Σημαντικό μερίδιο των εναλλακτικών μορφών τουρισμού κατέχει ο οινοτουρισμός.
Με στόχο να αποτυπωθούν οι απαιτήσεις και τα ενδιαφέροντα γύρω από τη σύγχρονη αυτή τουριστική τάση και με δεδομένη τη μακραίωνη ιστορία του κρασιού στην Κρήτη και το δυνατό όνομα που έχει δημιουργήσει το νησί ως προορισμός οινοπαραγωγής, το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου συμμετέχει ως βασικός εταίρος στο έργο «WineManTour».
Το έργο εντάσσεται στο πρόγραμμα χρηματοδότησης της Γερμανικής Υπηρεσίας Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD 2023-25) «Πανεπιστημιακές Συνεργασίες με την Ελλάδα». Εκτός από τα τρία πανεπιστήμια (Geisenheim University, Πανεπιστήμιο Δυτικής Ατττικής και Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο) που αποτελούν τους βασικούς εταίρους του έργου, η συμμαχία «WineManTour» περιλαμβάνει ως συνδεδεμένους εταίρους ακαδημαϊκά ιδρύματα από την Ελλάδα (ΙΝΑΓΡΟΚ ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ) και το εξωτερικό (Sheffield Ηalam University), τις καινοτόμους συμπράξεις Winetourism.com και Winetourism.com/Greece, καθώς και εθνικές και περιφερειακές/τοπικές ενώσεις οινοπαραγωγών στην Ελλάδα και τη Γερμανία (Wines of Germany, Wines of Greece, Σύνδεσμος Γερμανών Αμπελουργών, Σύνδεσμος Μικρών Οινοποιών Ελλάδας, Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης, Σύνδεσμος Αμπελουργών και Οινοποιών Νάουσας και Δίκτυο Ποιότητας «ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΑ»).
Μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί τρία regional events, στο Αίγιο (8/03), τη Νάουσα (17/03) και το Ηράκλειο (12/05), με τη συνδρομή των τοπικών δικτύων οινοπαραγωγών ως συνδεδεμένων εταίρων.
Επίσης, η συμμαχία WineManTour παρουσιάστηκε στη Γενική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Ανεξάρτητων Οινοπαραγωγών (Confédération européenne des vignerons indépendant - CEVI) που φιλοξένησε ο ΣΜΟΕ στη Θεσσαλονίκη (26/04), στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν πιθανοί τρόποι σύμπραξης μεταξύ των εταίρων του έργου και του εν λόγω δικτύου.
Σε αυτό το πλαίσιο, τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν τα εξής:
-Έρευνες και συνεντεύξεις σε βάθος με φοιτητές/φοιτήτριες και ενδιαφερόμενους/εταίρους από τον οινοτουριστικό κλάδο
-Κλαδικά φόρουμ και συναντήσεις με συνδεδεμένους εταίρους
-Αναλύσεις ανταγωνισμού, π.χ. διερεύνηση ανάλογων ή σχετικών προγραμμάτων σπουδών από άλλα πανεπιστήμια και εκπαιδευτικούς φορείς
-Συναντήσεις συντονισμού με ακαδημαϊκές ομάδες
-Εντοπισμός νέων εταίρων και ευκαιριών χρηματοδότησης.
Η εκδήλωση που φιλοξενήθηκε πριν μερικές μέρες (Παρασκευή 12 Μαΐου 2023) στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο είχε θέμα: «Εφαρμοσμένη έρευνα και εκπαίδευση για τον οινοτουρισμό: Εντάσσοντας το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης σε διεθνείς συμμαχίες». Εκτός από τα θέματα που ανέπτυξαν οι εισηγητές, πραγματοποιήθηκε ένα διαδραστικό εργαστήρι, το οποίο ενίσχυσε την ανταλλαγή προβληματισμών μεταξύ διαφόρων δρώντων (φορείς του αμπελοινικού κλάδου, μέλη της επιστημονικής κοινότητας, στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κτλ.), αναφορικά με την εκπαίδευση για τον οινοτουρισμό.
Όπως τονίζεται, αυτή η διαδικασία ανέδειξε κρίσιμους παράγοντες και καθοριστικές αναγκαιότητες για το μέλλον του οινοτουρισμού στην Κρήτη.