ΚΡΗΤΗ

Παιδικές χαρές για ΑΜΕΑ: Γκετοποίηση ή συμπερίληψη - Όσα ειπώθηκαν στο Δημοτικό Σύμβούλιο

Εποικοδομητική συζήτηση με φόντο ένα λεπτό κοινωνικό ζήτημα

Παιδικές χαρές για ΑΜΕΑ: Γκετοποίηση ή συμπερίληψη - Όσα ειπώθηκαν στο Δημοτικό Σύμβούλιο

Το άκρως λεπτό και ευαίσθητο κοινωνικό ζήτημα της πρόσβασης των παιδιών με αναπηρία σε παιδικές χαρές της πόλης τέθηκε προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου μετά από ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Κατά την εισήγηση του ο επικεφαλής της παράταξης Δημήτρης Δουλουφάκης τόνισε ότι «ο Αθλητικός Όμιλος Ξιφασκίας Ηρακλείου «Θησέας» έχει από το 2022 υποβάλλει σχετικό αίτημα στον δήμο Ηρακλείου, υπογραμμίζοντας τη σκληρή αλήθεια ότι σε όλο τον Νομό υπάρχει μόνο μία προσβάσιμη κούνια στην περιοχή «Καράβολα», τη στιγμή που μόνο στην πόλη του Ηρακλείου τα παιδιά στην α/θμια και β/θμια ειδική αγωγή και εκπαίδευση ξεπερνούν τα 500. Ταυτόχρονα, να γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις στο σύνολο των υφιστάμενων παιδικών χαρών, για να μπορούν να αθληθούν και να απασχοληθούν δημιουργικά και με ασφάλεια άτομα με κινητικά προβλήματα, με πρόβλεψη θέσεων στάθμευσης ΑμεΑ».

Ο δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός σημείωσε πως το θέμα δεν είναι γκετοποιήσουμε τα παιδιά με ειδικές ανάγκες αλλά να τα εντάξουμε στο κοινωνικό σύνολο. «Το ζητούμενο είναι η συμπερίληψη» είπε ενώ παράλληλα τόνισε ότι «προτείνεται η δημιουργία παιδικής χαράς ΑΜΕΑ. Η πρόταση είναι αντίθετη με τη φιλοσοφία της Δημοτικής Αρχής και με τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται το ζήτημα των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες. Το ζήτημα των ΑΜΕΑ αντιμετωπίζεται στο πνεύμα της συμπερίληψης και όχι της γκετοποίησης την οποία προτείνεται. Προτείνεται μία παιδική χαρά στην οποία θα συμβαίνει τί; Θα έρχονται τα ΑΜΕΑ από όλο το νομό να αθλούνται εκεί, να είναι η παιδική χαρά των ΑΜΕΑ; Δεν είναι η λύση αυτή και έχει γίνει ευρέως αποδεκτό».

Εν συνεχεία ο δήμαρχος επικαλέστηκε μία πλειάδα ρυθμίσεων και συμβάσεων στις οποίες έχει προσχωρήσει και η Ελλάδα, όπως η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία του 2012, η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού του 1992 καθώς και νεότερες ρυθμίσεις του 2013.

«Η κυρίαρχη προσέγγιση είναι καθολικός σχεδιασμός. Αυτό σημαίνει ότι στις ίδιες παιδικές χαρές πρέπει να έχουν πρόσβαση παιδιά ανεξάρτητα από την κινητική τους δυνατότητα. Οι παιδικές χαρές του δήμου Ηρακλείου ακολουθούν αυτά τα πρότυπα. Τα παιδιά θα συναντιούνται εκεί και θα παίζουν μαζί όπως και στα σχολεία. Οι παιδικές χαρές χρειάζονται συντήρηση ώστε να φθάσουν στο επίπεδο της πιστοποίησης που είναι αναγκαία. Χρειάζεται χρηματοδότηση η συντήρηση των παιδικών χαρών για να καταλήξει σε πιστοποίηση» τόνισε ο ίδιος.

Η δημοτική σύμβουλος και αντιπρόεδρος του Συλλόγου «Δικαίωμα στη Ζωή», Λάγια Βοργιά, κατά την τοποθέτηση της στο Σώμα είπε ότι η θέση του προέδρου του Συλλόγου, του κ. Σημανδηράκη, είναι αίτημα συμπερίληψης. «Αυτό που χρειάζονται τα παιδιά και οι οικογένειες είναι η συμπερίληψη σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους. Δεν θέλουν να διαχωρίζονται από τους υπόλοιπους διότι αλλιώς δεν πρόκειται να γίνουν ορατά από τους υπόλοιπους. Το ιδανικό θα ήταν τα παιδιά ΑΜΕΑ να συγχρωτίζονται με τα υπόλοιπα παιδιά με ασφάλεια σε όλους τους χώρους» σημείωσε συγκεκριμένα.

«Θέτουμε ως προτεραιότητα την Ειδική Αγωγή και ακολουθούμε με ακρίβεια όλα όσα οι επιστήμονες μας επιβάλλουν και αυτό δεν είναι άλλο από τον προσανατολισμό της συμπερίληψης. Η στόχευση δεν είναι ο διαχωρισμός αλλά η συνύπαρξη παιδιών κάτω από την ίδια στέγη» τόνισε από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Παιδείας Αντώνης Περισυνάκης.

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιώργος Σισαμάκης υπογράμμισε ότι έχει τεθεί πλήρως η προσέγγιση της Δημοτικής Αρχής αλλά και η πολιτική του δήμου Ηρακλείου διαχρονικά και ότι κατά τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο τέθηκαν τρία ζητήματα: η χρήση, η πρόσβαση και η στάθμευση. «Τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί αρκετές ράμπες στα πεζοδρόμια για την πρόσβαση. Προσπαθούμε να προσεγγίσουμε το ποσοστό που ορίζει ο νόμος: το 5%. Το κομμάτι της συμπερίληψης είναι προτεραιότητα. Είμαστε στη φάση εκπόνησης του Σχεδίου Αστικής Προσβασιμότητας για το πως όλα τα δημοτικά κτίρια και οι χώροι θα είναι προσβάσιμοι από όλους τους συμπολίτες μας χωρίς καμία διάκριση. Οι νέες παιδικές χαρές έχουν αρκετά όργανα για άτομα με αναπηρία. Προτείνω στις υφιστάμενες παιδικές χαρές να υπάρχουν περισσότερα όργανα που θα μπορούν να γίνεται χρήση από όλους τους συμπολίτες μας χωρίς διάκριση και παράλληλα να γίνει ανάπτυξη βελτίωσης της πρόσβασης για ΑΜΕΑ. Όλοι είμαστε από την ίδια πλευρά για ένα τέτοιο ευαίσθητο ζήτημα» είπε.

Η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Αντιγόνη Ανδρεάκη υπενθύμισε ότι «δεν είμαστε Φινλανδία» λέγοντας πως «χρειάζεται ένας χώρος γιατί δεν υπάρχει "κανονικότητα", ούτε σε αυτά τα παιδιά ούτε σε αυτές τις οικογένειες, όπως την αντιλαμβανόμαστε όλοι οι υπόλοιποι». Τέλος έδωσε ως παράδειγμα την παιδική χαρά που λειτουργεί στο Φάληρο της Αττικής σημειώνοντας ιδιαίτερα ότι «δίνει τη δυνατότητα σε αυτά τα παιδιά να έχουν προτεραιότητα στις παιδικές χαρές, δεν λειτουργεί ως γκέτο».

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση