ΚΡΗΤΗ

Ορειβατικός Αγίου Νικολάου: Απολογισμός για την πεζοπορία της περασμένης Κυριακής

Οι συμμετέχοντες ξεναγήθηκαν στο ανάκτορο των Μαλίων και ακολούθησαν το μαλιώτικο και το βουλγάρικο μονοπάτι προς τον Μοχό

Ορειβατικός Αγίου Νικολάου, Μάλια

Στον απολογισμό της πεζοπορίας που διοργανώθηκε την περασμένη Κυριακή προχώρησε ο Ορειβατικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου. Οι συμμετέχοντες ξεναγήθηκαν στο ανάκτορο των Μαλίων και ακολούθησαν το μαλιώτικο και το βουλγάρικο μονοπάτι προς τον Μοχό. Στη σχετική ανακοίνωση οι διοργανωτές επισημαίνουν τα εξής:

«Την πρώτη Κυριακή του Δεκέμβρη (1/12ου) ο Ορειβατικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου εκμεταλλευόμενος το θεσμό των ανοικτών αρχαιολογικών χώρων  για το κοινό κάθε 1η του μηνός -εκτός τουριστικής σεζόν-, εντάξαμε στην πεζοπορία μας την ξενάγηση στο ανάκτορο των Μαλίων σε συνδυασμό με τα γνωστά περιπατητικά μονοπάτια, μαλιώτικο και βουλγάρικο, προς Μοχό!

Στον αρχαιολογικό χώρο των Μαλίων

Ξεκινήσαμε αργά το πρωί κατά τις 10 η ώρα, αφού τροποποιήσαμε το πρόγραμμα μας λόγω βροχής, με επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο των Μαλίων. Εκεί μας ξενάγησε ο συνοδοιπόρος μας, κύριος Γιώργος Πόθος, επαγγελματίας ξεναγός επί πολλά χρόνια στο συγκεκριμένο χώρο, άρα δεινός γνώστης του! Με υπομονή και με επιστημονική ακρίβεια κατάφερε να μας μεταδώσει γνώσεις και το μεγαλείο της σπουδαιότητας της θέσης αυτής.

Image
Ορειβατικός Αγίου Νικολάου, Μάλια

Πρόκειται για το τρίτο σε έκταση και σπουδαιότητα μινωικό ανάκτορο (μετά την Κνωσό και τη Φαιστό). Βρίσκεται 3 χλμ  ανατολικά των Μαλίων δίπλα στον υδροβιότοπο του Ποταμού και την ομώνυμη παραλία. Σύμφωνα με τη μυθολογία, εδώ βασίλεψε ο Σαρπηδόνας, αδελφός του Μίνωα και γιος του Δία και της Ευρώπης. Την περιοχή λυμαίνονταν στα τέλη του 19ου αι. αρχαιοθήρες, καθώς αρκετά ήταν τα πολύτιμα ευρήματα που ανασύρονταν κατά καιρούς. 

Image
Ορειβατικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου, Μάλια

Επισήμως η ανασκαφή της άρχισε στις αρχές του 20ου αι. από τον Ιωσήφ Χατζιδάκη κι αργότερα από τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή. Σημαντικότερο εύρημα αποτελεί το γνωστό σε όλους χρυσό κόσμημα με τις αντικριστές μέλισσες, σήμα κατατεθέν γενικά του μινωικού πολιτισμού. Το όνομα της αρχαίας πόλης πιθανόν να ήταν Τάρμαρος ή Μίλατος και όπως όλα τα μινωικά ανάκτορα καταστράφηκε τον 17ο αι. π.Χ., για να ξαναχτιστεί λίγο αργότερα.

Ο χώρος έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός μινωικού ανακτόρου, την κεντρική ορθογώνια αυλή του και τις πτέρυγες των δωματίων τριγύρω της: αποθήκες με μεγάλα πιθάρια, βασιλικά δωμάτια, εργαστήρια τεχνιτών, ιερά. Η περίοδος ακμής του τελειώνει με τη νέα γενική καταστροφή του 1.450 π.Χ., που θα οδηγήσει και σταδιακά στο τέλος του μινωικού πολιτισμού και την κατάκτηση της Κρήτης από τους Μυκηναίους.

Σταλίδα – Μοχός - Μάλια

Στη συνέχεια ξεκινήσαμε την πεζοπορία μας με αφετηρία τη Σταλίδα και ακολουθώντας το Βουλγαρικό μονοπάτι. Ονομάζεται έτσι γιατί η τελευταία ανακατασκευή του έγινε από Βούλγαρους αιχμαλώτους του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου. Πρόκειται για ένα καλοφτιαγμένο καλντερίμι, που εξυπηρετούσε κυρίως τους κατοίκους του Μοχού, ώστε να φτάσουν στα εύφορα παράκτια χωράφια τους. 

Image
Ορειβατικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου, Μάλια

Υπό τον φόβο της βροχής και κρυφοκοιτάζοντας τη θέα στα βόρεια παράλια πίσω μας, φτάνουμε στη νεόδμητη Ιερά Μονή Θεογεννήτορος για ολιγόλεπτη προσκυνηματική στάση. Έπειτα από αγροτικούς δρόμους και με αραιό ψιλόβροχο μπαίνουμε στο όμορφο παραδοσιακό χωριό του Μοχού με την εντυπωσιακή πλατεία και τον μεγάλο πλάτανο. Για την επιστροφή επιλέξαμε το εξίσου εντυπωσιακό Μαλλιώτικο μονοπάτι το οποίο είναι από τα πιο όμορφα στην περιοχή μας με θέα το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου.

Image
Ορειβατικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου, Μάλια

Τελικά περπατήσαμε σήμερα 10 χλμ με υψομετρική διαφορά γύρω στα 500 μ. σε 4 ώρες. Η μέρα εξελίχθηκε ιδανικά από άποψη καιρού και είμαστε πολύ χαρούμενοι που δεν την χάσαμε ακυρώνοντας την! Τα δύο μονοπάτια είναι πολύ εντυπωσιακά, καλοδιατηρημένα σε μεγάλα τμήματα τους κι εύκολα επισκέψιμα, ο δε Αρχαιολογικός Χώρος των Μαλίων συνιστάται ανεπιφύλακτα! Ευχαριστούμε πολύ τόσο τον αρχηγό μας, Γιάννη Ψαλλιδάκη, όσο και τον συνοδοιπόρο μας, Γιώργο Πόθο για την ξενάγηση στις αρχαιότητες Μαλίων. Είναι καιρός πια να αρχίσουμε να μαθαίνουμε τον τόπο μας και την ιστορία μας, όπως και τα ορεινά χωριά και τα ψηλά βουνά μας, που δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα απ’ αυτά του εξωτερικού!

Περισσότερες πληροφορίες, φωτογραφίες, βίντεο και χάρτη διαδρομής στο blog του Συλλόγου:ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ»

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Λασίθι

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση