ΚΡΗΤΗ

Οι Cretan Dynamic Girls (CDG) για 2η συνεχόμενη φορά προκρίνονται στους τελικούς του διαγωνισμού εκπαιδευτικής ρομποτικής και καινοτομίας

Τα κορίτσια από την Ιεράπετρα ξεχώρισαν λαμβάνοντας το βραβείο Robot Performance

Cretan Dynamic Girls

Το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2025, πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο ο Περιφερειακός Διαγωνισμός FIRST® LEGO® League, με τη συμμετοχή 18 ομάδων με περίπου 200 παιδιά ηλικίας 9-16 ετών από ολόκληρη την Κρήτη. Ο Διαγωνισμός έλαβε χώρα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης στην Πανεπιστημιούπολη Βουτών στο Τμήμα Μαθηματικών & Εφαρμοσμένων Μαθηματικών. Η τελετή λήξης και οι απονομές των βραβείων πραγματοποιήθηκαν με την παρουσία επίσημων προσκεκλημένων τόσο από την Περιφέρεια Κρήτης όσο και από το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Οι CDC - Cretan Dynamic Girls, τα κορίτσια από την Ιεράπετρα Κρήτης, ξεχώρισαν λαμβάνοντας το βραβείο Robot Performance και εξασφαλίζοντας για δεύτερη συνεχόμενη φορά την πρόκριση τους στον Πανελλήνιο Τελικό του FIRST® LEGO® League Greece που θα λάβει χώρα στις 8 και 9 Μαρτίου στην Θεσσαλονίκη. Συνολικά 6 ομάδες θα εκπροσωπήσουν την Κρήτη στους φετινούς τελικούς της Θεσσαλονίκης.

Image
Cretan Dynamic Girls, Ρομποτική

H φετινή σεζόν SUBMERGED℠ 2024 - 2025, επικεντρώνεται στην εξερεύνηση της ζωής στον βυθό των ωκεανών, αναδεικνύοντας τον ρόλο των επιστημών STEM στον τομέα αυτό. Βασικό μέρος του διαγωνισμού, εκτός από τις δοκιμασίες πίστας με ρομπότ, αποτελεί το project καινοτομίας, όπου οι ομάδες κλήθηκαν να αναπτύξουν λύσεις σε προβλήματα που απασχολούν τους επιστήμονες όσον αφορά στη μελέτη και την εξερεύνηση των ωκεανών και την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, τα παιδιά της ομάδας επέλεξαν να ασχοληθούν με το πρόβλημα της καταγραφής της θαλάσσιας βιοποικιλότητας δίνοντας έμφαση στην παρακολούθηση των ξενικών ειδών που εισβάλλουν στις θάλασσες της Κρήτης και της Μεσογείου γενικότερα. 

Image
Cretan Dynamic Girls, Ρομποτική

Η καινοτόμος ιδέα των παιδιών ήταν η δημιουργία ενός Artificial Intelligence Sensor Kit για την Παρακολούθηση της Θαλάσσιας Βιοποικιλότητας. Πιο συγκεκριμένα, η ομάδα σχεδίασε και δημιούργησε ένα Kit με κάμερα τεχνητής νοημοσύνης και αισθητήρες που είναι σε θέση να αναγνωρίζει διάφορα είδη ψαριών και θαλάσσιων οργανισμών και να καταγράφει σε πραγματικό χρόνο χρήσιμα δεδομένα από τους αισθητήρες. Επιπρόσθετα, αναπτύχθηκε ένα χαμηλού κόστους τηλεκατευθυνόμενο υποβρύχιο ROV που μπορεί να μεταφέρει το Κιτ αισθητήρων σε επιλεγμένα βάθη για την καταγραφή δεδομένων. Η συγκεκριμένη δουλειά των παιδιών εντυπωσίασε και απέσπασε ιδιαίτερα θετικά σχόλια και κριτικές.

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Λασίθι

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση