«Όχι» στις πολιτικές λιτότητας από τους κοινωνικούς φορείς

Απεργιακή κινητοποίηση στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου και συναυλία διαμαρτυρίας στον Δημοτικό κήπο οι δράσεις της Κοινωνικής Συμμαχίας στο Ρέθυμνο

Τις δυνάμεις τους θα ενώσουν οι Κοινωνικοί Φορείς του Ρεθύμνου από κοινού με τους φορείς σε όλη τη χώρα, ενάντια στα όσα έχουν επιφέρει για την κοινωνία και την οικονομία τα διαρκή μέτρα λιτότητας τα τελευταία οκτώ χρόνια.

Οι επαγγελματικοί και επιστημονικοί φορείς του Ρεθύμνου που απαρτίζουν την Κοινωνική Συμμαχία συντάσσονται με τους αντίστοιχους φορείς της χώρας στο πλαίσιο των δράσεων που έχουν προγραμματιστεί για την Πανεθνική Ημέρα Δράσης, την Τετάρτη 30 Μαΐου η οποία θα εκφραστεί μέσα από την 24ωρη απεργία και τις κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν σε όλη τη χώρα. Οι Κοινωνικοί φορείς του Ρεθύμνου απευθύνουν κάλεσμα στους πολίτες να δώσουν δυναμικό «παρών» την ερχόμενη Τετάρτη 30 Μαΐου, στις 10 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου και στην συναυλία διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί την ίδια ημέρα στον Δημοτικό Κήπο Ρεθύμνου, στις 6 το απόγευμα με τη συμμετοχή καλλιτεχνών του Ρεθύμνου.

Σε συνέντευξη τύπου, που παραχώρησαν χθες στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου εκπρόσωποι επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων της πόλης, αναφέρθηκαν στις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της λιτότητας αλλά και το αδιέξοδο των επαγγελματιών, στο οποίο έχει οδηγήσει η υφιστάμενη πολιτική. Επεσήμαναν μάλιστα πως η εν λόγω κινητοποίηση αποτελεί την αρχή για την «επόμενη ημέρα», με τους παραγωγικούς φορείς της χώρας να διεκδικούν μαζικά και οργανωμένα ένα καλύτερο μέλλον μακριά από την λιτότητα, την υπερφορολόγηση και την ανεργία.

Υπενθυμίζεται πως την Κοινωνική Συμμαχία του Ρεθύμνου αποτελούν το Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου, η ΑΔΕΔΥ Ρεθύμνου, το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών, ο Εμπορικό Σύλλογος, ο Δικηγορικός Σύλλογος, το Τεχνικό Επιμελητήριο, ο Ιατρικός Σύλλογος και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος.

«ΟΚΤΩ ΧΡΟΝΙΑ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΕΓΚΛΩΒΙΣΑΝ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ»

Ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου Γιώργος Λιολάκης στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στην παρατεταμένη λιτότητα που βιώνουν οι κοινωνίες τα τελευταία οκτώ χρόνια και έκανε λόγο για λιτότητα που έχει εγκλωβίσει τη χώρα σε μια παρατεταμένη οικονομική δυσπραγία. Όπως πρόσθεσε ο ίδιος: «Θύματα είναι οι πιο υγιείς παραγωγικές δυνάμεις του τόπου αλλά και πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας. Η ανεργία, η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, η φτώχεια, ο κοινωνικός αποκλεισμός, η δημευτική φορολόγηση εργαζομένων, συνταξιούχων, εμπόρων και επιστημόνων, ελεύθερων επαγγελματιών, η διεύρυνση των κοινωνικών, οικονομικών και εκπαιδευτικών ανισοτήτων, οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και επαγγελματικής στέγης, συνθέτουν μια αδιέξοδη κατάσταση που τη βιώνουμε όλοι μας. Διεκδικούμε δυναμικά εναλλακτικές πολιτικές και μέτρα εξόδου από την κοινωνική και οικονομική κρίση. Διεκδικούμε τη δραστική καταπολέμηση της ανεργίας, το κοινωνικό κράτος, την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, πολιτικές εκπαίδευσης και κατάρτισης, προστασία της δημόσιας υγείας, δημόσιο σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος, αξιοπρεπείς συντάξεις, περιορισμό της εξοντωτικής φορολόγησης, πολιτικές αγοράς εργασίας, ανεξάρτητη δικαιοσύνη και εμπέδωση του κράτους δικαίου».

