ΚΡΗΤΗ

Οι πρυτάνεις λένε «ναι» σε αλλαγές, αλλά ....

Αναρωτιούνται τι γίνεται με τις διοικήσεις των ΑΕΙ - Τα θετικά στοιχεία και όσα προβληματίζουν τους πρυτάνεις στο νομοσχέδιο που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας.

No profile pic

Της Κατερίνας Μυλωνά

Αλλαγές που οδηγούν τα Πανεπιστήμια στο μέλλον «βλέπουν» οι πρυτάνεις στο νομοσχέδιο που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας. Τα βασικά σημεία παρουσιάστηκαν την Πέμπτη από την  υπουργό σε μία έκτακτη σύνοδο που έγινε διαδικτυακά.

Θολά τοπία παραμένουν, ιδιαίτερα όσο αφορά στο νέο μοντέλο διοίκησης των ΑΕΙ που αναμένεται να παρουσιαστεί σε δεύτερο χρόνο. Είναι, όμως, μείζον θέμα καθώς σε 10 Ιδρύματα, μεταξύ αυτών το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο και το Πολυτεχνείο Κρήτης, οι θητείες των πρυτανικών συμβουλίων λήγουν στις 31 Αυγούστου του 2022 και οι εκλογές θα πρέπει, αν δε δοθεί παράταση, να γίνουν μέσα στον ερχόμενο Μάιο.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθηγητής Γιώργος Κοντάκης αναφέρει πως οι σκέψεις που μοιράστηκε η κ. Κεραμέως με τους πρυτάνεις κινούνται σε θετική κατεύθυνση, ο ίδιος δεν έχει καμία ένσταση σε όσα ειπώθηκαν, τα οποία στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό των ΑΕΙ.

Κοντάκης
Ο κ. Κοντάκης

Ωστόσο, μένει να διευκρινιστεί ποιο θα είναι το νέο μοντέλο διοίκησης, ποιοι θα είναι και πώς θα λειτουργούν εκείνοι που θα κληθούν να εφαρμόσουν στην πράξη τις αλλαγές.

Αναφορικά με τη διορία που έχει θέσει το Υπουργείο στα Πανεπιστήμια, ως το τέλος Μαρτίου να καταθέσουν προτάσεις για τον χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, η Σύγκλητος του Ιδρύματος συνεδρίασε την Πέμπτη και αποφάσισε να στηρίξει τα τμήματα που δέχτηκαν μικρό αριθμό εισακτέων λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Την ερχόμενη βδομάδα θα βρίσκεται στην Κρήτη ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, καθηγητής Περικλής Μήτκας, και θα έχει επαφές με τον κ. Κοντάκη προκειμένου να συζητηθεί και αυτό το θέμα.

Το Ίδρυμα θα αναζητήσει τρόπους, τα τμήματα αυτά να γίνουν πιο ελκυστικά και πιστεύει πως τα όποια προβλήματα θα ξεπεραστούν.

Ο πρύτανης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, καθηγητής Νίκος Κατσαράκης αναφέρει πως οι αλλαγές που προωθούνται και, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν την κινητικότητα των φοιτητών μεταξύ ΑΕΙ, θα αναβαθμίσουν τα προγράμματα σπουδών.

Κατσαράκης ΕΛΜΕΠΑ
Ο κ. Κατσαράκης

Όσο αφορά στην πιστοποίηση των προγραμμάτων σπουδών από την ΕΘΑΕΕ, το Ίδρυμα έχει καταθέσει τους φακέλους για τα 11 τμήματά του, θα συνεχίσει για τα μεταπτυχιακά προγράμματα και τα διδακτορικά.

Αναφέρθηκε πως θα υπάρξει ενίσχυση των ερευνητικών κέντρων των ΑΕΙ, κάτι που κρίνεται πως είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ο κ. Κατσαράκης έχει ορισμένες ενστάσεις όσο αφορά στα μεταπτυχιακά προγράμματα καθώς, ουσιαστικά, καταργούνται οι υποτροφίες και τίθεται στην ευχέρεια του κάθε Ιδρύματος το αν θα δοθούν. Αυτό σημαίνει ότι άτομα από οικονομικά ασθενέστερα στρώματα θα αποκλείονται από μεταπτυχιακά προγράμματα.

Μεταξύ άλλων, βλέπει θετικά την προωθούμενη αναβάθμιση του ΔΟΑΤΑΠ, κάτι που σημαίνει πως θα διευκολύνονται πλέον οι σχετικές διαδικασίες.

Ο κ. Κατσαράκης τονίζει πως και στη σύνοδο επισημάνθηκε ότι για να υποστηριχθούν οι αλλαγές θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα της υποστελέχωσης των Ιδρυμάτων αλλά και της χρηματοδότησής τους.

Επίσης, δεν έγινε αναλυτική αναφορά στο μοντέλο διοίκησης και υπάρχει η ανησυχία ότι μπορεί να κινδυνεύσει το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ. Είναι σημαντικό οι όποιες αλλαγές να ανακοινωθούν σύντομα και, φυσικά, να παρουσιαστούν στους πρυτάνεις πριν το νομοσχέδιο τεθεί προς ψήφιση.

 

Δείτε επίσης:

Εσωτερικό «Erasmus», διπλά πτυχία και start-ups φοιτητών στο νέο νομοσχέδιο του Υπ. Παιδείας

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη
 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση