Ορατός ο κίνδυνος απένταξης για το έργο του μεγάλου διυλιστηρίου στο Γιαννούδι

Newsroom
Newsroom

“Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα μιλάμε για καταστροφή” προειδοποιεί ο δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργης Μαρινάκης

Με απένταξη κινδυνεύει το έργο του μεγάλου διυλιστηρίου στο Γιαννούδι, εάν μέσα στον Δεκέμβρη δεν συμβασιοποιηθεί!

Τουτέστιν, τα 25 εκατομμύρια ευρώ που εξασφάλισε ο Δήμος Ρεθύμνης, θα ...εξατμιστούν, σε μία περίοδο όπου κάθε ευρώ και κάθε σταγόνα νερού μετρούν κι έχουν υπερπολύτιμη αξία!

Η δημοτική αρχή εργάζεται εντατικά για να την αποτροπή αυτής της “καταστροφής”, όπως τη χαρακτηρίζει ο δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργης Μαρινάκης.

Ο ίδιος μάλιστα έθεσε το θέμα ενώπιον του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ημερίδας για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, στο Ηράκλειο.

Απ’ τη Θεσσαλονίκη, στην οποία βρίσκεται αυτές τις μέρες, λαμβάνοντας μέρος στις εργασίες του 15ου Φόρουμ και προεδρεύοντας στην έκτακτη γενική συνέλευση της ΕΔΕΥΑ,  ο κ. Μαρινάκης  είχε διαδοχικές τηλεφωνικές επαφές με συνεργάτες του για την εξεύρεση λύσης.

“Εξασφαλίσαμε από την προπροηγούμενη κυβέρνηση το μεγάλο διυλιστήριο στο Γιαννούδι, που θα δώσει τη λύση στο πόσιμο νερό από το φράγμα των Ποταμών. Δεν έχει ακόμα εργολάβο και κινδυνεύουν να χαθούν τα χρήματά του, περίπου 25 εκατομμύρια ευρώ, εάν δεν συμβασιοποιηθεί αυτό το μήνα! Καταβάλλουμε κάθε δυνατή ενέργεια για την αποτροπή αυτής της καταστροφής” δήλωσε σχετικά στον TEAM FM 102 και την εκπομπή “Πρώτη Γραμμή” ο δήμαρχος Ρεθύμνης.

“Δεν μπορούμε να παίζουμε με την κλιματική αλλαγή. Δεν μπορούμε να σκορπάμε εκατομμύρια κυβικά νερού λόγω της γραφειοκρατίας ή λόγω κάποιων συμφερόντων” ήταν η δηκτική παρατήρησή του.

 

“Θα επικρατήσει η λογική και θα γίνει το καλύτερο δυνατό”

Η πρόθεση του Υπουργείου Περιβάλλοντος να αλλάξει ριζικά το καθεστώς των ΔΕΥΑ έχει προκαλέσει “θόρυβο” και ανησυχία στα μέλη της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης - Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ).

Ο πρόεδρος της Ένωσης Γιώργης Μαρινάκης τα τελευταία 24ωρα είχε μπαράζ επαφών με τους συναρμόδιους Υπουργούς και γενικούς γραμματείς, κοινοποιώντας τους το προφανές αίτημα για τη διεξαγωγή ενός γόνιμου διαλόγου.

Μια βάση συζήτησης αναζητείται, εν ολίγοις. Επί του παρόντος ο δήμαρχος Ρεθύμνης διατηρεί ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τους Υπουργούς Μάκη Βορίδη (Επικρατείας) και Δημήτρη Παπαστεργίου (Ψηφιακής Πολιτικής), μεταφέροντάς τους τις ενστάσεις και τις αντιπροτάσεις της ΕΔΕΥΑ.

 

“Να δημιουργηθεί μία βάση συζήτησης”

Μάλιστα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο κ. Μαρινάκης, το μέλλον τον ΔΕΥΑ απασχόλησε εντόνως τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, στην προχθεσινή συνεδρίασή τους.

