ΚΡΗΤΗ

Οι θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης για Απολογισμό της Περιφέρειας Κρήτης

Τι αναφέρει η περιφερειακή παράταξη με αφορμή τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

No profile pic

Τους λόγους για τους οποίους οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης καταψήφισαν τον Οικονομικό Απολογισμό της Περιφέρειας Κρήτης για το 2019, διευκρινίζει η περιφερειακή παράταξη σε ανακοίνωσή της. 

Πιο συγκεκριμένα επισημαίνονται τα εξής:

"Καταψήφισαν τον οικονομικό απολογισμό της περιφέρειας Κρήτης για το 2019 οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου στις 3 Ιούνη.

Η συζήτηση για τον απολογισμό σκόπιμα υποβαθμίστηκε από την περιφερειακή αρχή και όλους τους άλλους συνδυασμούς, για να κρύψουν ότι όλοι συμφωνούν στον αντιλαϊκό χαρακτήρα της πολιτικής τόσο της περιφέρειας όσο και της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για να συσκοτίσουν πως  οι όποιες χρηματοδοτήσεις βγαίνουν  από την τσέπη του εργαζόμενου, από την άγρια φορολογία σε μισθωτούς και συνταξιούχους, για να γίνουν  δώρο στο μεγάλο κεφάλαιο, με την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζουν.  

Συμφωνούν όλες οι αστικές πολιτικές δυνάμεις ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ –ΠΑΣΟΚ (ΚΙΝΑΛ) στην κυβέρνηση είτε στην περιφέρεια, γι αυτό και ο συνδυασμός της ΝΔ στην περιφέρεια τοποθετήθηκε μονολεκτικά, με ένα «συμφωνώ».
Η Λαϊκή Συσπείρωση τόνισε πως στον απολογισμό του 2019 αποτυπώνεται ότι προτεραιότητα της περιφέρειας δεν είναι οι λαϊκές ανάγκες.  Κι ενώ στην ψήφιση του Προϋπολογισμού υπάρχει μια μικρή δυνατότητα να κρυφτεί αυτή η πραγματικότητα με φουσκωμένα λόγια ή νούμερα, στον απολογισμό αποκαλύπτεται ότι η πραγματικότητα είναι πολύ χειρότερη από τα σχέδια. Ο απολογισμός φανερώνει τα αδιέξοδα της πολιτικής της περιφερειακής αρχής για τα λαϊκά στρώματα. 

Ψηφίστηκε για το 2019 προϋπολογισμός 180 εκ. ευρώ. Ο απολογισμός, όμως, μετά βίας έφτασε στα 97 εκ. ευρώ . . . 

Η Λαϊκή Συσπείρωση αναφέρθηκε στο πολιτικό παιχνίδι που παίζεται με τη σκόπιμη σύγχυση  των αρμοδιοτήτων και των υποχρεώσεων κυβέρνησης, περιφέρειας, δήμων, όπου υποκριτικά ρίχνουν  ευθύνες ο ένας στον άλλο για τα άλυτα λαϊκά προβλήματα, ενώ για τα λίγα κονδύλια που διαθέτουν (από την άγρια φορολογία ) λένε όλοι «Εμείς τα δώσαμε» !

Συγκεκριμένα ανέφερε πως τα κονδύλια από το κυβερνητικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) που εκτελούν οι περιφέρειες (και οι δήμοι), δεν είναι κρατική χρηματοδότηση σ’ αυτές για να ανταποκριθούν στις δικές τους υποχρεώσεις, αλλά η πληρωμή για να εκτελεί η περιφέρεια «φασόν» δράσεις που είναι υποχρέωση της κυβέρνησης. Το ΠΔΕ δεν έρχεται προσθετικά στην κρατική χρηματοδότηση αλλά αφαιρετικά, αντισταθμίζει την τεράστια περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης για τις αρμοδιότητες της τοπικής διοίκησης.

