜΕΘ, ενώ υπηρετούν 3, ένας εκ των οποίων συνταξιοδοτείται, με αποτέλεσμα να ζητούν γιατρούς από τα νοσοκομεία του Ηρακλείου για να καλύψουν εφημερίες. Προκηρύχθηκε μόνο 1 θέση ακτινολόγου, ενώ 2 είναι κενές και υπηρετούν μόνο 2, εκ των οποίων η μία είναι εδώ και δύο χρόνια σε παράταση συνταξιοδότησης. Στο ΓΝ Σητείας προκηρύχθηκαν μόνο 3 θέσεις, ενώ 13 είναι κενές.
Προκηρύχθηκε μόνο μία θέση παιδιάτρου, ενώ υπηρετεί μόνο μία μόνιμη παιδίατρος και είναι αδύνατη η καθημερινή λειτουργία της κλινικής. Δεν προκηρύχθηκε καμία θέση αναισθησιολόγου και ακτινολόγου, ενώ υπηρετεί μόνο ένας μόνιμος γιατρός σε κάθε μία από αυτές τις ειδικότητες (η μοναδική ακτινολόγος έχει συμπληρώσει πενταετία σε άγονο και έχει ζητήσει μετάθεση στο Ηράκλειο). Στο ΓΝ Ιεράπετρας προκηρύχθηκαν μόνο 1 θέση παθολόγου, 1 ακτινολόγου, 1 αναισθησιολόγου, ενώ μόνο υπηρετεί μόνο 1 μόνιμος ανά ειδικότητα.
Πρόκειται για μια προκήρυξη προσαρμοσμένη στον πετσοκομμένο κρατικό προϋπολογισμό για την υγεία. Μια προκήρυξη που χρησιμοποιείται από το Υπουργείο ως επιχείρημα για τη δήθεν προσπάθειά του να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας, ενώ γνωρίζει ότι αρκετές από αυτές τις θέσεις θα βγουν άγονες, αφού δεν είναι ελκυστικό για ένα συνάδελφο να διοριστεί σε ένα τμήμα, όπου θα εξαναγκάζεται σε υπερεφημέρευση, περικοπή ρεπό και αδειών, μετακινήσεις.
Δεν είναι διόλου τυχαίο ότι προκηρύχθηκε ελάχιστο ποσοστό των κενών. Για την κατανομή των θέσεων αξιοποιήθηκε το σύστημα κατηγοριοποίησης νοσηλευμένων ασθενών σε διαγνωστικά ομοιογενείς ομάδες (DRG). Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, «για την προτεραιοποίηση των αιτημάτων συνεκτιμήθηκαν και λειτουργικοί δείκτες, όπως η πληρότητα των τμημάτων, ο αριθμός των εισαγωγών και ο ΜΟ ημερών νοσηλείας».
Άλλωστε, το Υπουργείο είχε δηλώσει -σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου- την πρόθεσή του να αποζημιώνονται τα νοσοκομεία από το 2025 με βάση το παραγόμενο έργο. Έτσι, νοσοκομεία, που αναγκάζονται να περιορίσουν τα τακτικά χειρουργεία και τις νοσηλείες λόγω υποστελέχωσης, θα απορροφούν ακόμη λιγότερα κρατικά κονδύλια, άρα το μόνιμο προσωπικό τους θα ελαχιστοποιηθεί, με επακόλουθο την περαιτέρω υποβάθμισή τους.
Ως διέξοδος στην υποβάθμιση αυτή θα προβληθεί από το Υπουργείο η συγχώνευσή τους με κοντινά νοσοκομεία στα πλαίσια του νέου «υγειονομικού χάρτη» αλλά και η επέκταση της ιδιωτικοοικονομικής τους λειτουργίας ως «αυτοχρηματοδούμενες» επιχειρήσεις, οι οποίες θα επιδιώκουν να έχουν ολοένα περισσότερα έσοδα από τις άμεσες (στα απογευματινά ιατρεία/χειρουργεία) ή έμμεσες (μέσω ασφαλιστικών ταμείων) πληρωμές των ασθενών.
Αν ήθελε πραγματικά το Υπουργείο να ενισχύσει τις δημόσιες δομές υγείας, θα αύξανε σημαντικά την κρατική χρηματοδότηση της υγείας, θα αύξανε τις οργανικές θέσεις των νοσοκομείων (ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες), θα προκήρυσσε ταυτόχρονα το σύνολο των κενών θέσεων με ουσιαστικά οικονομικά, επιστημονικά κ.ά. κίνητρα, θα μονιμοποιούσε τους χιλιάδες συμβασιούχους, θα έδινε γενναίες αυξήσεις στους μισθούς, θα απαγόρευε την υπέρβαση του ημερήσιου και εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας. Η ικανοποίηση αυτών των αιτημάτων της ΟΕΝΓΕ θα αποτελούσε πραγματικό κίνητρο προσέλκυσης και παραμονής των γιατρών στο ΕΣΥ και θα απέτρεπε τις παραιτήσεις και τις άγονες προκηρύξεις θέσεων. Καλούμε τους συναδέλφους να συνεχίσουν τον αγώνα για ενίσχυση και αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας, ώστε να μπορεί να καλύπτει καθολικά δωρεάν τις ανάγκες.
Καλούμε σε μαζική συμμετοχή στην πανυγειονομική ΑΠΕΡΓΙΑ στις 17 Οκτώβρη και στο παγκρήτιο συλλαλητήριο για την υγεία στις 6 Νοέμβρη".
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη