ΚΡΗΤΗ
"Αν όχι τώρα, πότε;"
Δράση συνδιοργανώνουν η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Δήμος Χανίων, η ΚΕΠΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ και η ΑΜΚΕ Ετς Χαγίμ αφιερωμένη στη Μνήμη των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος
Η 27η Ιανουαρίου έχει οριστεί ως «Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος».
Στις 2 Νοεμβρίου του 2005, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ πήρε την παραπάνω απόφαση. Δύο χρόνια σχεδόν νωρίτερα, τον Ιανουάριο του 2004, η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα τον ν.3218/2004, σύμφωνα με τον οποίο υιοθετεί επισήμως αυτή τη μέρα.Η 27η Ιανουαρίου επιλέχτηκε επειδή κατά την ημέρα αυτή, το 1945, απελευθερώθηκε από τα σοβιετικά στρατεύματα το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης κι εξόντωσης του ναζιστικού καθεστώτος, «Άουσβιτς-Μπίρκεναου».
Στο παραπάνω στρατόπεδο μεταφέρθηκαν κι έχασαν τη ζωή τους κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο οι περισσότεροι Έλληνες Εβραίοι.
Στο ίδιο στρατόπεδο συγκέντρωσης (Άουσβιτς) επρόκειτο πιθανότατα να καταλήξει και το σύνολο σχεδόν των Εβραίων της Κρήτης, οι οποίοι βρίσκονταν μέσα στο υπό ναζιστική σημαία πλοίο Τάναϊς. Μαζί τους, στα αμπάρια του Τάναϊς, ήταν εγκλωβισμένοι Ιταλοί αιχμάλωτοι πολέμου και πλήθος χριστιανών ορθόδοξων αντιστασιακών του νησιού. Το πλοίο απέπλευσε από το Ηράκλειο το βράδυ της 8ης Ιουνίου 1944. Λίγες ώρες μετά τον απόπλου, το πλοίο εντοπίστηκε και τορπιλίστηκε από βρετανικό υποβρύχιο. Όλοι οι εγκλωβισμένοι αιχμάλωτοι χάθηκαν στο ναυάγιο. Η βύθιση του πλοίου Τάναϊς συγκαταλέγεται στη μακρά λίστα των απωλειών του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου για το νησί της Κρήτης. Η δυστυχής αφορμή του Τάναϊς μας καλεί κάθε χρόνο να θυμηθούμε τα θύματα και να αναλογιστούμε την βαρβαρότητα του πολέμου και τις ολέθριες – για όλους – συνέπειές του.
Φέτος, η καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση για τη «Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος» θα πραγματοποιηθεί με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης – Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, του Δήμου Χανίων, της ΚΕΠΠΕΔΗΧ - ΚΑΜ και της ΑΜΚΕ Ετς Χαγίμ την Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου, στις 11 π.μ., στο Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης», στο Ενετικό Λιμάνι Χανίων.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νικόλαος Καλογερής, ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, ο Γεν. Γραμματέας του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος, Βίκτωρ Ελιέζερ, καθώς και η πρόεδρος του ΔΣ της ΑΜΚΕ Ετς Χαγίμ, Βασιλική Γιακουμάκη. Στη συνέχεια της εκδήλωσης, θα μιλήσουν ο Γιώργος Αντωνίου, επίκουρος καθηγητής της Έδρας Εβραϊκών Σπουδών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ο Jason Francisco, Αμερικανός καλλιτέχνης, συγγραφέας και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Emory, καθώς και η Άρτεμις Αλκαλάη, καλλιτέχνις με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Για το αντικείμενο των παραπάνω ομιλιών, βλ. το πρόγραμμα της εκδήλωσης.
Αμέσως μετά την εκδήλωση στο θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης», θα πραγματοποιηθεί ένας σύντομος ενημερωτικός περίπατος στην ιστορική εβραϊκή συνοικία των Χανίων.
Δείτε εδώ το πρόγραμμα