Το ΔΣ του σωματείου εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ, με αφορμή την 12η Μαϊου, την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτικού προσωπικού, απευθύνει χαιρετισμό σε όλο το νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου.
Όπως τονίζεται:
"Όμως για τους Έλληνες Νοσηλευτές η 12η του Μάη δεν είναι γιορτή και δεν θα γίνει ποτέ γιορτή. Ήταν, είναι και θα είναι μέρα τιμής και αγώνων όλων των μαχόμενων νοσηλευτών, γενικά υγειονομικών, που δίνουν τη μάχη να κρατηθούν οι υπηρεσίες παροχών υγείας στο λαό με βάση τις σύγχρονες ανάγκες.
Με αφορμή τη σημερινή ημέρα, στον Τύπο εμφανίζεται πληθώρα ανακοινώσεων χαιρετισμών από υπουργούς και διοικήσεις νοσοκομείων σχετικά με την προσφορά των νοσηλευτών στο σύστημα Υγείας για την προάσπιση της υγείας των πολιτών. Όσο κι αν αναγνωρίζεται η αυταπάρνηση και οι αντίξοες συνθήκες, υπό τις οποίες καλούνται σήμερα οι νοσηλευτές να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες, η αναγνώριση αυτή εδώ και πολλά χρόνια αποτελεί ουσιαστικά «χτύπημα στην πλάτη» καθώς ουσιαστικά μέτρα για βελτίωση της κατάστασης στα δημόσια νοσοκομεία δεν έχουν ληφθεί.
Η Παγκόσμια Ημέρα του Νοσηλευτή βρίσκει όλους τους νοσηλευτές, όλους τους υγειονομικούς στα νοσοκομεία, σακατεμένους, με κουτσουρεμένα δικαιώματα, με εργασιακές σχέσεις σύγχρονης σκλαβιάς. Χιλιάδες είναι οι άνεργοι συνάδελφοι χωρίς ταμείο ανεργίας, με μισθούς πείνας στα 5μηνα προγράμματα και μέσα στις υγειονομικές μονάδες οι μόνιμοι να δουλεύουν με εξαντλητικά ωράρια και συνθήκες.
Αντιμέτωποι με ελλείψεις τραγικές σε προσωπικό – φάρμακα –υγειονομικό υλικό – εξειδικευμένα μηχανήματα.
Με τις επαγγελματικές ασθένειες και τα ατυχήματα να πολλαπλασιάζονται, όσο εντατικοποιείται η εργασία και απουσιάζουν τα μέτρα υγείας και ασφάλειας. Ο μεμονωμένος προσωπικός αγώνας που δίνει κάθε υγειονομικός να βγει η βάρδια χωρίς απώλειες, να δώσει λύση στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς ή οι περιθαλπόμενοι στα ιδρύματα βρίσκει τοίχο όσο δεν ενώνεται με το συλλογικό οργανωμένο αγώνα ενάντια στις πολιτικές που τα παράγουν.
Όσο επιτρέπουμε σε κυβέρνηση και συντεχνιακές λογικές να είμαστε διαιρεμένοι, ο νοσηλευτής ΔΕ απέναντι στους ΤΕ, ο ένας κλάδος απέναντι στον άλλο και στο απυρόβλητο ο πραγματικός δυνάστης. Γι’ αυτό όλοι ενωμένοι, όλοι στο δρόμο για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας! Για να μείνουν οι αντιλαϊκοί νόμοι στα χαρτιά! Να σταματήσουν να γίνονται τα δικαιώματά μας λίπασμα για τα κέρδη του κεφαλαίου.
❖ Σ’ όλα τα τμήματα του Νοσοκομείου εργάζεται καθημερινά προσωπικό ασφαλείας καθώς οι μηδαμινές προσλήψεις των τελευταίων χρόνων με την παράλληλη αποχώρηση λόγω συνταξιοδοτήσεων οδήγησαν στη μείωση του νοσηλευτικού προσωπικού.
❖ Το ωράριο εργασίας παραβιάζεται καθημερινά και συστηματικά – οι νοσηλευτές καλούνται να εργάζονται μ’ ένα ρεπό τη βδομάδα, χωρίς ανάπαυση μετά από νυκτερινή εργασία, με χιλιάδες υπερωρίες.
❖ Στην κατάσταση αυτή προστίθενται προβλήματα που «γεννά» η υποχρηματοδότηση του Νοσοκομείου με ελλείψεις σε φάρμακα και υλικά, σε μέσα προφύλαξης και υγιεινής.
❖ Οι εξαγγελίες για προσλήψεις παραμένουν στα χαρτιά, ακόμα όμως κι αυτές οι προσλήψεις δεν θα καλύψουν ούτε στο ελάχιστο τις ανάγκες των νοσοκομείων την ώρα που η ίδια η κυβέρνηση παραδέχεται ότι οι ανάγκες σε νοσηλευτικό προσωπικό ξεπερνούν τις 15.000 θέσεις. Μόνο στο δικό μας νοσοκομείο η νοσηλευτική υπηρεσία έχει 325 κενές οργανικές θέσεις.
❖ Από τους δημόσιους απολογισμούς της διοίκησης προκύπτουν ότι το 2012 ο συνολικός αριθμός εξετασθέντων ήταν 291.429 εκ των οποίων σε κάθε γιατρό (οποιασδήποτε βαθμίδας) αντιστοιχούσαν 541 ασθενείς και σε κάθε νοσηλευτή 366. Το 2017 ο συνολικός αριθμός εξετασθέντωνήταν 323.593, δηλαδή αντιστοιχούσαν 584 ασθενείς σε κάθε γιατρό και 440 ασθενείς σε κάθε νοσηλευτή. Αυτός ο αριθμός ανά χρόνο μεγαλώνει καθώς και οι κενές οργανικές θέσεις.
Η καλύτερη τιμή στον μαχόμενο νοσηλευτή και στην μαχόμενη νοσηλεύτρια είναι η συλλογική πάλη μέσα από το σωματείο για την κατάργηση των αντιλαϊκών νόμων και την αναπλήρωση των απωλειών σε μισθούς και δικαιώματα ως βάση για νέες κατακτήσεις με κριτήριο τις ανάγκες μας. Απαιτούμε:
• Ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ. Μείωση του χρόνου συνταξιοδότησης στα 50 χρόνια για τις γυναίκες και στα 55 για τους άνδρες. Όχι στην κατάργηση του ανθυγιεινού επιδόματος.
• Επαναφορά των μισθών στα επίπεδα του 2009.
• Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Μονιμοποίηση όλων όσων εργάζονται με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.
• Πλήρης κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας. Κατάργηση όλων των πληρωμών των ασθενών. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων.
• Μέτρα για την προστασία της μητρότητας και του παιδιού. Αύξηση της άδειας τοκετού-λοχείας, ανάπτυξη παιδικών σταθμών, διευκολύνσεις για την εργαζόμενη μητέρα.Απαγόρευση της νυχτερινής εργασίας στις έγκυες και στις μητέρες για όλη τη διάρκεια της προσχολικής ηλικίας του παιδιού. Απαγόρευση της νυχτερινής εργασίας στα μέλη των μονογονεϊκών οικογενειών μέχρι την ηλικία των 12 ετών.
• Ενιαία ανώτατη εκπαίδευση. Διαρκή υποχρεωτική επιμόρφωση – παρακολούθηση εκπαιδευτικών σεμιναρίων με ευθύνη του δημόσιου συστήματος παιδείας και υγείας. Καμία εμπλοκή των φαρμακευτικών εταιρειών.
• Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία - Πρόνοια. Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης".