ΠΑΓΝΗ: Χρωστάνε 2.000- 2.500 μέρες άδεια σε 110 άτομα

Μαρία Αγαπάκη
Μαρία Αγαπάκη

Κάλεσμα σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας σε όλα τα σωματεία υγείας της Κρήτης

Αγιάτρευτες και βαθιές φαίνεται να είναι οι πληγές που άφησε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας η δεκαετής οικονομική κρίση που πέρασε η Ελλάδα και ανέδειξε με τον πλέον εμφατικό τρόπο η περίοδος της πανδημίας.

Εκατοντάδες γιατροί εγκαταλείπουν την εργασία τους στα δημόσια νοσοκομεία για τον ιδιωτικό τομέα ή για να φύγουν στο εξωτερικό, ακόμα και σε μεγάλη ηλικία. Ωστόσο υπάρχουν εργαζόμενοι που ζουν καθημερινά στην επισφάλεια αφού δεν έχουν καν αυτή την επιλογή.

Τέλος Ιουνίου λήγουν οι συμβάσεις για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα και τη σίτιση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου. Οι ίδιοι εργάζονται στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Κρήτης και ολόκληρης της νότιας Ελλάδας με ατομικές συμβάσεις εργασίας για πάνω από πέντε χρόνια, όπως αναφέρει στο Cretalive ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, Δημήτρης Βρύσαλης. Οι συμβάσεις αρχικά ανανεώνονταν ανά έτος ενώ πλέον ανανεώνονται ανά εξάμηνο ή και ανά τρεις μήνες. Επίσης λήγουν οι συμβάσεις δέκα ειδικευόμενων νοσηλευτών σε όλο το Πανεπιστημιακό οι οποίοι έχουν πάρει ήδη τρεις παρατάσεις από τότε που ολοκλήρωσαν την ειδικότητα τους.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προκειμένου να μην γίνει αφορμή η λήξη των συμβάσεων για την είσοδο εργολάβων και στο ΠΑΓΝΗ, όπως συμβαίνει ήδη και σε άλλα νοσοκομεία. «Ο υπουργός Υγεία Άδωνις Γεωργιάδης είχε αναφέρει ότι θα βάλει εργολάβους στα νοσοκομεία και ο κίνδυνος εισόδου εργολάβων είναι μεγάλος» αναφέρει.

Ένα ακόμα μεγάλο "αγκάθι" για τη δημόσια υγεία είναι ότι οφείλονται οι άδειες όλου του 2023 σε 110 άτομα -οι 90 εξ αυτών στην καθαριότητα. «Οι ημέρες άδειας που οφείλονται στους εργαζόμενους είναι συνολικά πάνω από 2.000- 2.5000 μέρες» τονίζει ο Δημήτρης Βρύσαλης. Σε ερώτηση του Cretalive σχετικά με το πώς έφθασαν οι εργαζόμενοι να μην λάβουν τις άδειες τους για έναν ολόκληρο χρόνο ο ίδιος εξηγεί ότι «δεν βγαίνουν οι βάρδιες. Αφήνουν τμήματα χωρίς καθαριότητα όπως στη Μονάδα Εμφραγμάτων δεν έχουν καθαριότητα τα απογεύματα και υποχρεώνεται η μία καθαρίστρια του κτηρίου να καθαρίζει ένα κτίριο με πάνω από επτά κλινικές».

«Η κατάσταση είναι εξουθενωτική και επικίνδυνη, δημιουργεί επισφάλεια και για τους εργαζόμενους και για ασθενείς. Πρόκειται για συνειδητή επιλογή ώστε η δημόσια υγεία και η καθαριότητα να υποβαθμιστεί σε τέτοιο βαθμό ώστε μετά η κυβέρνηση να εμφανίσει ως "από μηχανής Θεό" τους εργολάβους και τους ιδιώτες για να σώσουν την κατάσταση» αναλύει ο ίδιος

Στο πλαίσιο αυτό το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ συνεχίζει τον αγώνα του με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κεντρικό σαλόνι του νοσοκομείου την Παρασκευή 21/6 στις 10 π.μ. ενώ προγραμματίζεται και παράσταση διαμαρτυρίας στη Διοίκηση του Πανεπιστημιακού.

«Καλούμε και τα άλλα σωματεία της υγείας στο νησί να συντονιστούν στον αγώνα μας για να μην περάσει η ιδιωτικοποίηση στο χώρο της καθαριότητας και της σίτισης, να μην απολυθεί κανένας συμβασιούχος καμίας ειδικότητας και να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες για ένα δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας για όλο το λαό χωρίς πληρωμές άμεσες ή έμμεσες και μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων» καταλήγει ο Βρύσαλης.

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