ΚΡΗΤΗ
Οι εντυπωσιακές "λαμπάδες" της Μ. Παρασκευής στην Αργυρούπολη Ρεθύμνου
Νηστίσιμα εδέσματα για το βράδυ της περιφοράς του Επιταφίου
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος η Κοινότητα Αργυρούπολης και η Ενορία Αργυρούπολης Ρεθύμνης σε συνεργασία με τη Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Κρήτης – Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας στην Αργυρούπολη, σας προσκαλούν για να γιορτάσουμε μαζί και εφέτος, τα μοναδικά πατροπαράδοτα έθιμα του Πάσχα:
Μεγάλη Παρασκευή, 14 Απριλίου 2023
- Οι «Λαμπάδες» της Μεγάλης Παρασκευής
Οι ενορίτες - κάτοικοι της Αργυρούπολης, για να τιμήσουν τον νεκρό Ιησού αλλά και για να φωτίσουν την διαδρομή που ακολουθούσε η λιτανεία του επιτάφιου, κατασκεύαζαν «Λαμπάδες» (γιγάντιες δάδες) από καλάμια και αστιβίδες τις οποίες άναβαν και κουβαλούσαν στους ώμους τους. Κάθε "Λαμπάδα" μπορεί να φτάσει έως και τα 7 μέτρα μήκος και κρατιέται από 3 ή και περισσότερα άτομα.
Την κατασκευή των «λαμπάδων» αναλαμβάνουν οι νέοι του χωριού αρκετές ημέρες πριν την Μ. Παρασκευή μαζεύοντας καλάμια και αστιβίδες από το χωριό και τη γύρω περιοχή. Οι "λαμπάδες" προετοιμάζονται νωρίς το απόγευμα της Μ. Παρασκευής στη πλατεία του Αγίου Ιωάννη και λίγο πριν να ξεκινήσει η λιτανεία του Επιταφίου, ανάβουν και προπορεύονται του επιταφίου και διαβαίνουν τα γραφικά σοκάκια και τα καλντερίμια, στο πάνω και το χωριό, δημιουργώντας μια κατανυκτική ατμόσφαιρα που ταξιδεύει, πίσω στο χρόνο τους πολυάριθμους επισκέπτες.
- Τα νηστίσιμα της Μεγάλης Παρασκευής
Η λέξη νηστεία είναι σύνθετη και προέρχεται από το αρνητικό μόριο νη και το ρήμα εσθίω, που είναι άλλος τρόπος του έσθω και του έδω και που σημαίνει τρώγω. Η νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής (και της Μεγάλης Εβδομάδας) είναι η αρχαιότερη και αυστηρότερη περίοδος νηστείας. Ξεκινά από την Καθαρά Δευτέρα και τελειώνει με το Μεγάλο Σάββατο. Την Μεγάλη Παρασκευή νηστεύουμε και από το λάδι για να εκφράσουμε τη συμμετοχή μας στο βαρύ πένθος της ημέρας.
Μάλιστα, η χαμηλή κατανάλωση τροφίμων ζωικής προέλευσης που χαρακτηρίζει την Κρητική Διατροφή, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός πως οι Κρητικοί ακολουθούσαν τις νηστείες της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Στις μέρες μας η τήρηση της νηστείας πέρα από τη συμβολή στην καλύτερη υγεία είναι σημαντική, ως πολιτισμικό στοιχείο της τοπικής παράδοσης αλλά και της οικολογικής και περιβαλλοντικής ισορροπίας.
Και εφέτος θα προσφερθούν, νηστίσιμα και αλάδωτα παραδοσιακά Κρητικά φαγητά, μετά από την ολοκλήρωση της περιφοράς του επιταφίου και της λειτουργίας της Μ. Παρασκευής (περί τις 22:30), που έχουν παρασκευάσει οι γυναίκες του χωριού με την συνδρομή επαγγελματιών Σεφ και του Κέντρου Κρητικής Γαστρονομίας, .
Σάββατο 22 Απριλίου 2023
Εορτασμός των Αγίων Πέντε Παρθένων
Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία για τον Εορτασμό των Αγίων Πέντε Κανονικών Παρθένων: Μάρθας, Μαριάμνης, Μαρίας, Ενναθάς και Θέκλης, το Σάββατο της Διακαινησίμου Εβδομάδος, 22 Απριλίου. Πρόκειται για παλαιό σπηλαιώδη Ναό που βρίσκεται σε περιοχή εξαιρετικού φυσικού κάλλους και μεγάλης αρχαιολογικής σπουδαιότητας, αφού περιβάλλεται από απομεινάρια ταφικών μνημείων της ρωμαϊκής εποχής, που χρονολογούνται από τον 1ο μ.Χ. αιώνα.
Κτηνοτρόφοι από την ευρύτερη περιοχή, συγκεντρώνουν από νωρίς το πρωί τα κοπάδια τους για να τα ευλογήσουν οι ιερείς, σε ειδικό χώρο που έχει διαμορφωθεί κοντά στο Ναό. Τα ζώα αρμέγονται και μετά την ολοκλήρωση της Θείας Λειτουργίας, το γάλα μαζί με αλλά τυροκομικά και φιλέματα μοιράζονται στους παρευρισκόμενους πιστούς.
Η πρόσβαση στο ναό των Αγίων Πέντε Παρθένων πραγματοποιείται μόνο με τα πόδια, από το αρχαίο πέτρινο καλντερίμι, που ξεκινάει από το δρόμο Αργυρούπολη – Κάτω Πόρος και καταλήγει στο Ναό των Αγίων Πέντε Παρθένων και το νεκροταφείο της Λάππας.