ΚΡΗΤΗ
Παιδιά - θύματα τροχαίων στην Κρήτη: Εικόνες από τη ΜΕΘ Παίδων που σοκάρουν!
Η παιδίατρος- εντατικολόγος, επιμελήτρια Α΄ στη ΜΕΘ Παίδων του ΠαΓΝΗ, κ. Έφη Ταβλαδάκη, παρουσιάζει στοιχεία για τα παιδιά- θύματα τροχαίων
* * Προσοχή, περιέχονται σκληρές εικόνες! * *
Της Κατερίνας Μυλωνά
Ένα παιδί με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, πολυτραυματίας που πρέπει να μπει εσπευσμένα στο χειρουργείο, μία ψυχή μόλις πέντε ετών που βρέθηκε μπροστά από ένα αυτοκίνητο, ένα μωρό που εκσφενδονίστηκε στο μπροστινό κάθισμα...
Οι εικόνες σοκάρουν και έχουν ακριβώς αυτόν τον στόχο: ό,τι δεν μπορούν να πουν οι λέξεις το φωνάζουν οι φωτογραφίες. Τα παιδιά είναι και αυτά θύματα τροχαίων, κάτι που γνωρίζουν καλά οι παιδίατροι.
Για τα σοβαρά τραυματισμένα παιδιά από τροχαία στην Κρήτη μίλησε στην Ανοιχτή Ψηφιακή Εκδήλωση-Webinar με θέμα την Οδική Ασφάλεια και το Παιδί που οργάνωσε η Παγκρήτια Παιδιατρική Εταιρεία η παιδίατρος- εντατικολόγος, επιμελήτρια Α΄ στη ΜΕΘ Παίδων του ΠαΓΝΗ, μέλος του ΔΣ της ΠΠΕ, κ. Έφη Ταβλαδάκη.
Σε δηλώσεις της στο Cretalive, αναφέρει πως αν και στη χώρα μας υπάρχει βελτίωση όσο αφορά στα τροχαία, στην Κρήτη δεν έχουμε αντίστοιχη εικόνα, συνεχίζουμε να μετράμε νεκρούς. Ίσως φταίνε οι δρόμοι μας, η κακή μας νοοτροπία, το γεγονός ότι δεν πειθαρχούμε.
Στην παρουσίασή της, υπογράμμισε ότι τα παιδιά όχι απλώς πέφτουν θύματα τροχαίων αλλά τραυματίζονται και πιο σοβαρά. Θέλησε να δείξει και φωτογραφίες παιδιών που νοσηλεύονται για να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα, χωρίς εξωραϊσμούς.
Η Ευρώπη και η Ελλάδα
Η χώρα μας μετρά 75 νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκους τη στιγμή που στην Ευρώπη ο ίδιος αριθμός είναι 50! Είναι η έβδομη χειρότερη χώρα όσο αφορά στον αριθμό των τροχαίων, μάλιστα η πιθανότητα να σκοτωθείς σε τροχαίο ατύχημα στην Ελλάδα είναι ~ 30,6% αυξημένη σε σχέση με το μέσο όρο της Ευρώπης.
Η Νορβηγία είναι η χώρα χωρίς κανένα νεκρό παιδί από τροχαία από το 2019 ενώ έρευνα στην Ισπανία έδειξε πως η σωστή χρήση των μέτρων προστασίας για τα παιδιά στο αυτοκίνητο (ζώνες ασφαλείας, σωστή χρήση παιδικών καθισμάτων κλπ.), μειώνει την πιθανότητα θανάτου ή τραυματισμού από τροχαίο, κατά 75% και 90% αντίστοιχα.
Κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και πολυτραυματίες
Τα παιδιά τραυματίζονται πιο σοβαρά από τους ενήλικες. Με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις νοσηλεύεται σχεδόν το 50% των περιστατικών στη ΜΕΘ Παίδων του ΠαΓΝΗ και πολυτραυματίες, επίσης, το 50%.
Το κεφάλι των παιδιών είναι μεγαλύτερο σχετικά με το υπόλοιπο σώμα στα μικρά παιδιά, με αποτέλεσμα να έχουμε μεγαλύτερη συχνότητα εγκεφαλικών κακώσεων.
Λόγω της μικρότερης σωματικής μάζας των παιδιών, η ενέργεια που μεταφέρεται από έναν προφυλακτήρα, για παράδειγμα, οδηγεί στην επίδραση μεγαλύτερης δύναμης ανά μονάδα επιφάνειας σώματος. Αυτή η μεγαλύτερη ενέργεια μεταδίδεται σε ένα σώμα με λιγότερο λίπος και συνδετικό ιστό και με στενή γειτονία πολλαπλών οργάνων οδηγώντας σε μεγαλύτερη συχνότητα πολλαπλών οργάνων.
Σε αντιδιαστολή με τον ενήλικα, το παιδί δεν πρέπει μόνο να αναρρώσει αλλά πρέπει να συνεχιστεί η κανονική διεργασία της σωματικής ανάπτυξης. Κακώσεις σε αυξητικά κέντρα μπορεί να έχουν δυσμορφίες, όπως στο μήκος των ποδιών, σκολίωση, κύφωση.
Στο 60% των παιδιών που υπέστησαν σοβαρό τραυματισμό παρατηρούνται αλλαγές προσωπικότητας για 1 έτος μετά το εξιτήριο. Προβλήματα κοινωνικότητας, συμπεριφοράς και μάθησης παρουσιάζονται στα μισά τραυματισμένα παιδιά. Σημαντική είναι η επίδραση στη δομή της οικογένειας , τον ψυχισμό των μη τραυματισμένων συγγενών και δημιουργείται ένταση στις σχέσεις των γονέων.
Όσο αφορά στα περιστατικά, το 37% των παιδιών που τραυματίζονται είναι οδηγοί (μηχανής, ποδήλατο, πατίνι), το 30% είναι επιβάτες ενώ το 33% αφορά σε παρασύρσεις παιδιών από όχημα.
Ως οδηγοί μηχανής, πρόκειται για παιδιά άνω των 14 ετών, το 90% δε φορά κράνος. Τα ατυχήματα γίνονται μέσα στην πόλη, δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος. Το 65% φέρουν βαριές κρανιογκεφαλικές κακώσεις- και το 35% είναι πολυτραυματίες.
Τα ατυχήματα με ποδήλατο, αφορούν σε παιδιά κάτω των 10 ετών, το 85% δε φορούν κράνος, γίνονται μέσα στην πόλη και σε ποσοστό 65% γίνονται άνοιξη και φθινόπωρο.
Δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος.
Ένα νεκρό παιδί είχαμε που οδηγούσε πατίνι, ηλικίας μόλις 11 ετών που κινείτο χωρίς προστατευτικό εξοπλισμό.
Έναν θάνατο είχαμε και από παράσυρση παιδιού από όχημα. Τα συγκεκριμένα ατυχήματα αφορούν σε 70% παιδιά κάτω των 10 ετών και γίνονται μέσα στην πόλη.
Ως επιβάτης, έχει χάσει, επίσης, τη ζωή του παιδί.
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και την πρωτοβουλία Cretalive Εν Δράσει