ΚΡΗΤΗ

Οικονομικό και Τεχνικό Επιμελητήριο συντονίζονται για τις Αναπτυξιακές Προκλήσεις

Συντονισμός των Προέδρων των Επιμελητηρίων για την Αντιμετώπιση των Αναπτυξιακών Προκλήσεων της Αγοράς των Χανίων με Επίκεντρο τις Επενδύσεις, την Απασχόληση και την Ενέργεια

Οικονομικό και Τεχνικό Επιμελητήριο συντονίζονται για τις Αναπτυξιακές Προκλήσεις

Στο Επιμελητήριο Χανίων, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη εργασίας μεταξύ του Σπύρου Σοφιανού, Προέδρου του τμήματος Δυτικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, με τον Παντελή Πετσετάκη, Προέδρου του τμήματος Δυτικής Κρήτης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και του Αντώνη Ροκάκη, Προέδρου του Επιμελητηρίου Χανίων.

Η στρατηγική αναγκαιότητα για τη διευρυμένη σύσκεψη ήταν η πολύπλευρη ανάλυση των δεδομένων και ο συντονισμός δυνάμεων μεταξύ της Επιχειρηματικής, Οικονομικής και Τεχνικής Κοινότητας των Χανίων, στο πλαίσιο της νέας κρίσιμης φάσης που εισέρχεται σταδιακά η Αγορά, στην απαιτητική προσπάθειά της να εξέλθει από την καταστροφική πανδημική κρίση και να επιστρέψει σταδιακά στην ομαλότητα. Επείγουσες προϋποθέσεις για την Ανάκαμψη εκτιμήθηκε ότι αποτελούν η διαμόρφωση «φιλικού» επενδυτικού περιβάλλοντος, με ομαλές συνθήκες Απασχόλησης και Ενεργειακή ισορροπία.

Οι θεσμικοί εκπρόσωποι των τριών Επιμελητηρίων διαπίστωσαν ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος, παρά τις επιμέρους αδυναμίες του, θα μπορούσε να κινητοποιήσει τις ισχυρές παραγωγικές δυνατότητες των Χανίων. Προϋπόθεση, να συνδυαστεί αποτελεσματικά με επιπλέον Ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία και εθνικούς πόρους, προσανατολισμένους ιδιαίτερα στις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν υποστεί και τα ισχυρότερα πλήγματα από την εξελισσόμενη πανδημία. Επιπλέον, συμφωνήθηκε η ανάγκη ανάληψης κοινών και άμεσων πρωτοβουλιών με στόχο την αναβάθμιση της αξιοπιστίας του θεσμικού περιβάλλοντος και της αποτελεσματικότητας των περιφερειακών διαδικασιών υποδοχής, αξιολόγησης και προώθησης των νέων επενδύσεων στην περιφερειακή ενότητα Χανίων, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν λειτουργούν σε ανάλογο επίπεδο με την κρισιμότητα των προκλήσεων που αντιμετωπίζει σήμερα η δοκιμαζόμενη τοπική Οικονομία.

Ιδιαίτερος προβληματισμός εκφράστηκε στη σύσκεψη εργασίας για το γεγονός ότι ακόμα και εν μέσω της πανδημικής κρίσης, οι επιχειρήσεις του νησιού της Κρήτης σε μερικούς από τους πιο δυναμικούς κλάδους της περιφερειακής Οικονομίας, όπως ο Τουρισμός, η Εστίαση και οι Κατασκευές αντιμετώπισαν ιδιαίτερα πιεστικά προβλήματα στην εξεύρεση προσωπικού, ακόμα και ανειδίκευτου. Το γεγονός αυτό υπονομεύει μέχρι σήμερα σοβαρά την αγωνιώδη προσπάθεια ανάκαμψής τους, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί απαράδεκτες πρακτικές υπερεντατικοποίησης εργασίας εις βάρος των εργαζομένων και της υγείας τους. Οι τρεις Πρόεδροι συμφώνησαν ότι απαιτείται ανάληψη κοινής και επείγουσας δράσης με γνώμονα την επιδίωξη της μέγιστης δυνατής συναίνεσης και αποτελεσματικότητας στην ομαλοποίηση της τοπικής αγοράς Απασχόλησης, ιδιαίτερα ενόψει και της έναρξης της νέας απαιτητικής Τουριστικής περιόδου.

Τέλος, σύγκλιση απόψεων διαπιστώθηκε στο ζήτημα της Ενεργειακής κρίσης. Τα μηνύματα από τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες των Χανίων είναι δραματικά, καθώς το πρόσθετο κόστος των ενεργειακών ανατιμήσεων αγγίζει το 40%! Ολοένα και μεγαλύτερο μέρος μικρομεσαίων επιχειρήσεων των Χανίων περνά στη ζώνη της «ενεργειακής φτώχειας». Καθίσταται προφανές ότι η διάρκεια και επιτάχυνση της ενεργειακής κρίσης, όπως και των συνεχών αυξήσεων πρώτων υλών και αγαθών, θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την προσπάθεια ανάκαμψης από την πανδημία, προκαλώντας εκρηκτική ακρίβεια και ελλείψεις στην Αγορά. Για τους λόγους αυτούς οι τρεις Πρόεδροι των Επιμελητηρίων της Δυτικής Κρήτης αποφάσισαν να αποστείλουν επείγουσα επιστολή προς την Ελληνική Κυβέρνηση και την Περιφέρεια Κρήτης, απαιτώντας άμεση αναθεώρηση της μέχρι σήμερα αδιέξοδης πολιτικής απέναντι στις Ενεργειακές Κοινότητες και τη «διάχυση» της ρευστότητας των πόρων που θα διατεθούν για την αντιμετώπιση της «ενεργειακής φτώχειας» και τη δίκαιη ανάπτυξη των ΑΠΕ και για την εξοικονόμηση ενέργειας στη χώρα μας, σε όσο το δυνατόν περισσότερους, με συνδυασμό περιβαλλοντικών, κοινωνικών, και οικονομικών κριτηρίων. Απαιτείται η ισόρροπη αξιοποίηση πόρων των Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών προγραμμάτων για να δοθούν κίνητρα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην κατεύθυνση της ιδιοκατανάλωσης και της ανάπτυξης συμμετοχικών σχημάτων, όπως οι Ενεργειακές Κοινότητες σε πολλά μικρά και μικρομεσαία έργα (υδροηλεκτρικά, φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες, βιομάζας, αποθήκευσης ενέργειας).

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και τα Χανιά

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση