ΚΡΗΤΗ
Παλίγκρεμνος: Τα επόμενα βήματα για την ακύρωση της επένδυσης στο «διαμάντι» της Κρήτης
Μετά και την ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που έκανε δεκτή τη μελέτη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας
Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος βρίσκεται πλέον η "μπάλα" για τις επόμενες κινήσεις αναφορικά με την σχεδιαζόμενη επένδυση ξενοδοχειακής μονάδας, σε ένα από τα διασημότερα μνημεία της κρητικής φύσης, το Παλίγκρεμνο Ρεθύμνου.
Μετά και την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου το οποίο ομόφωνα ενέκρινε τη μελέτη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, που κρίνει το Παλίγκρεμνο ως περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και «προστατευόμενο μνημείο της Φύσης με ιστορική και πολιτισμική αξία», οι εξελίξεις αναμένεται να είναι ραγδαίες.
Στα επόμενα βήματα της διαδικασίας είναι η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης να σταλεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος το οποίο αναμένεται να λάβει την τελική απόφαση για τη συνέχιση ή την οριστική ακύρωση της τουριστικής επένδυσης στην περιοχή.
Σημειώνεται πάντως ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο γνωμοδοτεί και σε καμία περίπτωση η απόφαση του δεν είναι δεσμευτική προς το Υπουργείο.
Ωστόσο, ο γεωλόγος ερευνητής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και εισηγητής της τεχνικής έκθεσης του Μουσείου κ. Χαράλαμπος Φασουλάς εκφράζει στο cretalive την αισιοδοξία του για την έκβαση της υπόθεσης.
«Περιμένουμε να δούμε ποια θα είναι η τελική απόφαση του Υπουργείου όμως είμαστε αισιόδοξοι καθώς εφόσον όλοι οι φορείς (Δήμος Αγίου Βασιλείου, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης και Περιφέρεια) τάσσονται κατά της επένδυσης, ενδεχομένως να εισακουστούν οι αποφάσεις τους» αναφέρει ο ίδιος.
Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης από την πλευρά της έχει στείλει ήδη και εκείνη αρνητική γνωμοδότηση κατά της επένδυσης προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και πλέον η τύχη της επένδυσης είναι «ξεκάθαρα πολιτική απόφαση».
Τέσσερα χρόνια "κυνηγάει" την επένδυση ο Δήμος Αγίου Βασιλείου
Αποφασισμένος να ακυρωθεί η επένδυση ήταν εξ αρχής ο δήμος Αγίου Βασιλείου ο οποίος προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας από το Υπουργείο Περιβάλλοντος να ανακηρύξει την περιοχή «προστατευόμενο τοπίο-μνημείο της φύσης».
Η υπόθεση ξεκίνησε και διαρκεί τουλάχιστον τέσσερα χρόνια, όταν η Πολιτεία άνοιξε το δρόμο της επένδυσης με την έκδοση οικοδομικής άδειας.
Αρχικά το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Ρεθύμνου γνωμοδότησε αρνητικά για την έγκριση οικοδομικής άδειας, για τη δημιουργία ξενοδοχειακής μονάδας με υπόσκαφα κτήρια πάνω από τον Παλίγκρεμνο. Τότε επιστημονικές ομάδες από την Ελλάδα και το εξωτερικό τάχθηκαν στο πλευρό του δήμου και εναντίον της επένδυσης με το σκεπτικό ότι «είναι μοναδικό τοπίο με αξιόλογα οικολογικά χαρακτηριστικά καθώς οι βράχοι καταλήγουν σε παράκτιες αμμοθίνες».
Κι ενώ το θέμα πέρασε διά πυρός και σιδήρου, πριν έξι μήνες ο δήμος Αγίου Βασιλείου ανέθεσε τη σχετική μελέτη, για την οποία γίνεται λόγος, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και η οποία έγινε ομόφωνα δεκτή από το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, όπου ανήκει ο Παλίγκρεμνος, κ. Γιάννης Ταταράκης, σημείωσε στο cretalive ότι «αφού υπάρχει ομόφωνη απόφαση τόσο του δημοτικού όσο και του περιφερειακού συμβουλίου ο υπουργός δεν έχει κανένα λόγο να μην κάνει δεκτές τις εισηγήσεις μας».
Επίσης συμπλήρωσε ότι «επειδή γνωρίζω τις περιβαλλοντικές ευαισθησίες του κ. Αμυρά ελπίζω η τελική απόφαση να είναι θετική ως προς τις γνωμοδοτήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης. Σε κάθε περίπτωση η ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου αποτελεί σημαντική εξέλιξη για το τοπόσημο -διαμάντι της περιοχής μας, το Παλίγκρεμνο».
Δείτε επίσης:
Το Παλίγκρεμνο ... κερδίζει! - Ομόφωνα "ναι" στη μελέτη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ρέθυμνο