ΚΡΗΤΗ
Οι φορείς της Καντάνου ζητούν να παραμείνουν ανοιχτά τα ΕΛΤΑ της περιοχής τους
Με ανοιχτή επιστολή τους προς την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και τους αρμόδιους υπουργούς - Συγκεντρώθηκαν υπογραφές
Το αίτημα των κατοίκων της Καντάνου να παραμείνει σε λειτουργία το κατάστημα των ΕΛΤΑ της περιοχής τους ζητούν εκπρόσωποι των φορέων με ανοιχτή επιστολή τους προς την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και τους αρμόδιους υπουργούς.
Αναλυτικότερα στην επιστολή επισημαίνουν:
"Αξιότιμοι Κύριοι,
με το Α.Π. 5.1.2/957/104 στις 13/10/2023 έγγραφο που υπογράφει ο Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛ.ΤΑ. κ. Γρηγόριος Σκλήκας, αποφασίστηκε η «Αναστολή της συναλλακτικής δραστηριότητας του Ταχυδρομικού Καταστήματος Καντάνου Χανίων από 23.10.2023» με την γενικόλογη, αόριστη και ανεπαρκέστατη αιτιολόγηση της «ανάγκης αναδιοργάνωσης του Δικτύου των Ταχυδρομικών Καταστημάτων της Περιφερειακής Διεύθυνσης Κρήτης και Δωδεκανήσου.»
Στην ουσία αποφασίστηκε, εξαίφνης, χωρίς καμία διαβούλευση και χωρίς καμία εξέταση των ιδιαιτεροτήτων της Καντάνου και της γύρω περιοχής, το κλείσιμο του υποκαταστήματος των ΕΛ.ΤΑ. Καντάνου, που εξυπηρετούσε 2.207 κατοίκους, σε πάνω από 70 ορεινούς και ημιορεινούς οικισμούς, διασκορπισμένους σε 209.638 στρέμματα, με μεγάλα βουνά ενδιάμεσα και με αποστάσεις που ξεπερνούν τα 60 χλμ. από την Κάντανο σε ένα οδικό δίκτυο άκρως προβληματικό και το χειμώνα επικίνδυνο.
Οι περισσότεροι από τους 2.207 κατοίκους, που εξυπηρετούσε το υποκατάστημα των ΕΛ.ΤΑ. Καντάνου, είναι υπερήλικες, άρρωστοι ή και ανήμποροι, ενώ οι λιγότεροι, σχετικά πιο νέοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, δεν έχουν ούτε τη δυνατότητα ούτε και τις γνώσεις για τη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων επικοινωνίας και πληρωμών. Έτσι αναγκαστικά ΟΛΟΙ περιμένουν με αγωνία τον ταχυδρόμο να περάσει από την γειτονιά τους, να τους δώσει την σύνταξη, την εφημερίδα, τα γράμματά τους, πολλές φορές φάρμακα απαραίτητα για την υγεία τους και να εξοφλήσουν, με τη βοήθειά του, τους λογαριασμούς ρεύματος, τηλεφώνου, νερού.
Η εξυπηρέτηση τους από τον μοναδικό ταχυδρόμο που διέθεταν τα ΕΛ.ΤΑ. Καντάνου ήταν ήδη οριακή και πραγματωνόταν μόνο χάριν της ευσυνειδησίας και της εργατικότητας του υπαλλήλου.
Τώρα με το κλείσιμο του υποσυστήματος στην Κάντανο και την μετάθεση του στα ΕΛ.ΤΑ. Παλαιοχώρας, του μοναδικού υποκαταστήματος για ολόκληρο το Δήμο Καντάνου Σελίνου, το οποίο είναι και αυτό υποστελεχομένο, η εξυπηρέτηση των παραπάνω κατοίκων και οικισμών καθίσταται άκρως προβληματική έως αδύνατη, παραβιάζοντας σαφέστατα τον νόμο 4053/2012 και την από 9.12.2022 σύμβαση ανάθεσης παροχής της καθολικής ταχυδρομικής υπηρεσίας μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ΕΛ.ΤΑ. Α.Ε..
