ΚΡΗΤΗ
Ο "πονοκέφαλος" της μάσκας - Η χρήση, η χρησιμότητα και οι τιμές
Μπαίνουν στην καθημερινότητά μας, αλλά πολλά είναι ακόμα τα ερωτήματα που ζητούν απάντηση
SHARE:
Υποχρεωτική και αναγκαία γίνεται, από την 4η Μαΐου, η χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους που θα βρισκόμαστε, εκτός του σπιτιού μας.
Η πανδημία συρρίκνωσε σημαντικά τα εισοδήματά μας, κι ένα ακόμη βάρος έρχεται να προστεθεί στους προϋπολογισμούς μας.
Στην τοπική αγορά, υπάρχει επάρκεια μασκών, με τις τιμές να είναι ελαφρώς μειωμένες σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα: Πριν 20-30 ημέρες, το κόστος ενός τεμαχίου κυμαινόταν στο 1, 30 ενώ αυτή τη στιγμή έχει πέσει τα 80 λεπτά με 1 ευρώ.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου Αριστοτέλης Σκουντάκης, οι τιμές διαμορφώνονται καθημερινά κι εξαρτώνται από την ζήτηση που υπάρχει.
Ο κ. Σκουντάκης εξήγησε πώς γίνεται η ασφαλής χρήση μίας μάσκας: “Δεν πρέπει να την αγγίζουμε με τα χέρια μας, αλλά να την πιάνουμε με καθαρά χέρια, από τα λαστιχάκια, καλύπτοντας επαρκώς τη μύτη και το στόμα”.
Πριν ξεκινήσουμε να κάνουμε οτιδήποτε, “πλένουμε καλά με σαπούνι τα χέρια μας, ή τα καθαρίζουμε με αντισηπτικό”.
Ο πρόεδρος των φαρμακοποιών παρατήρησε ότι μέχρι και σήμερα “γίνεται εντελώς λάθος χρήση” των μασκών από τον κόσμο. Και η “κακή της χρήση μπορεί να φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που την προορίζουμε”.
Επανέλαβε μάλιστα πώς μία μάσκα δεν είναι ... πανάκεια, αλλά “ένα συμπληρωματικό μέτρο προστασίας, και όχι το απόλυτο”.
Συνήθως, μετά από τρεις ώρες θα πρέπει να την αλλάζουμε. “Όταν έχει υγρανθεί, είναι για πέταμα. Το σωστό είναι να μην την ξαναφορέσουμε. Και θα πρέπει να την απορρίπτουμε σε ένα ασφαλές σημείο, κι όχι στην ανακύκλωση”.
Πολλοί άνθρωποι στρέφονται στις μάσκες πολλαπλών χρήσεων, που δίνουν τη δυνατότητα μετά από το πλύσιμό τους, να επαναχρησιμοποιηθούν, και θεωρητικά είναι πολύ πιο συμφέρουσες οικονομικά.
“Δεν είναι επαρκείς οι μελέτες που λένε ότι προστατεύουν πιο πολύ από τις χειρουργικές” είπε ο κ. Σκουντάκης, συνιστώντας τη χρησιμοποίηση “χειρουργικών μασκών”.
Την ψευδαίσθηση ότι είμαστε απολύτως προστατευμένοι δίνει και η χρήση γαντιών. Και σε αυτή την περίπτωση ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου έκανε λόγο για “μερική και συμπληρωματική προστασία”. Κι επειδή τα χέρια είναι “το βασικό μέσο μετάδοσης”, συμβούλευσε πως το βέλτιστο είναι “να τηρούμε τις αποστάσεις, να πλένουμε τακτικά τα χέρια μας και να μην αγγίζουμε το πρόσωπό μας”, προκειμένου να μειώσουμε “σημαντικά τις πιθανότητες να νοσήσουμε”.