ΚΡΗΤΗ

Οδοιπορικό στο άγνωστο φαράγγι του Αναποδάρη

Με τον πολιτιστικό Σύλλογο Σκινιά

No profile pic

Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκινιά, Δημήτρης Καρτσάκης αναφέρει: 

"Ο ποταμός Αναποδάρης βρίσκεται στο νομό Ηρακλείου, ο οποίος πηγάζει από τις νότιες και ανατολικές παρυφές του Ψηλορείτη και εκβάλλει στην παραλία της Δέρματου. Πριν την εκβολή του, ανάμεσα στα βουνά Κόφινα και Βιάννου σχηματίζεται το πανέμορφο φαράγγι του Αναποδάρη. Ξεκινάει από τα όρια των χωριών Δεματίου και Σκινιά, του Δήμου Μινώα Πεδιάδας και ξετυλίγεται σαν ένα τεράστιο φίδι που καταλήγει στη θάλασσα. Η βαθιά κοίτη του έχει δημιουργήσει, εδώ και χιλιάδες χρόνια, πρωτόγνωρα, φανταστικά τοπία με σχηματισμούς υπέρογκων βράχων, πανύψηλους γκρεμνούς και σπηλαιώδεις απολήξεις! Υπάρχουν αρκετά δύσκολα μονοπάτια και στενά περάσματα που έχουν δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια του χειμώνα με τις τεράστιες ποσότητες νερού που μεταφέρει. Στις όχθες και στις απότομες πλαγιές του υπάρχει πλούσια χλωρίδα όπως  κυπαρίσσια, πεύκα, κέδροι, ενώ ευδοκιμούν στα χαμηλότερα υψώματα πολλά αρωματικά φυτά της Κρήτης. Υπάρχει και πλούσια πανίδα με αρκετά είδη ζώων όπως αγριοκάτσικα, αγριογούρουνα και άλλα  που τείνουν προς εξαφάνιση, όπως αγριόγατοι  κ.ά!  Στα γκρεμνά του φαραγγιού βρίσκουν καταφύγιο άγρια πουλιά, όπως αετοί, γεράκια αγριοπερίστερα, φάσες κ.ά. 

Το φαράγγι έχει μήκος περίπου 12 χιλιόμετρα, είναι παρθένο και σχεδόν απροσπέλαστο, ενώ έχουν γίνει προσπάθειες κατά καιρούς να αναδειχθεί και να ενταχθεί στο  πρόγραμμα Νatura 2000!

Έχει μεγάλο βαθμό δυσκολίας, αφού χρειάζεται σε ορισμένα σημεία του αναρρίχηση, κολύμβηση στα στάσιμα νερά του αυτή την περίοδο (Οκτώβρης 2020), πέρασμα από στενά σημεία ανάμεσα από βράχους και ολίσθηση! Σε αρκετά σημεία έχει μεγάλα ανοίγματα με αμμουδιά και μικρά βότσαλα, ενώ σε άλλα στενεύει κάνοντας δύσκολο το έργο των περιπατητών. 

 Το Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2020, με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου  Σκινιά, μια ομάδα περιπατητών από το Σκινιά, τόλμησε να περάσει αυτό το ασύγκριτης ομορφιάς φαράγγι. Έχοντας εμπειρία και γνώση των δυσκολιών, αφού το είχε ξαναπεράσει πριν δέκα χρόνια, εμψύχωσε και άλλους εθελοντές συνοδοιπόρους και όλοι μαζί κατόρθωσαν να βιώσουν αυτή την πρωτόγνωρη εμπειρία. 

Στόχος του Συλλόγου είναι να το αναδείξει και να το αξιοποιήσει, κάνοντας μερικά ουσιαστικά βήματα, όπως προσβασιμότητα με ασφάλεια,  χαρτογράφηση ,  σήμανση με ενημερωτικές πινακίδες,  προστασία  και την ένταξή του στα φυσικά , προστατευόμενα  μνημεία του τόπου μας".


 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση