Σε μια όχι πολύ γνωστή στους ορειβάτες κορυφή της Δίκτης εξόρμησε την Κυριακή 26 Μαρτίου ο ΕΟΣ Λασιθίου, τον Αμφικλή ή το Μαδαράκι κατά τους κατοίκους του Οροπεδίου Λασιθίου.
Η κορυφή βρίσκεται στην σκιά τον κορυφών Σπαθί 2148μ και Λάζαρος 2085μ.
Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:
"Απο την Αγία Πελαγία ξεκίνησε η ανάβαση μας. Ανεβήκαμε τις στροφές της Αλέξαινας και συνεχίσαμε δυτικά προς τις πηγές και τον Λάκο της Μυριούσας απο το μονοπάτι που χρησιμοποιούσαν οι βοσκοί απο το Λασίθι.
Στην περιοχή της Μυριούσας βρίσκονται αρκετά μιτάτα σε ωραίες θέσεις χτισμένα με καταπράσινα λακούδια μπροστά τους.
Απο την Μυριούσα ανεβαίνοντας συναντήσαμε πλήθος απο αγριολούλουδα κάποια ενδημικά. Χιονοδόξες, Βιόλες, Ίριδες, Κρόκους, Arum Κρητικό κ.α.
Η πλαγιά του Αμφικλή πάνω απο την Μυριούσα φιλοξενεί μεγάλο βιότοπο με Αμπελιτσιές Zelkova Abelitsea δέντρο ενδημικό προστατευόμενο της Κρήτης τον οποίο και διασχίσαμε ανεβαίνοντας προς την κορυφή.
Έπειτα απο τρεισήμισι ώρες ανάβασης μαζί με τις στάσεις φτάσαμε στην κορυφή.
Η θέα απο την κορυφή εκπληκτική με τις ψηλές χιονισμένες κορφές της Δίκτης Σπαθί και Λάζαρο νότια και τα καταπράσινα Οροπέδια Λασιθίου και Καθαρού βόρεια και ανατολικά αντίστοιχα.
Αφού απολαύσαμε τις χαρές της κορυφής πήραμε τον δρόμο της επιστροφής.
Η οροσειρά της Δίκτης στο σύνολο της φιλοξενεί σπάνια χλωρίδα και ορνιθοπανίδα είναι προστατευόμενη περιοχή NATURA 2000.
Πρόσφατα εντάχθηκαν στα απάτητα βουνά οι τρεις κορυφές της Δίκτης το Σπαθί ο Αφέντης και ο Λάζαρος αφήνοντας απ έξω τις άλλες έξι κορυφές που περιβάλουν τα Οροπεδιο Λασιθίου και Καθαρού.
Ο ΕΟΣ Λασιθίου θα συνεχίσει να αγωνίζεται μαζί με τους φορείς της περιοχής για να τις προστατέψει απο την επέλαση των ΒΑΠΕ -ανεμογεννητριών".
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Λασίθι