«Όλα βαίνουν καλώς στις Βιομηχανικές Περιοχές» απαντά το Υπουργείο Ανάπτυξης στο Φραγκίσκο Παρασύρη

Newsroom
Newsroom

Ο Βουλευτής καλούσε τον Υπουργό Ανάπτυξης να τον ενημερώσει αν εξετάζει το ενδεχόμενο άμεσης τροποποίησης του νόμου 4982/2022, όπως ζητούν οι εγκατεστημένες επιχειρήσεις και οι εκπροσωπευτικοί τους φορείς τους

Τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι εγκαταστημένες επιχειρήσεις, σε Βιομηχανικές Περιοχές (ΒΙΠΕ) – όπως η ΒΙΠΕ Ηρακλείου, είχε μεταφέρει στη Βουλή ο Φραγκίσκος Παρασύρης, Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, με ερώτηση που κατέθεσε στον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Θεοδωρικάκο.

Ο Βουλευτής, επισημάνει ότι τη διαχείριση των περισσοτέρων ΒΙΠΕ, έχει αναλάβει η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ Α.Ε., η οποία αποτελεί μετεξέλιξη της κρατικής ΕΤΒΑ, που ελέγχεται από το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά φέρεται να ανήκει κατά πλειοψηφία σε ένα αλλοδαπό fund, το οποίο επένδυσε στην αγορά των μετοχών της και προφανώς προσδοκά τα αναμενόμενα οφέλη.

Ο Βουλευτής καλούσε τον Υπουργό Ανάπτυξης να τον ενημερώσει αν εξετάζει το ενδεχόμενο άμεσης τροποποίησης του νόμου 4982/2022, όπως ζητούν οι εγκατεστημένες επιχειρήσεις και οι εκπροσωπευτικοί τους φορείς τους, ώστε να επιτραπεί εκ νέου η δυνατότητα αυτοδιαχείρισης, να εξασφαλιστεί η αντιπροσωπευτική συμμετοχή των ιδιοκτητών και των επιχειρήσεων στην διαμόρφωση των κανονισμών λειτουργίας και των επενδυτικών σχεδίων και για να προβλεφθεί δυνατότητα διαιτησίας σε περίπτωση διαφωνία.

Επιπλέον, τόνιζε στην ερώτηση ότι απαιτείται ένα θεσμικό ρυθμιστικό πλαίσιο, το οποίο θα επιτρέπει στις εγκατεστημένες επιχειρήσεις, είτε να επιλέγουν αυτοί τον φορέα παροχής διαχειριστικών υπηρεσιών είτε να προβαίνουν σε αυτοδιαχείριση, και βεβαίως αναδεικνύεται η ανάγκη για τη θέσπιση ενός εποπτικού φορέα – ρυθμιστικής αρχής, για την εποπτεία και τον  τακτικό και έκτακτο έλεγχο της ασκούμενης διαχείρισης των βιομηχανικών περιοχών και των έλεγχο ενδεχόμενων καταγγελιών εκ μέρους των εγκατεστημένων επιχειρήσεων.

Ο Φραγκίσκος Παρασύρης, μεταξύ άλλων, άσκησε κριτική στην πολιτική του Υπουργείου Ανάπτυξης για τις ΒΙΠΕ, τονίζοντας πως «με το νόμο αυτό παραχωρήθηκε κατ’ουσίαν ως μονοπώλιο η διαχείριση των Βιομηχανικών Περιοχών στην ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ Α.Ε., στερώντας από τους ιδιοκτήτες των εκτάσεων και από τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις  το δικαίωμα να επιλέξουν αυτοί  τον διαχειριστή της επιλογής τους».  

Το Υπουργείο Ανάπτυξης στην απάντησή του προς το Φραγκίσκο Παρασύρη αναφέρει ότι «τα αποτελέσματα της εφαρμογής του νέου θεσμικού πλαισίου για τα νέα επιχειρηματικά πάρκα είναι εμφανή ήδη δεδομένων των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί μετά την έναρξη ισχύος του ν.4982/2022 για την έγκριση ανάπτυξης νέων επιχειρηματικών πάρκων, κυρίως μεμονωμένων μεγάλων μονάδων και τεχνολογικών πάρκων». 

