ΚΡΗΤΗ
Οινοποιείο Δουλουφάκη: Δύσκολη καλλιεργητικά η φετινή χρονιά, αλλά με καλή εξέλιξη
«Η χρονιά ξεκίνησε με καλό σύμμαχο τον χειμώνα που ήταν βαρύς, με πολλές βροχοπτώσεις και χιόνια. Ένας … κανονικός χειμώνας δηλαδή» μας λέει χαρακτηριστικά ο κ. Δουλουφάκης
Ο οινοποιός Νίκος Δουλουφάκης μιλά στο Cretalive, κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό της αμπελοοινικής χρονιάς στους αμπελώνες του στις Δαφνές, υποσχόμενος για φέτος αρωματικά, γεμάτα και με καλές οξύτητες κρασιά.
«Η χρονιά ξεκίνησε με καλό σύμμαχο τον χειμώνα που ήταν βαρύς, με πολλές βροχοπτώσεις και χιόνια. Ένας … κανονικός χειμώνας δηλαδή» μας λέει χαρακτηριστικά ο κ. Δουλουφάκης.
«Τα αμπέλια ξεκινήσανε με ζωηρή βλάστηση και o καιρός ήταν καλός. Εξάλλου, δεν είχαμε βροχοπτώσεις την περίοδο της άνοιξης και της ανθοφορίας γεγονός που σημαίνει ότι δεν είχαμε μυκητολογικές ασθένειες».
Ποιο ήταν, όμως, το μεγαλύτερο πρόβλημα της φετινής καλλιέργειας;
«Ένα μεγάλο πρόβλημα φέτος» επισημαίνει, «και αρκετά έντονο, ήταν η ευδεμίδα, ένα έντομο που τσιμπάει την ρώγα του σταφυλιού. Κυρίως η πρώτη γενιά έκανε αρκετά μεγάλη ζημιά. Καταπολεμήθηκε, όμως, με βιολογικούς τρόπους και στη συνέχεια το καλοκαίρι εξελίχθηκε δροσερό, με πολλά μελτέμια, χωρίς καύσωνες».
Έξυπνη και ευεργετική αποφύλλωση
Ποια ήτανε η ποιο κρίσιμη πρακτική της φετινής καλλιεργητικής χρονιάς στους αμπελώνες Δουλουφάκη;
«Πιστεύω ότι, η ποιο αποτελεσματική κίνηση από καλλιεργητικής άποψης, ήταν η αποφύλλωση» διευκρινίζει ο οινοποιός. «Αποφυλλώναμε τα αμπέλια από την ανατολική πλευρά και αφήναμε περισσότερα φύλλα από τη δυτική, για να σκιάζεται και να προστατεύετε το σταφύλι από τον απογευματινό ήλιο.
Αυτό αποδείχτηκε ευεργετικό για το χρονικό διάστημα που ακολούθησε, καθώς είχαμε μια βροχή στα ενδιάμεσα του τρύγου. Με την αποφύλλωση τα σταφύλια στέγνωσαν γρήγορα και δεν παρουσίασαν βοτρύτη όπως τα αμπέλια που δεν ήταν αποφυλλομένα».
Η αποφύλλωση, σε συνδυασμό με τις σωστές επεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ευδεμίδας, έσωσαν την φετινή μας παραγωγή.
Δεν ήτανε καθόλου εύκολη η φετινή χρονιά, είχε πολλές δυσκολίες και δουλειά στο αμπέλι, άγχος και συμπυκνωμενη από άποψη χρόνου, οινοποιητική περίοδο.
Παρόλο που ο τρύγος δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, βρίσκει αισιόδοξο τον κ. Δουλουφάκη ο οποίος σημειώνει: «Εκτιμώ ότι η χρονιά θα εξελιχθεί καλά και ότι τα κρασιά που θα παραχθούν θα είναι αρωματικά, με καλές οξύτητες και πολύ γεμάτα. Τα κόκκινα έχουν καλή ωριμότητα, σακχαρική και φαινολική».