ΚΡΗΤΗ
Ούτε 1000 οι οφειλέτες που έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους!
2,2 εκ. ευρώ στη ρύθμιση, από σύνολο 94 εκ. ευρώ που οφείλουν οι δημότες του Ηρακλείου
Μόλις 957 οφειλέτες - ιδιώτες και επιχειρήσεις - είχαν υπαχθεί μέχρι τις 31 Οκτωβρίου στη ρύθμιση του δήμου Ηρακλείου, εξοφλώντας 496.000 ευρώ και ρυθμίζοντας ακόμη 1,7 εκ. ευρώ.
Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιώργος Καραντινός, μιλώντας στο ΣΚΑΙ Κρήτης 92,1 έκανε λόγο για μη ικανοποιητικό αριθμό, καθώς το σύνολο των οφειλών αγγίζει το δυσθεώρητο ποσό των 94 εκ. ευρώ, εκ των οποίων τα μισά αφορούν σε πρόστιμα αυθαιρέτων.
Ο κ.Καραντινός υπενθύμισε ότι για ρύθμιση οφειλών πάνω από 50.000 ευρώ είναι απαραίτητη απόφαση Οικονομικής Επιτροπής που μάλιστα έχει ήδη εξετάσει 7 περιπτώσεις, και για οφειλές πάνω από 150.000 ευρώ, απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Επομένως όσοι επιθυμούν να υπαχθούν στη ρύθμιση και οφείλουν πάνω από 50.000 ευρώ δε θα πρέπει να το κάνουν στην εκπνοή της προθεσμίας.
Αμέσως μετά την 30ή Νοεμβρίου η ανοχή από την πλευρά του δήμου τελειώνει και η δημοτική αρχή θα προχωρήσει "σε ό,τι προβλέπει ο νόμος" για την είσπραξη δημοσίων εσόδων. "Η δέσμευση ΑΦΜ γίνεται ήδη, ενώ η κατάσχεση λογαριασμών θα είναι ... το λιγότερο που μπορεί να συμβεί" - ανέφερε ο κ.Καραντινός. Ο ίδιος εξήγησε ότι ο νόμος προβλέπει συγκεκριμένες (και φυσικά δυσάρεστες για όλους) ενέργειες, τις οποίες θα πρέπει να περιμένουν οι επιχειρηματίες που εντός του τρέχοντος μήνα δε θα φροντίσουν να συμμορφωθούν με το νόμο, να εξασφαλίσουν άδειες και να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.
"Δείξαμε ανοχή για τρία χρόνια μέχρι να καταθέσουμε συγκεκριμένο σχέδιο. Μειώσαμε κατά /3 τα τέλη κοινόχρηστων χώρων, αυξήσαμε το νόμιμο χώρο που μπορούν να εκμεταλλεύονται οι επιχειρhματίες και δίνεται η δυνατότητα των 100 δόσεων για τις οφειλές" - είπε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, εξηγώντας ότι πλέον οι υπηρεσίες του δήμου δε θα έχουν περιθώρια για άλλη "ελαστικότητα".
Στα 221 εκ. ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός του δήμου Ηρακλείου για το 2018, αυ6ξημένος κατά 4 εκ. ευρώ σε σχέση με αυτόν για το 2017. Το τεχνικό πρόγραμμα είναι μειωμένο κατά 2 εκ. ευρώ, ωστόσο έχει αυξηθεί η συνεισφορά του δήμου με ίδιους πόρους και ΣΑΤΑ. "Το τεχνικό πρόγραμμα για το 2017 ανερχόταν στα 39 εκ. ευρώ, με τα 26 εκατομμύρια να προέρχονται από ίδιους πόρους του δήμου και ΣΑΤΑ, ενώ στο πρόγραμμα των 37 εκ. ευρώ για το 2017, η συνεισφορά του δήμου φτάνει τα 30 εκ. ευρώ" - τονίζει ο αντιδήμαρχος Οικονομικών.
Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι τα αυξημένα έσοδα που προϋπολογίζονται για το 2018 προκύπτουν από το τρίπτυχο "χρηστή διαχείριση - μείωση δαπανών - αύξηση φορολογητέας ύλης". Απαντώντας στις συνήθεις επικρίσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης για προϋπολογισμό μη ρεαλιστικό που εν τέλει δεν υλοποιείται, ο κ.Καραντινός παραπέμπει στις "συχνές αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που δημιουργεί πρόβλημα στους στόχους της κάθε δημοτικής αρχής", ενώ υπενθυμίζει ότι ο προϋπολογισμός συντάχθηκε υπό το ... στενό μαρκάρισμα και τις οδηγίες των "Θεσμών".