Σε άλλο σημείο της απάντησης της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας τονίζεται ότι «έως σήμερα, όσον αφορά στους ΟΥΜΕΔ που είχαν εγκριθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.3982/2011 έχουν διενεργηθεί δύο έλεγχοι. Ο πρώτος αποτελεί έλεγχο-αυτοψία στο Επιχειρηματικό Πάρκο Χανίων (16-07-2013) και ο δεύτερος έλεγχος είναι έλεγχος που διενεργήθηκε κατόπιν καταγγελίας στο Επιχειρηματικό Πάρκο Σχιστού (17-04-2018). Ωστόσο, η υπηρεσία, παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζει προβλήματα έλλειψης του απαραίτητου προσωπικού που δυσχεραίνουν τους επιτόπιους τακτικούς ελέγχους, παρακολουθεί την ανάπτυξη και λειτουργία των Επιχειρηματικών Πάρκων με συνεχή αλληλογραφία και επικοινωνία, τόσο με τους φορείς, όσο και με εγκατεστημένες επιχειρήσεις για θέματα που προκύπτουν, μελετά τεχνικές εκθέσεις που αποστέλλονται από τους φορείς και εξετάζει κάθε είδους καταγγελία που τυχόν υποβάλλεται. 

Για τη διοίκηση και διαχείριση του Επιχειρηματικού Πάρκου, το Υπουργείο επισημαίνει ότι αυτή γίνεται σύμφωνα με το άρθρο 22 του νόμου, από την Εταιρεία Ανάπτυξης και Διαχείρισης Επιχειρηματικού Πάρκου (Ε.Α.Δ.Ε.Π.), στο πλαίσιο των προβλέψεων του Κανονισμού Λειτουργίας.

Για το σημαντικό θέμα του Κανονισμού Λειτουργίας από πλευράς Υπουργείου ανακοινώνεται ότι αυτή γίνεται σύμφωνα και σε εφαρμογή πάντα του Ν.4982/2022, αποτελεί πλέον μία ιδιωτική σύμβαση μεταξύ της Ε.Α.Δ.Ε.Π. και των εγκατεστημένων επιχειρήσεων και ρυθμίζεται μέσα από αυτόν κάθε θέμα σχετικό με τη διοίκηση, διαχείριση και λειτουργία του Ο.Υ.Μ.Ε.Δ. και ιδίως:

- τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των εγκατεστημένων επιχειρήσεων, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις της Ε.Α.Δ.Ε.Π., οι ειδικότεροι περιορισμοί που μπορεί να τίθενται προς όφελος της λειτουργίας του Υποδοχέα, καθώς και των εγκατεστημένων επιχειρήσεων.

Οι εν λόγω διατάξεις, μεταξύ άλλων, περιγράφουν και την διαδικασία αναθεώρησης του Κανονισμού Λειτουργίας ενός Ο.Υ.Μ.Ε.Δ. στη περίπτωση που οι εγκατεστημένες επιχειρήσεις κρίνουν ότι αυτή είναι αναγκαία. Σε κάθε περίπτωση επισημαίνεται ότι, η εύρυθμη λειτουργία ενός Ο.Υ.Μ.Ε.Δ. απαιτεί την ουσιαστική συνεργασία της Ε.Α.Δ.Ε.Π. και των εγκατεστημένων επιχειρήσεων. Ο ρόλος των εγκατεστημένων επιχειρήσεων παραμένει πολύ σημαντικός σε οποιοδήποτε μοντέλο διαχείρισης των επιχειρηματικών πάρκων.

Για τα ζητήματα που είχε αναδείξει ο Φραγκίσκος Παρασύρης για το ρυθμιστικό πλαίσιο για την επιλογή φορέα παροχής διαχειριστικών υπηρεσιών, η Γενική Γραμματέας Βιομηχανίας τον ενημερώνει ότι «με το άρθρο 27 του ν.4982/2022 παρέχεται ρητά για πρώτη φορά η δυνατότητα μεταβίβασης της διοίκησης και διαχείρισης ενός Επιχειρηματικού Πάρκου που ήδη λειτουργεί από την Ε.Α.Δ.Ε.Π., με όρους ελεύθερης αγοράς, σε μία άλλη ανώνυμη εταιρεία, που διαθέτει τη χρημοτοοικονομική αξιοπιστία και ευρωστία αλλά και την κατάλληλη υποδομή για να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του έργου που θα αναλάβει απέναντι στο κράτος, τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Για το λόγο αυτό και η μεταβίβαση εγκρίνεται με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, πριν η νέα εταιρεία υπεισέλθει στη θέση της Ε.Α.Δ.Ε.Π. και αναλάβει το σύνολο των δικαιωμάτων και υποχρεώσεών της. Σαφώς η νέα εταιρεία μπορεί να ιδρύεται από τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις του Ε.Π., αναλαμβάνοντας με τον τρόπο αυτό την αυτοδιαχείριση».

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