Ο ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΚΤΗΣΕΙ ΤΟ ΧΑΜΕΝΟ ΕΔΑΦΟΣ

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Ρεθύμνου Γιώργος Τρούλης σε δηλώσεις του υπογράμμισε: «Δυστυχώς η πραγματικότητα που βιώνει ο Έλληνας εργαζόμενος ακόμη και σήμερα, μετά από οκτώ χρόνια μνημομνιακών πολιτικών, είναι ακριβώς η ίδια. Έχουμε αύξηση του ποσοστού της ανεργίας στον τόπο μας, έχουμε σοβαρότατα προβλήματα σε ό,τι αφορά τις εργασιακές συνθήκες σε συνδυασμό με την ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας τις οποίες βλέπουμε στο δημόσιο τομέα και συνολικά σε όλο τον εργασιακό τομέα. Αυτό που βιώνει ο εργαζόμενος σήμερα σε συνδυασμό με αυτό που βιώνει ο μικρομεσαίος επαγγελματίας και ο επιστήμονας οδήγησε όλους τους κοινωνικούς φορείς σε κεντρικό επίπεδο, αλλά ταυτόχρονα, όπως διαπιστώνεται και στο Ρέθυμνο, να ενώνουμε τις δυνάμεις μας. Προσπαθούμε μέσα από την κινητοποίηση στις 30 Μαΐου να αναδείξουμε για άλλη μια φορά ότι ο εργαζόμενος, ο μικρομεσαίος επαγγελματίας, ο επιστήμονας είναι στη διαδικασία να ανακτήσει τα εργασιακά δικαιώματα και το χαμένο έδαφος μέσα από αυτές τις πολιτικές. Η υπερφορολόγηση, οι διαδικασίες που οδηγούν σε χειρότερες συνθήκες είναι μια κατάσταση που φαίνεται να διαπερνά το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού σκηνικού και χώρων και αυτό δημιουργεί τα κοινωνικά αντανακλαστικά όλων μας να συσπειρωθούμε και να αντιμετωπίσουμε όλη αυτή τη λαίλαπα που έρχεται και δεν φαίνεται να έχει σταματημό».

ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ 2018 ΝΑ ΖΟΥΜΕ ΜΕ ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΦΤΩΧΕΙΑ

Ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Ρεθύμνου Γιώργος Γιακουμάκης σε δηλώσεις του στάθηκε ιδιαίτερα στο αδιέξοδο που έχουν επιφέρει τα διαρκή μέτρα λιτότητας ενώ επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Θέλω να δηλώσω την αγωνιστική διάθεση και συμπαράστασή μου σε συνεργασία με όλους τους κοινωνικούς φορείς για αυτό το οποίο συμβαίνει στη χώρα μας τα τελευταία οκτώ χρόνια. Είναι ντροπή στην Ελλάδα του 2018 να ζούμε την εξαναγκασμένη φτώχεια και την λιτότητα τα οποία δεν μας αρμόζουν, δεδομένων των όσων μπορεί αυτή η χώρα να κάνει και δεν επιτρέπουν άλλες συνθήκες να γίνουν. Η ημέρα αυτή είναι μια ημέρα ενός νέου ξεκινήματος για να μπορέσουμε όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε αυτή τη λαίλαπα. Δεν πάει άλλο».

ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΙΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρεθύμνου Ευάγγελος Μουνδριανάκης σε δηλώσεις του στάθηκε ιδιαίτερα στον καθοριστικό ρόλο που μπορούν να έχουν οι δημιουργικές και παραγωγικές δυνάμεις της χώρας και επεσήμανε: «Η παρουσία και η συμμετοχή μας στην Κοινωνική Συμμαχία γίνεται με πάρα πολύ μεγάλη ικανοποίηση υπό την έννοια ότι οι ζωντανές, παραγωγικές, δημιουργικές δυνάμεις του τόπου έχουν δημιουργήσει ένα συμπίλημα το οποίο δεν αρκείται μόνο σε διαπιστώσεις για την πολύ κακή κατάσταση που πράγματι βιώνουν όλες οι τάξεις στην Ελλάδα, αλλά αγωνίζεται να προτείνει λύσεις και να απελευθερώσει τις δημιουργικές παραγωγικές δυνάμεις του τόπου ώστε να αναπτύξουν τη δράση τους και να διαμορφώσουν ένα καλύτερο μέλλον για την πατρίδα μας. Συμμετέχουμε στη συγκρότηση και τις δράσεις της Κοινωνικής Συμμαχίας και είμαι αισιόδοξος για τα αποτελέσματα και την κινητοποίηση όλων των δυνάμεων του τόπου που πραγματικά μοχθούν και υποφέρουν ώστε να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο αύριο μέσα από την παραγωγή, την εργασία, την πρόνοια, την υγεία, την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης». 
Ο ίδιος μάλιστα δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο σημαντικό ζήτημα της ανεξάρτητης λειτουργίας της δικαιοσύνης και υπογράμμισε: «Οφείλω να πω ότι είναι καθήκον όλων μας όχι μόνο των λειτουργών της δικαιοσύνης αλλά και καθενός ξεχωριστά να υπεραμύνεται του αξιώματος ότι η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη λειτουργία και το τελευταίο καταφύγιο του πολίτη».

ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΖΩΝΤΑΝΟΙ

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας επαγγελματιών βιοτεχνών Νομού Ρεθύμνου Ηρακλής Ξυδάκης επεσήμανε πως οι επαγγελματίες έμποροι και βιοτέχνες δηλώνουν το «παρών» και πρόσθεσε: «Μετά από απόφαση της ΓΣΕΒΕΕ και το τοπικό τμήμα της ομοσπονδίας κατέρχεται στην απεργιακή κινητοποίηση γιατί οκτώ χρόνια λιτότητας, είναι οκτώ χρόνια που ο επαγγελματίας και ο βιοτέχνης βιώνει την λιτότητα και τη λαίλαπα. Αποφασίσαμε και εμείς να συμμετέχουμε στη 24ωρη απεργία. Όσοι έμποροι και βιοτέχνες επιθυμούν μπορούν να κλείσουν τα καταστήματά τους για να πούμε ότι είμαστε εδώ και θα προσπαθήσουμε μείνουμε ζωντανοί σε αυτή τη μεγάλη οικονομική κρίση που μας έχουν οδηγήσει».

ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΥΓΙΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου Κωνσταντίνος Βαρδιάμπασης αναφερόμενος στον κλάδο των φαρμάκων και της υγειονομικής περίθαλψης και επεσήμανε πως αποτελεί βασικό δείκτη κοινωνικής ευμάρειας, ωστόσο παράλληλα αποτελεί και ένα αγαθό που σήμερα πλήττεται αισθητά. Ο ίδιος εξήγησε σε δηλώσεις του: «Μετά από οκτώ χρόνια λιτότητας και ενώ δεν υπάρχει μνημονιακός νόμος μέσα στην οκταετία που να μην έχει μέσα το φάρμακο και τα φαρμακεία οι πειραματισμοί στο χώρο του φαρμάκου έχουν επιδεινώσει σε μέγιστο βαθμό την κατάσταση. Το 10% των φαρμακείων της χώρας έχει ήδη βάλει λουκέτο και το 30% είναι σε οριακά επίπεδα βιωσιμότητας. Η απορρύθμιση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων διευκόλυνε φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού και διαφθοράς, όπως επιβεβαιώνεται και από τα πρόσφατα γεγονότα που λαμβάνουν δημοσιότητα. Ο κόσμος εξυπηρετείται πιο δύσκολα, ειδικά στις μεγάλες πόλεις, εξαιτίας της εξασθένησης του θεσμού των εφημεριών που επέφερε η απορρύθμιση του ωραρίου λειτουργίας. Το ασφαλιστικό μας ταμείο υπέστη τεράστια απώλεια των αποθεματικών του, ενώ οι συνάδελφοι που ανήκουν ειδικά στο καθεστώς των μονοσυνταξιούχων απώλεσαν ασφαλιστικές εισφορές δεκαετιών. Όμως η κατάσταση συνεχίζει να επιδεινώνεται εξαιτίας της υπερφορολόγησης και του ασφαλιστικού συστήματος που έχει κάνει διπλή ζημιά και στα φαρμακεία και στους πολίτες. Αν και εφαρμόστηκαν κάποια μεμονωμένα μέτρα ανακούφισης των ανασφάλιστων οι συνεχείς περικοπές στη φαρμακευτική δαπάνη οδήγησε σε εκτίναξη του κόστους συμμετοχής που καταβάλλουν οι ασθενείς και μεσοσταθμικά σήμερα πληρώνουν το 30% από μια συνταγή φαρμάκου, ενώ οι διάφορες απορρυθμίσεις, όπως για παράδειγμα των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, επέφερε επιβάρυνση του κόστους το οποίο καταβάλλει από την τσέπη του ο έλληνας ασθενής. Αυτό σε συνδυασμό με τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις έχει δημιουργήσει ένα εξαιρετικά άδικο κλίμα στο οποίο οι πιο ευάλωτοι, οι ασθενείς μας καλούνται να πληρώσουν παραπάνω και όλο και παραπάνω το φάρμακό τους. Είναι σαν να φορολογούμε την ασθένεια και αν μη τι άλλο αυτό δεν αξίζει σε καμία σύγχρονη χώρα. Όλα αυτά συμβαίνουν επειδή το φάρμακο αντιμετωπίζεται σαν παράγοντας κόστους και όχι σαν δημόσιο αγαθό, όπως τα άλλα για τα οποία συζητάμε σήμερα. Ο φαρμακευτικός σύλλογος Ρεθύμνου φυσικά συντάσσεται με τους υπόλοιπους φορείς και στηρίζει συνολικά τις διεκδικήσεις της Κοινωνικής Συμμαχίας. Όλοι μαζί πλέον προχωράμε για να δείξουμε ότι έχουμε τα ίδια δικαιώματα, τα ίδια συμφέροντα και τα διεκδικούμε πλέον δυναμικά».

