Όμηροι των προβλημάτων οι έμποροι της Χερσονήσου - "Όχι άλλη σκόνη κάτω από το χαλάκι"

Κατερίνα Παντινάκη
Κατερίνα Παντινάκη

"Αισθανόμαστε σαν κατάδικοι του Αλκατράζ" - είπε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της περιοχής

Στήριξη για την ενίσχυση της ασφάλειας, την προστασία του περιβάλλοντος, την αντιμετώπιση των χωροταξικών προβλημάτων και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς ζητά ο Εμπορικός Σύλλογος Χερσονήσου, που ενόψει της έναρξης της τουριστικής σεζόν "βλέπει" ελλείψεις και κενά. 

Στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησε, ο Εμπορικός Σύλλογος Χερσονήσου, έγινε αναφορά, όπως είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου, Λ.Τρευλάκης σε "πλειάδα θεμάτων που απασχολούν σήμερα τον εμπορικό κόσμο της περιοχής καθώς με στόχο να απαντηθούν αμεσότερα διάφορα διαχρονικά προβλήματα που απασχολούν την αγορά του Δήμου".

Οι περίπου 2.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο δήμο Χερσονήσου, στην πλειονότητά τους οικογενειακές, αποτελούν πρεσβευτές του τουρισμού μας, και μάλιστα, όπως τόνισε ο κ.Τρευλάκης "σε ένα δύσκολο οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον".

"Τα προβλήματα είναι πολλά και διαχρονικά. Πολλές φορές απέναντι στην γραφειοκρατία ή και την απουσία του κράτους νιώσαμε σαν κατάδικοι του Αλκατράζ που προσπαθούν να αποδράσουν με ένα κουτάλι" - είπε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, δίνοντας μια γλαφυρή εικόνα της κατάστασης στην οποία οι επιχειρηματίες του δήμου Χερσονήσου, νιώθουν όμηροι.

Τα βασικά προβλήματα τα οποία θίχτηκαν - και τα οποία προφανώς και δεν είναι καινούρια, αλλά παραμένουν άλυτα - είναι ο κατευθυνόμενος τουρισμός και η χειραγώγηση του πελάτη, σε βάρος επιχειρήσεων. "Αλεξιπτωτιστές ξεναγοί που παίρνουν ποσοστά από επιχειρήσεις για να στείλουν τους πελάτες , «μαύρη διαφήμιση» ,άγρα πελατών είναι ένα πρόβλημα που δεν έχει λυθεί για παραπάνω από 30 χρόνια" - είπε ο κ.Τρευλάκης, παραπέμποντας μάλιστα σε αφίσα που είχε δημιουργηθεί στα τέλη της δεκαετίας του '80 από τον Εμπορικό Σύλλογο Χερσονήσου και ... δυστυχώς παραμένει επίκαιρη!

Μάλιστα ο Σύλλογος έχει δεχτεί καταγγελίες για "παραμάγαζα" χωρίς ΑΦΜ και ταμειακή μηχανή, που λειτουργούν μέσα σε ξενοδοχεία σαν παζάρια και λαϊκές αγορές. "Πρόκειται για κραυγαλέες περιπτώσεις ανομίας ,που προσβάλουν όλο το τουριστικό προϊόν της χώρας , πόσο μάλλον του εμπόρους κι τις αρμόδιες αρχές" - τόνισε ο κ.Τρευλάκης, επισημαίνοντας ότι η περιοχή της Χερσονήσου σε όλη την έκταση του δήμου, δεν εξαιρείται από το παρεμπόριο, την παιδική εργασία μικρών Ρομά, αλλά και την εγκληματικότητα σε βάρος των τουριστών

Ικανοποιημένοι από τις προσπάθειες για χειμερινό τουρισμό εμφανίζονται οι επιχειρηματίες της Χερσονήσου, αν και η φετινή πιλοτική εφαρμογή δεν απέφερε σημαντικά οφέλη για την περιοχή, καθώς ο αριθμός των επισκεπτών ήταν σχετικά μικρός. "Εφόσον τελικά ευοδωθούν τα σενάρια που ακούγονται εσχάτως για τον χειμερινό τουρισμό , ένα όνειρο δεκαετιών για τους εμπόρους και τα οποία υποδεχόμαστε περιχαρείς ,οφείλουμε να μην επαναλάβουμε  τα λάθη του παρελθόντος. Θέλουμε τον χειμερινό τουρισμό ,όμως αυτό που συνέβη ουσιαστικά φέτος είναι κατευθυνόμενος χειμερινός τουρισμός με περιορισμένες επιχειρήσεις να ωφελούνται . Ας το δεχτούμε αφού ο αριθμός των επισκεπτών ήταν σχετικά μικρός . Αν ευοδωθούν τα σενάρια όμως που αναφέρουν υπερτριπλασιασμό των αφίξεων από το συγκεκριμένο γραφείο ,με στόχο τις 500 χιλ. αφίξεις, όπως ανέφερε πρόσφατα η αντιπρόεδρος του ΕΟΤ ,τότε θα πρέπει να κινηθούμε πιο οργανωμένα ,ώστε το τουριστικό προϊόν να διαχυθεί σε μεγαλύτερες κλίμακες" - τόνισε ο κ.Τρευλάκης.

