ΚΡΗΤΗ
Οικονομική και ψυχολογική εξουθένωση για τους επαγγελματίες της εστίασης
"Μία στις τρεις επιχειρήσεις θα κλείσει", επεσήμανε στο Livetalks η πρόεδρος του Συνδέσμου Επισιτισμού και διασκέδασης νομού Ηρακλείου
SHARE:
Εξουθενωμένοι, εκτός από οικονομικά είναι και ψυχολογικά οι επιχειρηματίες της εστίασης, εν είδει συμπαράστασης σε εκείνους κι εκείνες που ήλπιζαν ότι “η ελπίδα πεθαίνει τελευταία”, παίρνοντας στο... λαιμό της και το 2020 · και το φευγιό του συφοριασμένου αυτού έτους θα μας έβρισκε να διασκεδάζουμε. Αμ, δε!
Ο κορωνοϊός πιάνει τα... 0-100 (κρούσματα) σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, διαλύοντας τα ρεκόρ των πιο γρήγορων οχημάτων. Τσίτα είναι τα γκάζια της πανδημίας, κι εμείς το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να μείνουμε έξω απ’ τους φρενήρεις ρυθμούς του θανατικού.
Μία στις τρεις επιχειρήσεις της εστίασης θα κλείσει! Ακόμα κι όταν (με το καλό!) αρθούν τα μέτρα “πάρα πολλοί συνάδελφοι δεν έχουν σκοπό να ανοίξουν, γιατί ήδη έχουν υποστεί μεγάλο πλήγμα, οπότε εκ των πραγμάτων δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους”.
Την σκληρή αλήθεια είπε , μιλώντας στο Livetalks, η κα Μαρία Αντωνακάκη, πρόεδρος του ΔΣ του Συνδέσμου Επισιτισμού και διασκέδασης νομού Ηρακλείου.
Η απαλλαγή από το 50% των τελών κοινοχρήστων χώρων, που αποφάσισε και ψήφισε το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, βρίσκει την ίδια και τους συναδέλφους της χαρούμενους κι ανακουφισμένους κατά το... ήμισυ. Διότι, δεν κάνουν καμία έκπτωση και καμία υποχώρηση στο κύριο αίτημά τους, για πλήρη απαλλαγή από τα τέλη του 2020.
“Δεν θα σταματήσουμε να διεκδικούμε, θα βρούμε το νομικό εκείνο πλαίσιο σε συνεργασία με τον Δήμο, ώστε απαλλαχθούμε ολικώς από αυτή την υποχρέωση” τόνισε η κα Αντωνακάκη, σημειώνοντας πως “είναι πάρα πολλά τα χρήματα που πρέπει να πληρώσουμε παρά τη μείωση. Δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε και λόγω της συγκυρίας, από τη στιγμή που είμαστε κλειστά και δεν έχουμε καθόλου έσοδα!”.
Την μέχρι στιγμής στήριξη της κυβέρνησης την χαρακτηρίζει “επιδερμική”. Σύμφωνα με την ίδια απαιτούνται “πιο δραστικά και ουσιαστικά μέτρα, προκειμένου να είμαστε βιώσιμοι την επόμενη μέρα: “Πανελλαδικά εισηγούνται να δοθεί παράταση στο ενοίκιο, ή κάποιες άλλες υποχρεώσεις που θα τις βρούμε μπροστά μας” · δώρον άδωρον, γιατί “αυτό επί της ουσίας δεν βοηθάει”, σχολιάζει η κα Αντωνακάκη. Μια λύση θα ήταν “να επιστρέψουμε όσο το δυνατόν λιγότερα χρήματα από τις Επιστρεπτέες, που μας δόθηκαν και είναι μορφή δανεισμού και δυστυχώς κι αυτές δεν βοηθούν στο 100% τις επιχειρήσεις μας”.
Ακούστε τα όσα υπογράμμισε στο Livetalks:
Η πρόεδρος του Συνδέσμου Επισιτισμού και διασκέδασης νομού Ηρακλείου ευελπιστεί ότι η κυβέρνηση θα φανεί “γενναιόδωρη”, εξετάζοντας τη δέσμη μέτρων που προτείνει σε πανελλαδικό επίπεδο ο κλάδος της. Η κα Αντωνακάκη είναι πεπεισμένη πως εάν τα μέτρα αυτά εφαρμοστούν “θα έχουμε ουσιαστική βοήθεια”. Κρατά βεβαίως και τις δεσμεύσεις τις οποίες έλαβε δια στόματος του Υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, σε πρόσφατη επικοινωνία που είχε μαζί του.
Θα επαναλάβει πως “οφείλουμε να τηρήσουμε τα μέτρα (που εισηγούνται οι λοιμωξιολόγοι”, διότι διότι προέχει η υγεία μας”, κι όπως το σύνολο του πλανήτη για το 2021 θα ήθελε ως δώρο “ να έρθει το εμβόλιο το συντομότερο, να ξεκινήσουν τα πράγματα να είναι όπως και πριν. Να έρθουμε στην κανονικότητα και να ξαναβρούμε τους ρυθμούς μας”.