Η περιφερειακή αρχή - για να καλύψει την κυβέρνηση για τα λαϊκά προβλήματα που αφήνει άλυτα στην υγεία, την εκπαίδευση, τους εργαζόμενους στον τουρισμό, την αγροτική παραγωγή κ.α. , για να εκτονώσει τη δυσαρέσκεια και να προλάβει τις διεκδικήσεις  - δίνει ρέστα σε μικροπαροχές και μπαλώματα από τα λίγα χρήματα της περιφέρειας, που βέβαια δεν λύνουν τα προβλήματα. 

Καταψήφισε η Λαϊκή Συσπείρωση και την 3Η Τροποποίηση του Σχεδίου Δράσης του 2020, που υλοποιεί αυτή την αντιλαϊκή πολιτική της περιφέρειας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η δημιουργία «παρατηρητηρίου τουρισμού», με διάθεση ποσού  100.000 €, σε συνθήκες κρίσης, όπου το κράτος δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον για τους χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλους και μικρομεσαίους εργαζόμενους στον τουρισμό, στους οποίους το τουριστικό κεφάλαιο μεταφέρει όλα τα βάρη της κρίσης.

Επίσης, η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε τη συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης στην ενεργειακή κοινότητα «Μινώα Ενεργειακή» στην περιοχή Αρκαλοχωρίου. Υπενθύμισε πως οι «ενεργειακές κοινότητες» καθιερώθηκαν με νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, για να παγιδεύσουν δήμους, συνεταιρισμούς και μαζικούς φορείς στο παιχνίδι της «απελευθέρωσης» της ενέργειας που την οδηγεί σε πλήρη κυριαρχία των επιχειρηματικών ομίλων, ενώ ο λαός καταδικάζεται σε ακόμη μεγαλύτερη ενεργειακή φτώχεια. 
Τέλος, για τον ενθουσιασμό του περιφερειάρχη για το λεγόμενο «Ταμείο Ανάκαμψης», η Λαϊκή Συσπείρωση τόνισε ότι είναι πρόκληση να χειροκροτεί η περιφερειακή αρχή ένα «Ταμείο» που θα επιχορηγήσει το μεγάλο κεφάλαιο της χώρας με 22,5 δις ευρώ  και 9,5 δις ευρώ δάνεια. Χρήματα που προέρχονται από την άγρια φορολογία του 95%, των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων, τα διαρκή μνημόνια κα τα ματωμένα πλεονάσματα.  Αν προσδοκά ο περιφερειάρχης ότι θα ρέει το χρήμα, εννοεί τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους του τουρισμού, της «πράσινης ανάπτυξης» και των κατασκευών,  στους οποίους και θα κατευθυνθούν. Το ίδιο συνέβη με δις ευρώ και δραχμές που «έπεσαν» στη χώρα μας,  με  το μεταπολεμικό «Σχέδιο Μάρσαλ», τα «Πακέτα Ντελόρ» τη δεκαετία του '80 και τα διάφορα ΕΣΠΑ. Ούτε σύγκλιση των οικονομιών γνωρίσαμε ούτε οι περιφερειακές ανισότητες αμβλύνθηκαν. Οι πλούσιοι πλουσιότεροι και οι φτωχοί ακόμα φτωχότεροι. 

Το επιβεβαιώνει η κατάσταση στην Κρήτη: Ένα νησί αθωράκιστο, χωρίς μέτρα - σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας με τα γνωστά αποτελέσματα με τις καταστροφές,  χωρίς αντισεισμικούς ελέγχους και μέτρα αντισεισμικής προστασίας των σχολείων,  χωρίς αντιπυρική προστασία επαρκή και με την υγεία και πρόνοια του λαού να είναι πλέον απλησίαστο πανάκριβο εμπόρευμα με τα γνωστά αποτελέσματα ελλείψεων και ανεπαρκειών στην ΠΦΥ, στα νοσοκομεία του νησιού. Χωρίς εγγειοβελτιωτικά έργα που να βοηθούν τους αγρότες στην παραγωγή. Η Περιφέρεια ήταν και παραμένει απούσα, εμπαίζοντας τους Κρητικούς μετακυλώντας τις ευθύνες πότε στους δήμους πότε στην κεντρική εξουσία και αντίστροφα".

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση