ΚΡΗΤΗ
Ο Πόλοκ, ο πίνακας Νο5, τα «παζάρια» εκατομμυρίων και η μεγάλη έρευνα του Οργανωμένου
Κατά την ΕΛ.ΑΣ, συνολικά η δουλειά που είχε γίνει με τους πίνακες ήταν αριστοτεχνική, σε βαθμό που είχαν παραπλανηθεί ακόμα και γνώστες του αντικειμένου
Έναν πίνακα του Αμερικανού ζωγράφου Τζάκσον Πόλοκ αφορούσε το «παζάρι» των 12 εκατομμυρίων ευρώ που «τίναξε» στον αέρα, στην Σόφια της Βουλγαρίας, το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης με την συνδρομή της Europol, την οποία είχε ενημερώσει εγκαίρως για την επικείμενη αγοραπωλησία, τον περασμένο Φεβρουάριο.
Ένας Βούλγαρος φέρεται να μεσολάβησε ως κοινός συνδετικός κρίκος για τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους υποψήφιους αγοραστές και στους κατόχους του πίνακα, για τον οποίο εκκρεμεί η πραγματογνωμοσύνη των ειδικών περί της γνησιότητας του ή όχι.
Η αρχική πληροφόρηση για τις έρευνες που έφθασαν μέχρι το εξωτερικό ήρθε, όπως έγραψε το Cretalive, από την Κρήτη και τα στελέχη του Οργανωμένου ακολούθησαν τα «ίχνη» και έτσι οδηγήθηκαν στη Βουλγαρία, αν και τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν γνώριζαν κατά πόσο ο πίνακας ήταν γνήσιος ή πλαστός.
Πάντως, κατά την ΕΛ.ΑΣ, συνολικά η δουλειά που είχε γίνει με τους πίνακες - και αυτούς που κατασχέθηκαν στις έρευνες που ακολούθησαν στην Αττική - ήταν αριστοτεχνική, σε βαθμό που είχαν παραπλανηθεί ακόμα και γνώστες του αντικειμένου, όπως οίκοι δημοπρασιών και συλλέκτες.
Όπως είναι ήδη γνωστό, με βάση τη δικογραφία που έχει ήδη διαβιβαστεί στη δικαιοσύνη και η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της κύριας ανάκρισης, οι βασικοί κατηγορούμενοι είναι «5», με τον αρχηγικό ρόλο να αποδίδεται σε έναν 35χρονο. Πέντε όπως και ο αριθμός στον περίφημο πίνακα του Πόλοκ με την ονομασία «Νο 5».
Δείτε επίσης:
Η ΕΛ.ΑΣ της Κρήτης "ξετρύπωσε" κύκλωμα που πουλούσε πλαστά έργα τέχνης