Οργή για τις απαλλοτριώσεις για το νέο αεροδρόμιο - "Μας καταστρέφουν, θα γίνουν επεισόδια"

Αντώνης Παντινάκης
Αντώνης Παντινάκης

« Aν δεν αλλάξουν τον νόμο να μην τολμήσουν να έρθουν εδώ! Ούτε οι βουλευτές ούτε ο κ. Σπίρτζης!»

του Αντώνη Παντινάκη

Από ανασφάλεια, αγωνία  και οργή έχουν κυριευτεί οι περισσότεροι κάτοικοι της Πεδιάδας, που βλέπουν τις περιουσίες τους να απαλλοτριώνονται «αντί πινακίου φακής», για την κατασκευή του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι!

Υπό τον φόβο μάλιστα μην μετατραπούν σε «ακτήμονες», δείχνουν αποφασισμένοι να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους! «Με καταστρέφουν», δηλώνει στο Cretalive ο ελαιοπαραγωγός κ. Λάμπης Αποστολάκης και προειδοποιεί πως «δεν θα επιτρέψω να μπει μηχάνημα στο κτήμα μου, αν δεν αποκατασταθώ πλήρως!».

Όπως  εκτιμά, «αν γίνουν όλα αυτά που σχεδιάζουν, στο τέλος θα μας μείνει η ηχορύπανση και η ανεργία» και «στην πορεία θα έχουμε σοβαρότατα επεισόδια!». Γι' αυτό και ζητά απ' την κυβέρνηση να αφουγκραστεί τον παλμό της τοπικής κοινωνίας, ειδάλλως « αν δεν αλλάξουν τον νόμο να μην τολμήσουν να έρθουν εδώ! Ούτε οι βουλευτές ούτε ο κ. Σπίρτζης!». Συγχρόνως, καλεί το σύνολο των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης «να σταματήσουν να μένουν αμέτοχοι», «να μας στηρίξουν εμπράκτως» και «να κάνουν το πρόβλημά μας και δικό τους», μπροστά στον κίνδυνο «να εξαφανιστεί τόσος κόσμος!».

Το κτήμα του κ. Αποστολάκη βρίσκεται στο χωριό Λύττος. Έχει έκταση 28 στρεμμάτων και περιέχει 750 ελαιόδεντρα. «Είναι το μεγαλύτερο της περιοχής.», διευκρινίζει, περιγράφοντάς μας την επαγγελματική του δραστηριότητα: «Παράγω και εξάγω ελαιόλαδο στη Γερμανία. Έχω στήσει ολόκληρη επιχείρηση. Από εκεί ζούμε εγώ και η οικογένειά μου! Και τώρα, θέλουν να μου πάρουν την περιουσία, που είναι υποθηκευμένη κιόλας, και να μου δώσουν πίσω ψίχουλα!  Δεν θα το επιτρέψω! Γιατί αν γίνει κάτι τέτοιο θα είναι η απόλυτη καταστροφή για εμένα! Αν τα χάσεις όλα, δεν έχεις να χάσεις τίποτα!».

Στα 40, ο κ. Αποστολάκης  βρίσκεται στην ίδια, ανασφαλή θέση με άλλους συντοπίτες του. Το τελευταίο συχνά ρωτάει τον εαυτό του: «Αν γίνουν όλα αυτά που λένε πού να πάω και τι να κάνω;», χωρίς να είναι πάντως διατεθειμένος να κάνει υποχωρήσεις: «Δεν πρόκειται ούτε να μεταναστεύσουμε, ούτε τίποτα! Θα παλέψουμε μέχρι τέλους, έως ότου δικαιωθούμε!».

«Ο κόσμος με το δίκιο του εξεγείρεται»

Στις... επάλξεις βρίσκονται τον τελευταίο καιρό και οι δικηγόροι, ιδίως όσοι κατάγονται από τον Ευαγγελισμό και τα γύρω χωριά, χειριζόμενοι υποθέσεις που τους αφορούν έμμεσα ή άμεσα. Ένας απ' αυτούς είναι ο κ. Μανώλης Χαριτάκης. «Δεν πρέπει να ακούγεται μόνο η πλευρά του Δημοσίου, αλλά και η δική μας. Κάνουμε αγώνα για να υπάρξει σωστή ενημέρωση και αντίδραση από τον κόσμο. Υπάρχουν αρκετοί άξιοι συνάδελφοι του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου που εκπροσωπούμε και προβάλλουμε τα επιχειρήματά μας, Προσωπικά συνεργάζομαι με την κ. Ευγενία Σμυρνάκη και τον κ. Δημήτρη Ζάχο, που επίσης έχουν καταγωγή από τον Ευαγγελισμό», υπογραμμίζει, επισημαίνοντας πως «υπάρχουν άνθρωποι στον Ευαγγελισμό και στα Ρουσοχώρια που χάνουν αν όχι το 100%, το 90% της περιουσίας τους».