Το ΕΛ.ΤΑ. Καντάνου δεν είναι ζημιογόνα. Όπως έχει καταστεί σαφές στη διοίκηση των ΕΛ.ΤΑ. Κρήτης αρχικά, αλλά και γραπτώς (Α.Π 9509/15-11-2023) σε όλους τους αποδέκτες της παρούσας επιστολής, ο Δήμος Καντάνου Σελίνου, «προτίθεται να παραχωρήσει δωρεάν χώρο καλύπτοντας επίσης το κόστος ύδρευσης και ηλεκτροδότησης ώστε να καθίσταται απρόσκοπτη η λειτουργία» του υποκαστατήματος ΕΛ.ΤΑ. της Καντάνου.
Ο μισθός του υπαλλήλου δεν διαφοροποιεί την δαπάνη, μιας και ο υπάλληλος συνεχίζει να εργάζεται στο ΕΛ.ΤΑ. Παλαιοχώρας και να μισθοδοτείται. Επομένως τα ΕΛ.ΤΑ. Καντάνου, με την παραπάνω λύση, θα έχουν μηδενικό κόστος και άρα μόνο κέρδος.
Γνωρίζετε πιστεύουμε τη διαχρονικά ένδοξη, άλλα και τραγική, ιστορία της επαρχίας Σελίνου στα Χανιά της Κρήτης, με τη Μαρτυρική Κάντανο, αλλά και τα εξίσου Μαρτυρικά χωριά των Φλωρίων, του Κουστογέρακου, της Μονής και του Λιβαδά, που επίσης ισοπεδώθηκαν γιατί αντιστάθηκαν στο Γερμανικό φασισμό. Σε αναγνώριση της συμβολής των Καντανιωτών και Σελινιωτών η Ελληνική Πολιτεία είχε δώσει στην τότε κοινότητα Καντάνου ορισμένα «προνόμια», όπως ηλεκτροδότηση το 1960 από τη ΔΕΗ κατά προτεραιότητα, ίδρυση Γυμνασίου, και ανακήρυξη σε Δήμο «λόγω ιδιαίτερης ιστορικής σημασίας» με το προεδρικό Διάταγμα 199/17 Απριλίου 1989.
Η μαρτυρική Κάντανος έχει ήδη απογυμνωθεί από μια σειρά δημόσιες υπηρεσίες οι οποίες εξυπηρετούσαν όλα τα χωριά της επαρχίας Σελίνου: Αγρονομείο, Ειρηνοδικείο, Κτηνιατρείο, Γεωπονική Υπηρεσία, Υποθηκοφυλακείο, Αγροτική (Πειραιώς) Τράπεζα. Στην απογραφή του 1941 η τότε κοινότητα Καντάνου είχε 1310 κατοίκους και η επαρχία Σελίνου 11541, ενώ στην απογραφή του 2011 η Κάντανος 599 και το Σέλινο 5431 κατοίκους. Σήμερα υπάρχει μια καθόλου ευκαταφρόνητη τάση για επιστροφή αλλά και παραμονή της νεολαίας. Το ζητούμενο είναι η τάση αυτή να ενισχυθεί με κάποια μέτρα, ενώ η παραπέρα υποβάθμιση του τόπου - και με το κλείσιμο των ΕΛ.ΤΑ. Καντάνου - πιθανότατα θα την ματαιώσει.
Για όλους του παραπάνω λόγους ζητούμε από τον κ. Σκλήκα να ακυρώσει την εν λόγω απόφαση. Τα ΕΛ.ΤΑ. Καντάνου να παραμείνουν ανοικτά, εφόσον δεν είναι ζημιογόνα και επιτελούν αναντικατάστατο κοινωνικό έργο.
Επισυνάπτουμε 524 υπογραφές που προσυπογράφουν το παραπάνω αίτημα και ακούστε ενδεικτικά εδώ https://youtu.be/H1FBhaEd1K8?si=XKCb8GpcoIVGloFk από την 92χρονη κ. Κανδαράκη τη φωνή απόγνωσης που έχει επιφέρει στους κατοίκους η απόφαση σας για το κλείσιμο των ΕΛΤΑ Καντάνου.
Με τιμή
Πετράκης Γρηγόριος, εφημέριος Καντάνου
Σταυρουλάκη Κατίνα, πρόεδρος του Συλλόγου γυναικών Καντάνου
Κοντεκάκης Γιάννης, πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Καντάνου
Πετράκης Κωστής, πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Κακοδικίου
Γεωργιλκάκης Γιώργος, πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Φλωρίων
Μαλανδράκης Γιώργος, πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Καντανιωτών Αττικής