Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 2ου Πανελλήνιου Επιστημονικού Συνεδρίου του ΙΑΚΕ στο Ηράκλειο

Το συνέδριο είχε θέμα «Τοπική Αυτοδιοίκηση, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση. Η παιδεία και ο πολιτισμός ως πυλώνες περιφερειακής ανάπτυξης».

Η μεγάλη συμμετοχή εισηγητών και συνέδρων, o μεγάλος αριθμός και η ποιότητα των εισηγήσεων που παρουσιάστηκαν, αλλά  και από το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για τις εισηγήσεις και τις εκδηλώσεις του Συνεδρίου αποτελούν τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την επιτυχή διεξαγωγή του 2ου Πανελλήνιου Επιστημονικού Συνεδρίου με διεθνή συμμετοχή, που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ» και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Το συνέδριο έγινε στο ξενοδοχείο ATLANTIS του Ηρακλείου και είχε θέμα «Τοπική Αυτοδιοίκηση, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση. Η παιδεία και ο πολιτισμός ως πυλώνες περιφερειακής ανάπτυξης».

Την έναρξη κήρυξε το απόγευμα της προηγούμενης Παρασκευής 1/4 ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ενώ τη λήξη του έκανε την Κυριακή 3/4 ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, κ. Ειρηναίος, ο οποίος συνεχάρη το Ι.Α.Κ.Ε. για τη διοργάνωση και συνολικά τη δράση του, που συμβάλει στην πνευματική και πολιτιστική αναβάθμιση της κοινωνίας του Ηρακλείου και όλης της Κρήτης, σε μια εποχή οικονομικής κρίσης. 
Κατά τη διάρκεια του τριήμερου αναπτύχθηκε ένας γόνιμος, δημιουργικός, επιστημονικός και κυρίως δημοκρατικός διάλογος, καθώς ήλθαν κοντά δυνάμεις που εργάζονται στον εκπαιδευτικό και ακαδημαϊκό χώρο, στην Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, ερευνητές από διαφορετικές ειδικότητες, διαφορετικούς  επιστημονικούς κλάδους και πεδία ενδιαφερόντων, μελετητές σε θέματα ανάπτυξης, σχεδιασμού, καινοτομίας, αειφορίας, πολιτιστικής διαχείρισης και επικοινωνίας, προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές. Το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων κινήθηκε γύρω από την ανάδειξη χώρων της εκπαίδευσης στους οποίους η Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση θα μπορούν να παρεμβαίνουν, να αναπτύσσουν πολιτικές που να απαντούν στα σύγχρονα προβλήματα της κοινωνίας και της εκπαίδευσης.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο ομότιμος Καθηγητής Αναστάσιος-Ιωάννης Μεταξάς, ο οποίος μίλησε για την επαναπολιτικοποίηση της Ευρώπης με πολιτισμικούς και εκπαιδευτικούς όρους, ενώ από το βήμα του συνεδρίου  πραγματοποίησαν εξαιρετικές εισηγήσεις διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί, ειδικοί και εμπειρογνώμονες, όπως ο Βασίλειος Κουλαϊδής, η Μαρία Γκασούκα, ο Νίκος Παπαδάκης, ο Σπυρίδων Πανταζής, η Μαίρη Κουτσελλίνη, ο Wassilios Baros, ο Wilhelm Kempf, ο Κώστας Παπαδημητρίου, ο Νίκος Ε. Σκουλάς, αλλά κι αυτοδιοικητικά στελέχη, όπως ο Ευριπίδης Κουκιαδάκης, ο Χαράλαμπος Κόκκινος, ο  Βασίλειος Λαμπρινός, ο Ιωάννης Μαλανδράκης, Ηρακλείου Αττικής, κ. Νίκος Μπάμπαλος, ο Ρούσσος Κυπριωτάκης και πολλοί άλλοι. 
Εξάλλου, κατά την έναρξη των εργασιών απηύθυνε χαιρετισμό ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κώστας Καδής, ο οποίος, μεταξύ άλλων, παρουσίασε τις μεταρρυθμίσεις που είναι σε εξέλιξη για το εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου και συνεχάρη τους διοργανωτές του Συνεδρίου για την πρωτοβουλία τους, λέγοντας ότι θα υποστηρίξει και τις μελλοντικές τους προσπάθειες. 
Την ικανοποίησή της για τη μεγάλη συμμετοχή και στο δεύτερο κατά σειρά συνέδριο του ΙΑΚΕ εξέφρασε η πρόεδρος του Ινστιτούτου κυρία Ελένη Μαράκη, υπογραμμίζοντας ότι δημιουργούνται έτσι κατάλληλες προϋποθέσεις για συνέχιση της προσπάθειας που ξεκίνησε με όραμα μόλις πριν δύο χρόνια. Η κ. Μαράκη ευχαρίστησε όσους στήριξαν την διοργάνωση του Συνεδρίου και ιδιαίτερα την Περιφέρεια Κρήτης και τον Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου κ. Κουκιαδάκη αλλά και τους Δήμους Ηρακλείου, Μαλεβιζίου, Μινώα Πεδιάδος, Χερσονήσου, Αρχανών-Αστερουσίων, Βιάννου, Γόρτυνας και Φαιστού. 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