“Στην ουσία καταργούν τις ΔΕΥΑ” σχολίασε στον TEAM FM ο δήμαρχος Ρεθύμνης, μιλώντας για το προσχέδιο νόμου που “κυοφορείται”.

“Στην ουσία δημιουργούν στις μεγάλες περιφέρειες, όπως είναι η Κρήτη, ένα συγκεκριμένο οργανισμό, ο οποίος θα διοικείται από μία εκτελεστική επιτροπή εννιά ανθρώπων: πέντε δημάρχους, δύο εκπροσώπους της Πολιτείας και άλλους δύο Καθηγητές Πανεπιστημίου.

Δεν το θέλουμε αυτό” ξεκαθάρισε, διαμηνύοντας: “Προσπαθούμε να πούμε τι είναι το καλύτερο για τον πολίτη. Δεν υπάρχουν οργανισμοί βλαπτικοί για την ελληνική κοινωνία

Αν αυτό που σχεδιάζουν παρέχει τις καλύτερες υπηρεσίες, θα το ακούσουμε”.

Ουσιαστικά, ο κ. Μαρινάκης κάνει λόγο για ακύρωση της πρωτοβουλίας που είχε πάρει ο Γιώργος Σουφλιάς, ως Υπουργός της κυβέρνησης του Γεωργίου Ράλλη.

“Σκέφτονται: γιατί πρέπει να υπάρχουν στις τοπικές υποθέσεις τοπικοί οργανισμοί;

 Βρίσκουν πρόφαση από κάποια λειτουργικά και οικονομικά θέματα που υπάρχουν - γιατί υπάρχουν χρέη των ΔΕΥΑ κυρίως προς τη ΔΕΗ.

Κάτι τέτοιο, όμως, δεν μπορεί να αποτελέσει επιχείρημα για να καταργηθούν οι ΔΕΥΑ ·το αντίθετο, μπορεί να δημιουργηθεί μία βάση συζήτησης” εξήγησε ο πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ.

Προσαρμόζοντας το εν λόγω ζήτημα στα τοπικά δεδομένα, είπε: “Οι υπόλοιποι Δήμοι του νομού μας, πλην του Μυλοποτάμου, δεν έχουν ΔΕΥΑ. Οι υπηρεσίες του νερού, αυτών των Δήμων, θα πάνε στη διαχείριση ενός κεντρικού οργανισμού, που προφανώς θα τιμολογεί με άλλο τρόπο. Και προφανώς θα έχουμε θέματα!”.

 

“Άλλο λεκανοπέδιο, άλλο Κρήτη”

Απ’ την πληροφόρηση του κ. Μαρινάκη, το νομοσχέδιο μάλλον μετατίθεται για μετά τις γιορτές, ενώ θα επακολουθήσει και συζήτηση.

"Το θέμα είναι να μην γίνει κάτι λάθος, που δεν θα έχει επιστροφή" προειδοποιεί ο δήμαρχος Ρεθύμνης.

“Το ζητούμενο είναι ο πολίτης να απολαμβάνει τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες.

Να κάτσουμε, λοιπόν, όλοι όσοι διαχειριζόμαστε αυτό το θέμα στο ίδιο τραπέζι και να βρούμε την καλύτερη λύση” είναι η έκκληση που απευθύνει ο ίδιος, διαβλέποντας πως υπάρχει η διάθεση και η δυνατότητα να βρεθεί η καλύτερη λύση.

“Να δούμε ποιες ΔΕΥΑ έχουν αστοχήσει και γιατί” τονίζει ο κ. Μαρινάκης.

“Υπάρχουν κάποιες πολύ μικρές ΔΕΥΑ οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν διαδημοτικές συνεργασίες

χωρίς να χάνουν τη νομική τους αυτοτέλεια. Δεν έχουν το κατάλληλο προσωπικό να κάνουν μελέτες και παρακολούθηση δικτύων”.

