ΚΡΗΤΗ

Οι εργαζόμενοι στο ΠΑΓΝΗ για την επέκταση των εμβολιαστικών κέντρων

Τί αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων

No profile pic

Ανακοίνωση σχετικά με την επέκταση των εμβολιαστικών κέντρων μέσα στα δημόσια νοσοκομεία, εξέδωσε το Σωματείο Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου:

Αναλυτικά: 

Αδιαφορώντας για το αίτημα των υγειονομικών για απεμπλοκή των νοσοκομείων από τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού και για ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΦΥ), η κυβέρνηση και οι διοικήσεις ΥΠΕ και νοσοκομείων προχωρούν σε επέκταση των εμβολιαστικών γραμμών μέσα στα δημόσια νοσοκομεία, στελεχώνοντάς τα με το ήδη υπάρχον ανεπαρκές αριθμητικά προσωπικό.

Συγκεκριμένα στο ΠΑΓΝΗ, στα τρία εμβολιαστικά κέντρα (που λειτουργούν εδώ και σχεδόν 4 μήνες) προστίθενται άλλα δύο. Τα 4 από αυτά τα κέντρα δημιουργούνται με αφαίρεση χώρων από τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία (π.χ. των ουρολόγων), περιορίζοντας περαιτέρω τη λειτουργία τους και οδηγώντας σε συγχρωτισμό υγιών (που προσέρχονται για να εμβολιαστούν) με ασθενείς (που προσέρχονται για να εξεταστούν).

Η διενέργεια εμβολιασμών στα δημόσια νοσοκομεία τα επιβαρύνει περαιτέρω με πράξεις που αποτελούν ευθύνη της υποβαθμισμένης ΠΦΥ. Mε την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, διευρύνεται το ωράριο των εμβολιαστικών κέντρων των ΚΥ και των ΤΟΜΥ σε 7ήμερο, 15ωρο (σε 2 βάρδιες), εξουθενώνοντας το ελλιπέστατο προσωπικό τους. Ωστόσο, η ΠΦΥ εξακολουθεί να αδυνατεί να αναλάβει εξολοκλήρου τον εμβολιασμό, λόγω χρόνιων σοβαρών ελλείψεων σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό, οι οποίες δεν καλύφθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η δημιουργία εμβολιαστικών κέντρων δεν συνοδεύεται από τις αναγκαίες νέες μόνιμες προσλήψεις, αλλά στηρίζεται στις μετακινήσεις και την αύξηση της εντατικοποίησης της δουλειάς των υπηρετούντων εργαζομένων και σε προσλήψεις ελάχιστων επικουρικών νοσηλευτών και επισκεπτριών υγείας. Πληθαίνουν τα «εντέλλεσθαι» σε γιατρούς άσχετων ειδικοτήτων (π.χ. ψυχιάτρων) για κάλυψη βαρδιών στα εμβολιαστικά κέντρα, αποσπώντας τους από τα υπόλοιπα καθήκοντά τους, επιφορτίζοντάς τους με πρόσθετες αρμοδιότητες (που δεν έχουν καμία σχέση με το αντικείμενό τους), προκαλώντας δυσλειτουργία στα τμήματά τους και οδηγώντας τους σε υπερεφημέρευση. Με τον ίδιο τρόπο άλλωστε στελεχώνονται και οι μονάδες COVID.

Η λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων όπως και τα υπόλοιπα μέτρα διαχείρισης της πανδημίας είναι εναρμονισμένα με την πολιτική κρατικής υποχρηματοδότησης της υγείας. Αυτή η πολιτική επιβάλλει τις χιλιάδες κενές θέσεις, τα εξαντλητικά ωράρια και τις συνεχείς μετακινήσεις προσωπικού, καθώς και την υποβάθμιση όλων των υπόλοιπων λειτουργιών των δημόσιων δομών υγείας, προκειμένου αυτές να ανταπεξέλθουν στην περίθαλψη κρουσμάτων και στον εμβολιασμό.

Δεν μπορούν τα πιεσμένα νοσοκομεία να επωμιστούν και το βάρος του εμβολιασμού ενάντια στην COVID-19, ο οποίος είναι μια διαδικασία που θα διαρκέσει καιρό, αφού μέχρι στιγμής μόλις το 8% (περίπου) του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις, ενώ είναι πιθανό να χρειαστεί να επαναληφθεί του χρόνου. Διεκδικούμε:

  • Άμεση ενίσχυση της ΠΦΥ με ΜΟΝΙΜΟ προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό. Ανάπτυξη ικανού αριθμού πλήρως στελεχωμένων εμβολιαστικών κέντρων στα πλαίσια της ΠΦΥ
  • Απεμπλοκή των νοσοκομείων από τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού
  • Να σταματήσουν οι μετακινήσεις προσωπικού προς τα εμβολιαστικά κέντρα
  • Να επανέλθει η λειτουργία των τακτικών ιατρείων, των χειρουργείων και όλων των κλινικών

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση