ΚΡΗΤΗ
Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης: Αρχή της Ινδίκτου η 1η Σεπτεμβρίου
Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στην προστασία του Περιβάλλοντος επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση της ΟΑΚ
Η Εκκλησία του Χριστού εορτάζει την 1η Σεπτεμβρίου την αρχή της Ινδικτιώνος –από τη λατινική λέξη «indictio», η οποία σημαίνει ορισμός– δηλαδή την έναρξη του εκκλησιαστικού έτους, επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης. Στην ίδια ανακοίνωση τονίζονται ακόμη τα εξής:
"Ο όρος προήλθε από τη συνήθεια των Ρωμαίων αυτοκρατόρων να ορίζουν διά θεσπίσματος για διάστημα δεκαπέντε ετών το ποσόν του ετησίου φόρου, που εισέπρατταν αυτήν την εποχή για τη συντήρηση του στρατού.
Η πρώτη Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ως αρχή του λειτουργικού έτους και ως Ημέρα Προστασίας του Φυσικού Περιβάλλοντος και κατ’ έτος την ημέρα αυτή η Εγκύκλιος της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου Α΄ αναφέρεται στην προστασία της κτίσεως και τις επιπτώσεις από την άσοφο και παράφρονα συμπεριφορά του ανθρώπου απέναντι στη Φύση.
Στο πλαίσιο του 11ου Διεθνούς Συνεδρίου για τα Νέα Σύνορα στη Φυσική (CERN), το οποίο λαμβάνει χώρα στις εγκαταστάσεις της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, σημειώνεται στην ιστοσελίδα του Συνεδρίου, ότι σκοπός του είναι «η προώθηση της επιστημονικής ανταλλαγής και της ανάπτυξης νέων ιδεών στην επιστήμη με ιδιαίτερη έμφαση στη διεπιστημονικότητα». Στην εισαγωγική του ομιλία ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος, Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τη φετινή Εγκύκλιο για το Φυσικό Περιβάλλον, δίδοντας έμφαση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Αναφέρθηκε στην άρνηση της Εκκλησίας της Ρωσίας να αναγνωρίσει το γεγονός της εισβολής, εκδίδοντας αντ’ αυτού αόριστες δηλώσεις για την αναγκαιότητα ειρήνης υπό το φως των «γεγονότων» και των «εχθρών» στην Ουκρανία, ενώ τονίζει τον αδελφικό δεσμό μεταξύ του ουκρανικού και ρωσικού λαού ως μέρος της «Αγίας Ρωσίας», κατηγορώντας για τις εχθροπραξίες την κακή (διαβολική) «Δύση». Σε αυτή τη Δύση, στην οποία ζουν και εργάζονται χιλιάδες επιστήμονες από τη Ρωσία και την Ουκρανία, το Πατριαρχείο της Μόσχας βλέπει μία διεφθαρμένη Δύση, η οποία έχει συνθηκολογήσει με τον «φιλελευθερισμό», την «παγκοσμιοποίηση», τη «χριστιανοφοβία» και τη «στρατευμένη εκκοσμίκευση».
Για τον λόγο αυτό τόνισε ο κ. Ζορμπάς χρειάζεται μία επιστημονική κοινότητα με ισχυρή φωνή και συνεχάρη το Συμβούλιο του CERN για την αλληλεγγύη του «σε όλα τα μέλη της ρωσικής επιστημονικής κοινότητας του CERN που απορρίπτουν αυτήν την εισβολή».
Τέλος, επεσήμανε τις τραγικές συνέπειες που έχει αυτός ο πόλεμος στο ίδιο το Φυσικό Περιβάλλον από την «άφρονα και παράφρονα» συμπεριφορά του ανθρώπου σημειώνοντας ότι «κάθε πόλεμος είναι μία ανθρωπιστική και οικολογική καταστροφή» με τεράστιες υλικές καταστροφές".
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και τα Χανιά