Ο κ. Χαριτάκης παρατηρεί πως «ο κόσμος με το δίκιο του εξεγείρεται, γιατί πρέπει να τηρηθούν κάποιες εγγυήσεις για τα δικαιώματά μας», προκειμένου «να μην γίνουν όλα πρόχειρα». Ακόμη, «τα δικαστήρια θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τα δικά μας επιχειρήματα, γιατί το δημόσιο θα έχει μεγάλη ωφέλεια από την επικείμενη απαλλοτρίωση. Δηλαδή θα έχει τη δυνατότητα να πωλήσει την ξυλεία και τον καρπό και να αποκομίσει μεγαλύτερο όφελος, εκτός από τα έσοδα που θα έχει από τη διαχείριση του αεροδρομίου».

Γενικότερα, «αν το έργο γίνει με σωστό τρόπο, όπως έπρεπε να γίνει, η περιοχή θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να ωφεληθεί!». Όμως, «στις παρούσες συνθήκες, η διαδικασία προχωρά βιαστικά, με τη μορφή του κατεπείγοντος. Χωρίς να τηρηθούν κάποιες εγγυήσεις θα είναι ζημιωμένοι οι κάτοικοι! Κι επειδή «δεν υπάρχει η δυνατότητα αποζημίωσης με ίσης αξίας, ομοειδή ακίνητα, οι κάτοικοι θα γίνουν... ακτήμονες», ενώ ταυτόχρονα «θα ερημωθεί η ύπαιθρος!

Για ένα κομμάτι... ψωμί!

Ο κ. Χαριτάκης κι άλλοι συνάδελφοί του, «έχουμε προσκομίσει στο δικαστήριο έγγραφο του ελληνικού δημοσίου, μέσω του οποίου ήθελε να κάνει μια αγορά στο Πολεμικό Αεροδρόμιο, το 2001 αν δεν απατώμαι, στην οποία είχε εκτιμήσει 20 ευρώ περίπου το στρέμμα, για να αγοράσει μια μικρή έκταση». Η αξία τώρα «είναι πολύ μικρότερη. Περίπου 2 ευρώ το τετραγωνικό! Αυτές οι τιμές είναι εξευτελιστικές. Και με τη διαδικασία του 7Α, προβλέπεται το 70% της αντικειμενικής αξίας του εδάφους και των αντικειμένων και θα είναι ακόμα μικρότερο το ποσό. Θα είναι τελείως ευτελές το τίμημα. Κι εκτός από αυτό, οι κάτοικοι της περιοχής έχουν καλλιεργήσει, έχουν οργώσει, περιμένουν να καλλιεργήσουν και φέτος. Αρκετοί έχουν μόνο από εκεί έσοδα. Τι θα κάνουν μετά;».

«Το κράτος», βέβαια, «προφασίζεται ότι είναι περίοδος κρίσης και δεν έχει τα χρήματα για το έργο και για τις αποζημιώσεις και τις απαλλοτριώσεις γενικά. Αλλά με αυτή τη λογική καταπατώνται θεμελιώδη συνταγματικά δικαιώματα και η ιδιωτική ιδιοκτησία δεν προστατεύεται! Αφήστε που υπάρχει ο επιπλέον κίνδυνος αυτό το παράδειγμα να αποτελέσει οδηγό και για επόμενες καταπατήσεις δικαιωμάτων».  Υπάρχει ωστόσο κι άλλη «προσέγγιση» από πλευράς του κ. Χαριτάκη: «Το Δημόσιο ίσως ποντάρει στο ότι αρκετοί κάτοικοι είναι σε προχωρημένοι ηλικία και δεν μπορούν να προβάλλουν σθεναρή αντίσταση. Ενδεχομένως γι' αυτό προτείνονται τόσο χαμηλές τιμές κι επισπεύδεται έτσι καταχρηστικά να γίνει το έργο.

Χωρίς να τηρηθούν κάποιες εγγυήσεις θα είναι ζημιωμένοι οι κάτοικοι, οι οποίοι παρεμπιπτόντως -εκτός του ότι έχει ερημωθεί η ύπαιθρος- είναι και σε κάποια προχωρημένη ηλικία, οπότε ίσως το Δημόσιο βλέπει ότι δεν θα συναντήσει σθεναρή αντίσταση. Γι' αυτό προτείνει τόσο χαμηλές τιμές κι επισπεύδει καταχρηστικά να γίνει έτσι το έργο».

Με την ελπίδα τα δικαστήρια «να σκύψουν πάνω από το πρόβλημα», βλέποντάς το «σωστά, σφαιρικά και αντικειμενικά», ο κ. Χαριτάκης όπως και οι υπόλοιποι κάτοικοι «αναμένουμε την επίσκεψη του Υπουργού, του κ. Σπίρτζη, στις 30 Απριλίου, ώστε να τον ενημερώσουμε για τα αιτήματά μας».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