Σύμφωνα με το γραμματέα του Συλλόγου Μύρωνα Κανάκη, οι εμπλεκόμενοι φορείς, θα πρέπει να καθίσουν σε ένα τραπέζι και να διαμορφώσουν ένα σχεδιασμό, προκειμένου να καταφέρουν να βελτιώσουν το μοντέλο του Τουρισμού στην περιοχή. Και φυσικά το δικό της ρόλο οφείλει να διαδραματίσει και η Πολιτεία, δίνοντας φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα προς κάθε επιχειρηματία, να επενδύσει στο μεγάλο στοίχημα που λέγεται "χειμερινός τουρισμός". 

Μάλιστα, ο κ.Κανάκης δίνει μεγάλη βαρύτητα στην ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς (αρχαίο θέατρο ,υδραγωγείο ,μινωικό και ρωμαϊκό λιμάνι ,ναοί ,μνημεία όπως το Σαρακηνό), εξηγώντας πως η ευρύτερη περιοχή του δήμου Χερσονήσου μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης και για τα μνημεία και τα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος σημεία που μπορεί να επισκεφθεί κανείς - αρκεί βεβαίως όλα τα μνημεία να πάψουν να είναι εγκαταλελειμμένα... στην τύχη τους. Ο ίδιος τονίζει πως αυτή η όψη του τουριστικού προϊόντος, μπορεί να προσελκύσει και άλλα target groups τουριστών, επιτυγχάνοντας και διεύρυνση των επισκεπτών στην περιοχή.

Αναφορά έγινε από τον κ.Τρευλάκη και στο έλλειμμα υποδομών από το οποίο πάσχει όλη η Κρήτη - φυσικά και ο δήμος Χερσονήσου. "Δεν γίνεται να μην υπάρχει φωτισμός στο Σαραντάρι και τον Ανισσαρά , δεν γίνεται τα σκουπίδια να ξεχειλίζουν στους κάδους κι εμείς να απαιτούμε καλύτερη ποιότητα τουρισμού" - τόνισε ο ίδιος.

Στο πλαίσιο των ελλειμματικών υποδομών εντάσσεται και το οδικό δίκτυο, με την κεντρική λεωφόρο Ελ.Βενιζέλου να αποτελεί πραγματική "πληγή" για την περιοχή, καθώς ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες συνωστίζονται τουριστικά λεωφορεία, οχήματα τροφοδοσίας, ΙΧ εργαζόμενων, κατοίκων και τουριστών, ενώ "βραχνά" αποτελούν και οι "γουρούνες" που παρά την αντίθεση δημάρχου και τοπικής κοινωνίας, μοιάζει αδύνατο να πάψουν να εκμισθώνονται στους τουρίστες. "Ο εφοδιασμός όλων των καταστημάτων (εμπορικά ,υγειονομικού ενδιαφέροντος)και ξενοδοχείων συγκεκριμένες ώρες ,η κατάργηση μιας στάσης του ΚΤΕΛ από κάθε ρεύμα αφού υπάρχουν 6 στάσεις  σε μια ακτίνα 3 -4 χλμ . Η δημιουργία δημοτικών πάρκινγκ που θα ελαφρύνουν το κυκλοφοριακό και θα βοηθήσουν τουρίστες από άλλες περιοχές να επισκεφθούν την περιοχή μας . Ανάλογες ενέργειες χρειάζονται τόσο στην Σταλίδα και τα Μάλια όσο και στις Γούβες" - είπε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χερσονήσου, για τα κυκλοφοριακά προβλήματα.

Ο γραμματέας του Συλλόγου, Μ.Κανάκης επισήμανε επίσης το πάγιο αίτημα ενίσχυσης του αστυνομικού τμήματος της περιοχής, που ιδίως τη θερινή σεζόν καλείται να έχει υπό την εποπτεία του περιοχές σε μια ακτίνα 35 χλμ. και πάνω από 150.000 ανθρώπους - μόνιμους κατοίκους, εργαζόμενους και τουρίστες.

"Τα προβλήματα της περιοχής είναι πολλά κι θα μπορούσαμε να τα συζητάμε αρκετές ώρες. Όμως χρειάζονται λύσεις. Όχι άλλη «σκόνη κάτω από το χαλάκι»" - κατέληξε ο κ.Τρευλάκης, αναφερόμενος στον κατεξοχήν τουριστικό δήμο που άλλωστε συνεισφέρει σημαντικό στο εθνικό ΑΕΠ, χωρίς ωστόσο να λαμβάνει την προσδοκώμενη ανταπόδοση.

Ο εμπορικός Σύλλογος Χερσονήσου καλεί τα μέλη του στη Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 26/3/2018 στο δημοτικό κατάστημα Χερσονήσου προκειμένου να κατατεθούν απόψεις και προβλήματα και από κοινού οι επιχειρηματίες της περιοχής να διεκδικήσουν λύση.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