ΚΡΗΤΗ

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον αυτισμό

Τα Ηνωμένα Έθνη τιμούν την ημέρα αυτή με σκοπό τα άτομα με αυτισμό να έχουν πρόσβαση στα ανθρώπινα δικαιώματα, ισότιμα με την υπόλοιπη κοινωνία

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον αυτισμό

Η γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών όρισε την 2η Απρίλιου ως παγκόσμια ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον αυτισμό. Τα Ηνωμένα Έθνη τιμούν την ημέρα αυτή με σκοπό τα άτομα με αυτισμό να έχουν πρόσβαση στα ανθρώπινα δικαιώματα, ισότιμα με την υπόλοιπη κοινωνία. Παράλληλα τονίζεται η σημασία ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης του κοινού ως προς το θέμα του αυτισμού, αλλά και την ομαλή ένταξη των αυτιστικών ατόμων στη κοινωνία.

Το φάσμα του αυτισμού χαρακτηρίζεται, από δυσκολία στην κοινωνική και συναισθηματική αλληλεπίδραση, στη λεκτική και μη λεκτική επικοινωνία, καθώς και από στερεότυπες συμπεριφορές που επηρεάζουν τη λειτουργικότητα του ατόμου.

  • Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τα τελευταία χρόνια η συχνότητα εμφάνισης των διαταραχών του φάσματος του αυτισμού  είναι 1 προς 110 με 150 φυσιολογικά παιδιά.
  • Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο 700 με 1000 παιδιά θα διαγνωστούν με κάποια διαταραχή φάσματος.
 

Στο πλαίσιο του  σχεδιασμού παρεμβάσεων με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση και προστασία της υγείας πολιτών, παιδιών και ενηλίκων, με νευροαναπτυξιακές διαταραχές, νοητική υστέρηση, σύνδρομο Down κ.α. η 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας Ηρακλείου, το 1ο και 2ο Κ.Υ. Χανίων, εφαρμόζουν ειδικό πρωτόκολλο στη λήψη δειγμάτων αίματος. 

Οι ενδιαφερόμενοι γονείς ή φροντιστές παιδιών και ενηλίκων με νευροαναπτυξιακές διαταραχές, νοητική υστέρηση, σύνδρομο Down κ.α. που χρήζουν εργαστηριακού αιματολογικού ελέγχου μπορούν καθημερινά, τις εργάσιμες ημέρες και μέχρι 13:00 το μεσημέρι, να επικοινωνούν τηλεφωνικά με τη γραμματεία των μικροβιολογικών εργαστηρίων, προκειμένου να ενημερώνουν σχετικά με τις ιδιαίτερες ανάγκες/ιστορικό του ατόμου φροντίδας τους και να ορίζεται άμεσα το ραντεβού τους. 

Σκοπός είναι οι αιμοληψίες στα άτομα που ανήκουν στη συγκεκριμένη ευάλωτη πληθυσμιακή ομάδα να πραγματοποιούνται προγραμματισμένα, χωρίς καμία αναμονή, σε ένα προστατευμένο από εντάσεις και θορύβους περιβάλλον, χωρίς εξωτερικά ερεθίσματα λόγω κοσμοσυρροής,  που θα προάγει το αίσθημα ασφάλειας και την ηρεμία που έχουν ανάγκη, προκειμένου να προωθεί η συνεργασία με τα μέλη της υγειονομικής ομάδας και η αιμοληψία να διενεργηθεί αποτελεσματικά.

Τα τηλέφωνα στα οποία μπορούν να καλούν οι ενδιαφερόμενοι γονείς και φροντιστές είναι:

Κ.Υ. Ηρακλείου:  2810-719267 

1ο Κ.Υ. Χανίων:   28210-24627

2ο ΚΥ Χανίων:     28210-08351

 

Σημειώνεται ότι, σε κάθε περίπτωση, οι πολίτες με αναπηρία και ειδικά τα παιδιά με νευροαναπτυξιακές διαταραχές, νοητική υστέρηση, σύνδρομο Down εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα σε όλες τις μονάδες υγείας της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης.


 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση