ΚΡΗΤΗ
Οι «Ξενιτεμένες Παναγίες»: Συναυλία - προσκύνημα με συγκίνηση, μουσική και νεανική φλόγα
Μια διαφορετική συναυλία του Μουσικού Σχολείου Ηρακλείου - Δεν ήταν μόνο αυτό...

Ασφυκτικά γεμάτος ο χώρος του Μουσείου Χριστιανικής Τέχνης στην Αγία Αικατερίνη, τη βραδιά που το μουσικό σύνολο «Γέφυρες» του Μουσικού Σχολείου Ηρακλείου παρουσίασε το τελικό αποτέλεσμα δύο σπουδαίων πολιτιστικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων με τίτλο «Οι Ξενιτεμένες Παναγίες του Μεγάλου Κάστρου» και «Η Παναγία στην τέχνη» που ένωσαν την ιστορική έρευνα, τη λαϊκή παράδοση και τη δύναμη της μουσικής.
Η συναυλία ήταν το επιστέγασμα των προγραμμάτων που ξεκίνησαν μήνες πριν, με αφετηρία την Κρήτη και κορύφωση το πρόσφατο ταξίδι του σχολείου στην Βουδαπέστη και την Βιέννη, όπου οι μαθητές αναζήτησαν τα ίχνη της Παναγίας, της εικόνας που από το Μεγάλο Κάστρο βρέθηκε στη Βιέννη και φυλάσσεται σήμερα στην καθολική εκκλησία του Saint Michael. Οι μαθητές, σε συνεργασία με την Μητρόπολη Αυστρίας, παρουσίασαν ύμνους και τραγούδια, ενώ συνάντησαν την άλλη όψη της παράδοσης - την «ξενιτιά» της πίστης και της τέχνης.


Η τελική συναυλία στην Κρήτη δεν ήταν απλώς μια μουσική βραδιά. Ήταν μια κατάθεση ψυχής. Και αυτό φάνηκε από την πρώτη κιόλας στιγμή, όταν ένας μαθητής ανέβηκε στη σκηνή και έκλεισε την εκδήλωση με λόγια που ξεχείλιζαν από χιούμορ, αλήθεια και συγκίνηση:
«Είμαι εδώ εκ μέρους των μαθητών και μαθητριών του Μουσικού Σχολείου Ηρακλείου, και ναι... ήρθε η ώρα του “ευχαριστούμε”! Όχι το τυπικό, το βαρετό, αλλά το ειλικρινές και μελωδικό, όπως μας ταιριάζει...».


Το κοινό γέλασε, συγκινήθηκε, και τελικά σιώπησε - όχι από αμηχανία, αλλά από σεβασμό. Όπως εκμυστηρεύτηκε ένας θεατής, «ήταν από εκείνες τις στιγμές που η νεολαία μάς θυμίζει τι σημαίνει να είσαι αληθινά ζωντανός».
Η παρουσία του Αρχιεπισκόπου Κρήτης, κ. Ευγενίου, υπήρξε ιδιαίτερα σημαντική για τους μαθητές, που του απηύθυναν έναν προσωπικό και θερμό χαιρετισμό. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος φάνηκε βαθιά συγκινημένος, καθώς στο πρόσωπό του αναγνωρίζουν έναν άνθρωπο που πιστεύει αληθινά στη νέα γενιά.
Η συναυλία περιλάμβανε βυζαντινούς ύμνους και παραδοσιακά τραγούδια αφιερωμένα στην Παναγία και στο διαχρονικό βίωμα της ξενιτιάς - όχι μόνο γεωγραφικής, αλλά και συναισθηματικής. Το μουσικό σύνολο «Γέφυρες», πιστό στο όνομά του, ένωσε εποχές, τόπους και αισθήματα, χτίζοντας μια γέφυρα από την Κρήτη προς την Ιταλία, από το παρελθόν στο παρόν, από τον πόνο στη μουσική.
Και αν κάτι έμεινε στο τέλος της βραδιάς, ήταν η αίσθηση ότι «η μουσική ενώνει, και απόψε νιώσαμε όλοι... λίγο πιο κοντά».


Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο