ΚΡΗΤΗ
«Όχι» στην Αστυνομία, «ναι» στη φύλαξη λένε τα Πανεπιστήμια
Το θέμα θα συζητηθεί την επόμενη βδομάδα στη Σύνοδο των πρυτάνεων.
Οι πρυτάνεις έχουν ήδη εκφράσει με σαφήνεια τις επιφυλάξεις τους, ωστόσο, η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να λάβει μέτρα για την ασφάλεια των ΑΕΙ.
Την Τρίτη, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Νίκη Κεραμέως, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, και ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, αρμόδιος για την Ανώτατη Εκπαίδευση, κ. Βασίλης Διγαλάκης, παρουσίασαν το σχέδιο της κυβέρνησης για την ενίσχυση της ασφάλειας των Πανεπιστημίων και της ακαδημαϊκής ελευθερίας.
Οι προωθούμενες διατάξεις που συζητήθηκαν με πρυτάνεις και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (Π.Ο.Σ.Δ.Ε.Π.) κινούνται σε τρεις άξονες: α) τη σύσταση ειδικής Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (Ο.Π.Π.Ι.), β) τη σύσταση δομών και τη διεύρυνση των μέτρων ασφαλείας στο χώρο του πανεπιστημίου, συμπεριλαμβανομένης της ελεγχόμενης εισόδου στα ΑΕΙ, καθώς και γ) την ενίσχυση διατάξεων του πειθαρχικού και του ποινικού Δικαίου.
Η κ. Κεραμέως, δήλωσε «μέλημά μας ήταν και παραμένει η προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, η διασφάλιση της ελεύθερης διακίνησης ιδεών, της απρόσκοπτης διδασκαλίας και έρευνας. Απαιτείται συνεργασία αλλά και η τήρηση στάσης ευθύνης από όλους τους εμπλεκομένους. Πολιτεία, πρυτανικές αρχές, προσωπικό των ΑΕΙ και φοιτητές πρέπει να εργαστούμε όλοι μαζί για πανεπιστήμια ελεύθερα, ασφαλή, σύγχρονα, εξωστρεφή, μακριά από νοσηρά φαινόμενα που δεν έχουν καμία θέση στον ακαδημαϊκό χώρο».
Το Πανεπιστήμιο Κρήτης υιοθετεί τη στάση της Συνόδου των πρυτάνεων που είχε συνεδριάσει στις αρχές Νοεμβρίου και είχε τονίσει τα εξής «η πανεπιστημιακή φύλαξη θα πρέπει να οργανωθεί σε νέες βάσεις, ενώ στα πλαίσια του αυτοδιοίκητου των Πανεπιστημίων, θα πρέπει να υπάγεται και να αναφέρεται στον Πρύτανη και στη Σύγκλητο.
Αναφορικά με την αναβάθμιση των μέτρων ασφάλειας των Πανεπιστημίων, χρειάζεται η περαιτέρω εξειδίκευσή τους αναφορικά με τη μορφή και τον τρόπο εφαρμογής τους. Επισημαίνεται, ότι, τουλάχιστον για χώρους με εξαιρετικά ευαίσθητες υποδομές ή χώρους διοίκησης, να υπάρχει ελεγχόμενη είσοδος.
Η Σύνοδος αρχικά θεωρεί ότι το υπάρχον ποινικό νομοθετικό πλαίσιο είναι επαρκές.»
Συγκεκριμένη θέση αναμένεται να λάβει το Ίδρυμα μετά από την ερχόμενη Σύνοδο των πρυτάνεων, που είναι προγραμματισμένη για τις 16,17 και 18 Δεκεμβρίου.
Σε τρεις άξονες κινούνται και οι επιφυλάξεις του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου που, επίσης, συντάσσεται με τη Σύνοδο των πρυτάνεων. Όπως αναφέρει στο Cretalive ο πρύτανης του Ιδρύματος, κ. Νίκος Κατσαράκης, δεν κρίνεται σκόπιμο να δημιουργηθεί ένα σώμα που θα υπάγεται στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Ωστόσο, είναι ανάγκη να ενισχυθεί η φύλαξη των ΑΕΙ με επιπλέον κονδύλια. Ήδη, το ΕΛΜΕΠΑ έχει ανάδοχο για τη φύλαξη, που γίνεται σε 24ωρη βάση.
Ακόμα, θεωρείται μη ρεαλιστικό να υπάρχει κάρτα εισόδου για την πρόσβαση στα ΑΕΙ. Πανεπιστήμια, όπως και το ΕΛΜΕΠΑ έχουν μεγάλες εκτάσεις και, φυσικά, όχι μονάχα μία είσοδο. Ίσως, θα μπορούσε κάτι τέτοιο να εφαρμοστεί σε συγκεκριμένα σημεία, όπως σε εργαστήρια με ακριβό υλικοτεχνικό εξοπλισμό και στα κτήρια διοίκησης, εκεί θα μπορούσε η είσοδος να είναι ελεγχόμενη.
Ο κ. Κατσαράκης αναφέρει πως το ισχύον νομικό πλαίσιο είναι επαρκές, αρκεί να τηρείται, και δεν υπάρχει λόγος να αυστηροποιηθεί.