ΚΡΗΤΗ

Ο ΟΛΗ στο συνέδριο «Πλέοντας προς τη μετα-COVID-19 εποχή»

Η παρουσίαση του Διευθύνοντος Συμβούλου κ. Μηνά Παπαδάκη, είχε ως θέμα την «επανέναρξη της λειτουργίας της κρουαζιέρας στην ανατολική Μεσόγειο στην εποχή της πανδημίας covid-19»

Ο ΟΛΗ στο συνέδριο «Πλέοντας προς τη μετα-COVID-19 εποχή»

Συνέδριο, με τον τίτλο «Πλέοντας προς τη μετα-COVID-19 εποχή» “Public Health Congress 2022 on Maritime Transport and Ports: Sailing to the post-COVID19 era) πραγματοποιήθηκε  στην Αθήνα σε συνδιοργάνωση με την  Ευρωπαϊκή Επιστημονική Ένωση για την Υγεία και την Υγιεινή στις Θαλάσσιες Μεταφορές "EU SHIPSAN" και της  Διεθνούς  Ενωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) καθώς και της  Ενωσης των Μεσογειακών Λιμένων Κρουαζιέρας (MedCruise) στις 21 και 22 Οκτωβρίου 2022 στο Ιδρυμα Ευγενίδου. 

Πάνω από 70 διακεκριμένοι ομιλητές και προεδρεύοντες από εθνικούς, ευρωπαϊκούς και διεθνείς  φορείς (WHO, European Commission DG MOVE, EMSA, US CDC, CLIA, MedCruise, ECSA), μίλησαν  για τις βέλτιστες πρακτικές, την έρευνα και καινοτομία σε λιμάνια και όλους τους τύπους πλοίων, την περιβαλλοντική υγεία και υγιεινή, την πρόληψη τροφιμογενών, υδατογενών και μεταδιδόμενων νόσων όπως η νόσος COVID-19, η γρίπη και άλλες ασθένειες που προλαμβάνονται με εμβόλιο, την υγεία του πληρώματος, τις διασυνοριακές απειλές για την υγεία που σχετίζονται με τον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών και την ετοιμότητα και ανταπόκριση σε μολυσματικές ασθένειες.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΗ κ. Μηνάς Παπαδάκης στην παρουσίασή του με θέμα την «επανέναρξη της λειτουργίας της κρουαζιέρας στην ανατολική Μεσόγειο στην εποχή της πανδημίας covid-19» , αναφέρθηκε στο λιμάνι  του Ηρακλείου και στις δραστηριότητες του κυρίως στον τομέα της κρουαζιέρας, με δρομολόγια τα οποία περιλαμβάνουν λιμάνια προσέλευσης  τόσο σε ευρωπαϊκές όσο και σε μη ευρωπαικες χώρες. Aναφέρθηκε με στατιστικά δεδομένα για την κρουαζιέρα του 2019 σε σύγκριση με το 2020 καταγράφοντας αντίστοιχα 204 κρουαζιέρες με 307.000 επιβάτες το 2019 ενώ το 2020 λόγω της πανδημίας 24 κρουαζιέρες και λιγότερους από 20.000 επιβάτες.

Παπαδάκης ΟΛΗ


"Το λιμάνι του Ηρακλείου εργάστηκε εντατικά για να δημιουργήσει  τις κατάλληλες συνθήκες για ασφάλεια στα κρουαζιερόπλοια και στις επισκέψεις επιβατών και πληρωμάτων. Οι προκλήσεις ήταν αρκετά δύσκολες και οι διαδικασίες πρωτόγνωρες" ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος κ,.Μηνάς Παπαδάκης απαριθμώντας τις κυριότερες:

 Η καθυστέρηση της έκδοσης των εθνικών υγειονομικών πρωτοκόλλων και το ασφυκτικό πρόγραμμα εκτέλεσής τους υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της τουριστικής περιόδου 2020 για την έναρξη της κρουαζιέρας αφού μόλις στις 6 Αυγούστου 2020 εκδόθηκαν τα συγκεκριμένα Εθνικά υγειονομικά πρωτόκολλα για τα λιμάνια-πύλες εισόδου δεδομένου ότι μέχρι 13 Σεπτεμβρίου θα έπρεπε να έχουν δοκιμαστεί και εφαρμοστεί ώστε να πραγματοποιηθεί επιτυχώς η πρώτη κρουαζιέρα όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά και σε όλο το κόσμο. 

