ΚΡΗΤΗ
Ουδεμία συγκεκριμένη απάντηση για την Ηλεκτρονική Τιμολόγηση, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του Φραγκίσκου Παρασύρη
Ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Δήμας, στην αρχική του τοποθέτηση, δεν έδωσε ουδεμία συγκεκριμένη απάντηση, καθώς περιορίστηκε στην παρουσίαση των καταληκτικών ημερομηνιών για τη διασύνδεση ERPs και POS, δεδομένα που είναι ήδη γνωστά στην αγορά.
«Είτε ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν και γι΄ αυτό δίνουν απαντήσεις γενικές και αόριστες, είτε δεν ξέρουν τι τους γίνεται και οι εταιρίες λογισμικού «κάτω από τη μύτη τους» έχτισαν το ολιγοπώλιο αυτό. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο για επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που καλούνται να σηκώσουν ένα τεράστιο γραφειοκρατικό και λειτουργικό βάρος στριμωγμένοι στην μέγγενη της κλειστής και πανάκριβης αγοράς πληροφορικής», δήλωσε ο Φραγκίσκος Παρασύρης, ύστερα από τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης, σχετικά με τη διασύνδεση των λογισμικών λειτουργίας των ERPs, των POS και των ταμειακών.
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Βουλευτής, υπογράμμισε με έμφαση ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, στηρίζει κάθε πρωτοβουλία για τον εκσυγχρονισμό του φορολογικού μηχανισμού και της πάταξης της φοροδιαφυγής, υπενθυμίζοντας πως στην κατεύθυνση αυτή κινήθηκε και η εφαρμογή του myDATA, για την υλοποίηση του οποίου δόθηκε ο απαιτούμενος χρόνος στις επιχειρήσεις, μέχρι την καθολική χρήση του.
Ο Φραγκίσκος Παρασύρης, εστίασε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι το οικονομικό επιτελείο δεν χρησιμοποιήσει την εμπειρία του myDATa και πάνω σε αυτό να δημιουργήσει ένα δημόσιο πάροχο για την ηλεκτρονική τιμολόγηση, αλλά επέλεξε την οδό που οδήγησε σε μια ολιγοπωλιακή αγορά, με ελάχιστες ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες παρέχουν τις υπηρεσίες της ηλεκτρονικής τιμολόγησης και γύρω από τις οποίες δεν λειτουργεί ο υγιής ανταγωνισμός και πολύ περισσότερο η τιμολογιακή τους πολιτική, επιβαρύνει σημαντικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Δεν επιλέξατε να ακολουθήσετε το myDATA για έναν δημόσιο πάροχο, δεν δώσατε ούτε καν τις οδηγίες, έτσι ώστε να υπάρχει ένα ενιαίο API, ένα ενιαίο πρωτόκολλο διεπαφής, έτσι ώστε όλες οι εταιρείες ERPs να μπορούν να δεχθούν τα λογισμικά των παρόχων να «κουμπώνουν» πάνω τους», ανέφερε ασκώντας έντονη κριτική για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.
Ολοκληρώνοντας την αρχική του τοποθέτηση έθεσε τρία σημαντικά ερωτήματα στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Πρώτον, γιατί δεν προχώρησε το Υπουργείο σε ένα δημόσιο πάροχο και κυρίως αφού έκανε αυτή την επιλογή γιατί δεν έδωσε μια κοινή οδηγία, ώστε να φτιαχτεί ένα κοινό API για όλους, έτσι ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει υγιώς ο ανταγωνισμός. Το δεύτερο ερώτημα αφορούσε το αυξημένος κόστος της ηλεκτρονικής τιμολόγησης για το PEPPOL, τα ζητήματα για B2G συναλλαγές αλλά και τη μεγάλη επιβάρυνση των επιχειρήσεων λιανικής, οι οποίες, λόγω του μεγάλου αριθμού αποδείξεων που εκδίδουν, χρεώνονται με μεγάλα ποσά από τις εταιρείες παρόχους. Η τελευταία ερώτηση αφορούσε τις μεγάλες καθυστερήσεις στις ταχύτητες διαδικτύου σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, όπως για παράδειγμα το Ηράκλειο, γεγονός που συνεπάγεται ουρές και καθυστερήσεις για την έκδοση μια απόδειξης.
Ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Δήμας, στην αρχική του τοποθέτηση, δεν έδωσε ουδεμία συγκεκριμένη απάντηση, καθώς περιορίστηκε στην παρουσίαση των καταληκτικών ημερομηνιών για τη διασύνδεση ERPs και POS, δεδομένα που είναι ήδη γνωστά στην αγορά.
Στη δευτερολογία του ο Φραγκίσκος Παρασύρης, αφού επέκρινε τη γενικόλογη τοποθέτηση του Υφυπουργού και αφού έθεσε εκ νέου τα ερωτήματα, ανάφερε «όλα αυτά διαμορφώνουν μία κατάσταση αναταραχής στον κόσμο της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και των επαγγελματιών, και όχι μόνο της μικρομεσαίας, αλλά γενικότερα της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Δημιουργούν αναστάτωση, διότι είτε είναι οι παρατάσεις, είτε είναι οι οδηγίες, είτε το ότι δεν δίνετε απαντήσεις συγκεκριμένες, υπάρχει μια τεράστια αναταραχή στην αγορά. […]Άρα είναι μία αποτυχία και μια αστοχία πολιτικής, διότι δεν ξεκινήσατε σωστά ούτε σε σχέση με το χρονικό διάστημα, αλλά ούτε και σε σχέση με τις κατευθυντήριες γραμμές. Απαντήστε μας, λοιπόν, γιατί οδηγείτε όλο αυτό το πράγμα πάλι σε μία ολιγοπωλιακή δομή και διάρθρωση, εξυπηρετώντας ουσιαστικά τους δύο-τρεις μεγάλους παίκτες πληροφορικής στην ελληνική αγορά».
Ο κ. Δήμας ολοκληρώνοντας τη συζήτηση χωρίς να παρουσιάσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ανέφερε ότι «η πλατφόρμα «MyData», στην οποία κάνατε αναφορά, ακολουθεί τις προδιαγραφές του ανωτέρω ευρωπαϊκού προτύπου και έχει σχεδιαστεί ώστε να αναπτυχθεί, προκειμένου να χρησιμοποιείται για την ηλεκτρονική τιμολόγηση, τόσο σε B2G συναλλαγές, όσο και B2B μεταξύ οντοτήτων και B2C μεταξύ ιδιωτών».
Για το αυξημένο κόστος των επιχειρήσεων δήλωσε πως «αναμένεται να αντισταθμιστεί με τη μείωση του διαχειριστικού κόστους», χωρίς να παρουσιάσει κανένα δεδομένο.
Για τις μεγάλες καθυστερήσεις στην υλοποίηση της διαδικασίας της Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης, σε πόλεις όπως το Ηράκλειο, στις οποίες οι ταχύτητες του διαδικτύου είναι ιδιαίτερα χαμηλές, ο Υφυπουργός αρκέστηκε στο να δώσει οδηγίες ότι υπάρχει δυνατότητα επιλογής τηλεπικοινωνιακού παρόχου.