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΥΨΗΛΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρεθύμνου Γιώργος Στεφανάκης σε δηλώσεις του τόνισε πως βασική διεκδίκηση του κλάδου αποτελεί η πρόσβαση των πολιτών σε ένα υψηλού επιπέδου σύστημα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας υγείας. Επιπλέον, ο ίδιος επεσήμανε: «Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και ο Ιατρικός Σύλλογος Ρεθύμνου και οι Ιατρικοί σύλλογοι της χώρας συντάσσονται με τις υπόλοιπες Κοινωνικές δυνάμεις σε έναν αγώνα διεκδίκησης καλύτερων συνθηκών απασχόλησης, ασφάλισης, περίθαλψης, ένας αγώνας ο οποίος δίνεται τα τελευταία χρόνια ίσως με όχι τόσο εντυπωσιακά αποτελέσματα αλλά αυτό δεν θα πρέπει να μας οδηγήσει στο να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια αυτή. Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα όλων των νέων επιστημόνων γιατρών να παραμείνουν σε αυτή τη χώρα, να εργαστούν για το καλό των συμπολιτών μας και να αποτελέσουν τη δύναμη που θα δώσει ένα ξεκίνημα στην μετά τα μνημόνια εποχή. Αυτά τα οποία έχουν γίνει στο χώρο της περίθαλψης είναι αποσπασματικά, δεν έχουμε την κάλυψη του πληθυσμού όπως έχουμε προτείνει και διεκδικούμε σε επίπεδο πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας. Έχουμε ένα μεγάλο τμήμα αυτοαπασχολούμενων γιατρών οι οποίοι σε ένα εξαιρετικά βαρύ καθεστώς φορολογίας και ασφάλισης προσπαθούν να επιβιώσουν με δυσκολία. Ο βασικός στόχος είναι να διεκδικήσουμε ένα σύστημα υγείας στο οποίο θα έχουν πρόσβαση οι πολίτες, θα έχουν την ελεύθερη επιλογή του ιατρού, την κάλυψη των εργαστηριακών και διαγνωστικών τους εξετάσεων καθώς και της φαρμακευτικής τους θεραπείας από το δημόσιο σύστημα, το οποίο θα επιτρέψει και στους επαγγελματίες και τους πολίτες να βρεθούν κάτω από καλύτερες συνθήκες με στόχο την καλύτερη περίθαλψη».

Ο ΚΛΑΔΟΣ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ ΣΕ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

Ο πρόεδρος Νομαρχιακής επιτροπής ΤΕΕ Ρεθύμνου Σπύρος Καλησπεράκης εστίασε ιδιαίτερα στον καθοριστικό ρόλο που μπορεί να έχει ο κλάδος στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας ενώ παράλληλα εξήγησε: «Ο κλάδος των μηχανικών είμαστε ο κλάδος που επλήγη νωρίτερα από όλους τους άλλους εξαιτίας της κατάρρευσης της κατασκευαστικής δραστηριότητας της χώρας. Ταυτόχρονα, είμαστε και ο κλάδος που θα είμαστε φυσιολογικά η δύναμη για να επανέλθει η χώρα σε μια αναπτυξιακή πορεία. Επειδή ο κλάδος ταυτόχρονα με την ύφεση έχει υπερφορολογηθεί και έχει γιγάντιες ασφαλιστικές εισφορές έχει οδηγηθεί σε μια αιμορραγία των συναδέλφων στο εξωτερικό. Αυτό αποτελεί έναν φαύλο κύκλο γιατί δεν δίνει τη δυνατότητα να υπάρξει αυτή η δύναμη για να μπορέσει η χώρα να φύγει από το αδιέξοδο. Θεωρούμε πολύ θετικό που αυτή τη φορά όλοι οι επιστημονικοί και παραγωγικοί κλάδοι της χώρας αντιμετωπίζουν το θέμα και στηρίζουμε την προσπάθεια για να μπορέσουμε όλοι μαζί να φύγουμε από αυτό το αντιαναπτυξιακό σπιράλ».

Πηγή: goodnet.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