Οι "Ανεξάρτητοι Αμάρι Νέα Πορεία" λένε "ναι" στον υβριδικό σταθμό

Οι θέσεις των "Ανεξάρτητων Αμάρι Νέα Πορεία" για τον υβριδικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής

Η ανακοίνωση της παράταξης

Με αφορμή τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρίου για γνωμοδότηση σχετικά με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών  Επιπτώσεων του έργου για την κατασκευή του Υβριδικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας στην περιοχή του Δήμου Αμαρίου, στις 22/11/2016, απευθυνόμαστε στους Αμαριώτες και όχι μόνο, για να ενημερώσουμε για το έργο αυτό και τη στάση μας στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Επίσης, με την ευκαιρία  αυτή αρχίζουμε το διάλογο για τα σοβαρά θέματα του Δήμου, που υποσχεθήκαμε όταν ανεξαρτητοποιηθήκαμε από την ομάδα του κ Μουρτζανού και έκτοτε λειτουργούμε ως  'Ανεξάρτητοι Αμάρι Νέα Πορεία'.

Ο Υβριδικός Σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας περιλαμβάνει δύο ταμιευτήρες νερού εκ των οποίων ο ένας σε μεγαλύτερη υψομετρικά θέση, έτσι που το νερό πέφτοντας στον άλλο να παράγεται ηλεκτρική ενέργεια. Το ρόλο του χαμηλότερου ταμιευτήρα θα παίζει το φράγμα των ποταμών και το ρόλο του ψηλότερου ταμιευτήρα μια λιμνοδεξαμενή χωρητικότητας 1,2 εκατ. κυβ. μέτρων, που θα κατασκευαστεί στην περιοχή των Χαρκίων. Νερό από το φράγμα θα ανεβαίνει στη λιμνοδεξαμενή με ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από ανεμογεννήτριες και στη συνέχεια κατεβαίνοντας πίσω στο φράγμα  θα παράγει ηλεκτρισμό, αξιοποιώντας τη δυναμική – βαρυτική ενέργειά του. Αυτό εξασφαλίζει σταθερότητα στην παραγωγή ηλεκτρισμού, σε περιπτώσεις νηνεμίας και μεγάλων αναγκών κατανάλωσης. Οι ανεμογεννήτριες προγραμματίζεται να εγκατασταθούν στην περιοχή της Σητείας, σε προνομιακή θέση από άποψη αιολικού δυναμικού.

Ο ΟΑΚ, πρώην ΟΑΔΥΚ,  σύμφωνα με τις αρμοδιότητές του για τη διοίκηση, διαχείριση και εκμετάλλευση του φράγματος των ποταμών, άρχισε το 2008 να μελετά το εν λόγω έργο για παραγωγή 50 ΜW ηλεκτρικής ισχύος σε συνεργασία με την  Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και άλλα πανεπιστήμια. Η μελέτη ολοκληρώθηκε έγινε διεθνής ανοιχτός διαγωνισμός και το έργο κατακυρώθηκε στην ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ,  η οποία θα επενδύσει 277 εκατ. ευρώ για την ολοκλήρωσή του. Το έργο έχει λάβει άδεια παραγωγής ενέργειας από τη Ρ.Α.Ε. στις 14/2/2014 και εκκρεμεί η άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας του.

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 22/11/16 ενημερωθήκαμε αναλυτικά από υψηλόβαθμα στελέχη του ΟΑΚ τα οποία συν τοις άλλοις μας περιέγραψαν και τα αντισταθμιστικά οφέλη που θα λάβει ο Δήμος και οι δημότες από το έργο. Σ΄ αυτά περιλαμβάνεται η μελέτη και κατασκευή αρδευτικού έργου για το κάμπο των Ασωμάτων από τη Γένα ως τον Αφρατέ και η ενίσχυση του αρδευτικού δικτύου των χωριών Πατσός, Παντάνασσα, Βολιώνες με άντληση από το φράγμα. Η άντληση θα δαπανά ηλεκτρικό ρεύμα από το Υβριδικό με μηδαμινό κόστος με συνέπεια το νερό να έχει συμφέρουσα τιμή για τις καλλιέργειες. Επίσης θα διανέμεται το 3% της παραγόμενης ενέργειας στους τρεις δήμους Αμαρίου, Ρεθύμνου και Σητείας με τη μορφή χρημάτων και ηλεκτρικής ενέργειας. Σημειωτέον ότι αυτό το 3% αντιστοιχεί με τις ισχύουσες τιμές σε 1.796.000 ευρώ το χρόνο. Ακόμα θα γίνει δρόμος που θα συνδέει τον άνω με τον κάτω ταμιευτήρα και στη συνέχεια με Χάρκια, άρα Ρέθυμνο και Αρκάδι - Ελεύθερνα. Αυτή η διαδρομή σε συνδυασμό με το δρόμο που οδηγεί μέσω Πατσού - Καρινών στο Νότιο οδικό άξονα διευκολύνει την πρόσβαση στις  παραλίες του νότου.

Κατόπιν αυτής της ενημέρωσης και δεδομένου ότι οι αγωγοί που συνδέουν τους ταμιευτήρες θα είναι υπόγειοι και το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής κάτω από το νερό κατά 90%, θεωρούμε ότι το περιβάλλον της περιοχής και το οικοσύστημα στο σύνολό του δεν θα διαταραχθούν. Αντίθετα ο τόπος θα ωφεληθεί από τα αντισταθμιστικά και την 'καθαρή'  ηλεκτρική ενέργεια που θα μειώσει την κατανάλωση πετρελαίου κατά 10% περίπου.

Η παράταξή μας θεωρεί ότι η κατανομή του 3% δεν πρέπει να είναι ισότιμη στους τρεις δήμους, αλλά να δοθεί μεγαλύτερο μερίδιο στο Αμάρι και τη Σητεία επειδή είναι μεγαλύτερη η συμμετοχή τους στο όλο έργο.

Η εγκατάσταση βέβαια ανεμογεννητριών στη Σητεία γνωρίζουμε ότι επιβαρύνει το περιβάλλον και αυτό δεν μας αφήνει αδιάφορους. Ωστόσο είναι θέμα για το οποίο θα  αποφασίσουν οι Σητειακοί, σταθμίζοντας τις επιπτώσεις της αλλοίωσης του φυσικού περιβάλλοντος  με τα αντισταθμιστικά οφέλη και την 'καθαρή - ανανεώσιμη'  ενέργεια, καθώς και την ελάφρυνση του τόπου από τη ρύπανση εξ αιτίας της  καύσης εισαγόμενου πετρελαίου και μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, που συμβάλλουν στη δημιουργία του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Η  θέση των 'Ανεξάρτητων Αμάρι Νέα Πορεία' ήταν θετική στο να ζητήσουμε από το κράτος να δώσει άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας του έργου και θεωρούμε ότι η μία αρνητική ψήφος από τη συμπολίτευση είναι σοβαρή παραφωνία και δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη.

ΚΑΛΟΜΕΝΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

ΠΑΡΑΔΕΙΣΑΝΟΣ ΑΔΑΜ

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