Αποδίδει, εν πολλοίς, το περίπλοκο του πράγματος σε ενδεχόμενη παρανόηση εκ μέρους των γενικών γραμματέων:

“Παρασέρνουν τον κ. Σκυλακάκη οι γενικοί γραμματείς, που μπερδεύουν τις ΔΕΥΑ με τους ΦΟΔΣΑ” υποστηρίζει ειδικότερα.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΑ έκανε μία πολύ σαφή επισήμανση προς τους συναρμόδιος Υπουργούς:

“Άλλο η Αττική που είναι οικοδομικά τετράγωνα, που τα δίκτυα έχουν γίνει, κι άλλο είναι η ενδοχώρα που ακόμα δεν έχουν δίκτυα - ακόμα δεν έχουν κάνει τον διαχωρισμό των δικτύων. Με το πόσιμο νερό ποτίζουμε, αμέσως – αμέσως”.

Θεωρώντας ότι εν τέλει θα γίνει διάλογος, ο κ. Μαρινάκης διευκρινίζει πως “δεν μπορεί να γίνει σχεδιασμός που αφορά τα οικοδομικά τετράγωνα της Αττικής στην Κρήτη. Είναι τελείως διαφορετικές οι πόλεις από τα χωριά μας και την ενδοχώρα”.

 

Τα … αχαρτογράφητα νερά, η ασυδοσία και η αισιοδοξία

Το Ρέθυμνο είναι ο μόνος Δήμος που πήρε τόσα εκατομμύρια για να αντικαταστήσει τα δίκτυά του, υπενθυμίζει ο πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ.

“Χρειάζεται διάλογος. Δεν υπάρχει καιρός να χαθούν αυτές οι επενδύσεις, να αναστατωθούν τα συστήματα και οι εργαζόμενοι να νιώσουν ανασφάλεια” υπογραμμίζει, προσθέτοντας:

“Τα πραγματικά προβλήματα των ΔΕΥΑ είναι δύο: η υποστελέχωση σε όλα τα επίπεδα, ιδιαίτερα στο επιστημονικό κομμάτι, και το ενεργειακό”.

Για τον κ. Μαρινάκη πολύ σημαντική εξέλιξη θα ήταν το να αποκτήσει τη δυνατότητα ο Δήμος και η ΔΕΥΑ να έχουν τη δική τους ενεργειακή επάρκεια.

“Έχουμε ασχοληθεί πολύ με το πόσιμο νερό και έχουμε αφήσει τελείως αχαρτογράφητο το αρδεύσιμο” σημειώνει.

Επανερχόμενος στις υπουργικές προθέσεις, ξεκαθαρίζει: “Δεν είπαμε ότι όλα είναι τέλεια, ούτε είναι τέλεια.

Πρέπει, όμως, να δούμε την αιτία του κακού. Αν πρέπει κάποιες ΔΕΥΑ να κλείσουν, να κλείσουν. Αν πρέπει κάποιες να συνενωθούν, να συνενωθούν. Αν πρέπει να γίνουν προγραμματικές συμβάσεις, να γίνουν.

Αφού έχουμε μία ανεξάρτητη αρχή, ας κάτσουμε τεχνοκρατικά να κουβεντιάσουμε το θέμα

Το ζητούμενο είναι τι βολεύει την κάθε κοινωνία, που θέλει καλό και προσβάσιμο νερό, υγιεινό και ένα λογικό κόστος” λέει αναλυτικά ο κ. Μαρινάκης.

Συμπληρώνει ακόμα “χάνεται νερό και αδυνατίζουν τα εδάφη με την υπεράρδευση. Δεν μπορούμε να είμαστε ασύδοτοι, η αλόγιστη σπατάλη πρέπει να πληρώνεται!” δηλώνει, αισιοδοξώντας στο κλείσιμο της ραδιοφωνικής του συνέντευξης:

“Θα επικρατήσει η λογική και θα γίνει το καλύτερο δυνατό και για τις κοινωνίες και για τον φυσικό πόρο που πρέπει να προστατεύσουμε”.

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ρέθυμνο

Πηγή: goodnet.gr - Αντώνης Παντινάκης

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