Ως μεγάλη επίσης πρόκληση, ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΗ, τον συντονισμό της αρμόδιας αρχής για την εφαρμογή των παραπάνω πρωτοκόλλων καθώς συμμετείχαν πολλοί διαφορετικοί φορείς, Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, Περιφερειακή Υγειονομική περιφέρεια, Ελληνική Ναυτιλιακή Λιμενική Αρχή, Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής,  Υπουργείο Τουρισμού κ.λπ., όπου ζητούνταν συνεχώς διευκρινίσεις για επιμέρους θέματα και λεπτομέρειες εφαρμογής των πρωτοκόλλων. 

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η υπεύθυνη επαναλειτουργία του τουρισμού κρουαζιέρας υποστηρίχθηκε από τη συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία καθώς και ειδικούς στη δημόσια υγεία και οι προσπάθειες αποδείχθηκαν αποτελεσματικές. Σε αυτό το σημείο ο Διευθύνων Σύμβουλος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον καθηγητή κ. Χατζηχριστοδούλου και την ομάδα του για την ανεπιφύλακτη και συνεχή υποστήριξή τους στον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου.  

Ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου ανέπτυξε  γρήγορα ένα συγκεκριμένο σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών για τη διαχείριση των κρουσμάτων covid-19 στο λιμάνι του, όπως βασικά μέτρα δημόσιας υγείας που εφαρμόστηκαν στον τερματικό σταθμό κατά την άφιξη των κρουαζιερόπλοιων, μέτρα ατομικής προστασίας, αρχικές προσεγγίσεις για τη διαχείριση περιστατικών και την ανίχνευση επαφών, σχέδια καθαρισμού και απολύμανσης, αερισμός και χειρισμός αποσκευών. 

Οι δαπάνες που προκλήθηκαν ήσαν υψηλές, σε αντιστοιχία με τα έσοδα του λιμανιού, που αφορούσαν την  προμήθεια και εγκατάσταση όλων των απαιτούμενων προμηθειών όπως η κατασκευή μιας δομής απομόνωσης, προμήθεια περιοχής καμερών, μέτρησης θερμοκρασίας, δημιουργία κατάλληλων χώρων για παροχή επιβατικών ροών και τοποθέτηση πληροφοριακών πινακίδων κ.λ.π. Κατασκευάστηκαν επίσης  ειδικές εγκαταστάσεις για προληπτικούς ελέγχους υγείας και προσλήφθηκε ιατρικό προσωπικό για το σκοπό αυτό. Παράλληλα υπήρξε ειδική εκπαίδευση σε όλο το εμπλεκόμενο προσωπικό στις διαδικασίες απολύμανσης και αναπτύχθηκε  ένα σχέδιο καθαρισμού και απολύμανσης εγκαταστάσεων αλλά και τροποποίησης όλου του εσωτερικού  εξοπλισμού ώστε να είναι σύμφωνος με τις απαιτήσεις των ισχυόντων πρωτοκόλλων. Παράλληλα έγινε σωστή διαχείριση  των ροών  των  επιβατών δημιουργώντας πρόσθετους χώρους αναμονής και κατασκευάστηκε μια δομή χώρου απομόνωσης με όλα τα προαπαιτούμενα των οδηγιών. 

Η παρουσίαση των στοιχείων  του ΟΛΗ, σχετικά με την αποτελεσματικότητα των μέτρων για την ασφαλή επανεκκίνηση της κρουαζιέρας, καθώς και τα αποτελέσματα των ερευνών  απέδειξαν  ότι τόσο το Λιμάνι όσο και  τα κρουαζιερόπλοια που εφάρμοσαν συγκεκριμένα πρωτόκολλα, δημιούργησαν ένα πιο ασφαλές περιβάλλον διακοπών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με τον κίνδυνο μετάδοσης της COVID-19, σε σύγκριση με την  κοινότητα σε χερσαίες εγκαταστάσεις διακοπών, παράλληλα δε πρόσφεραν σε όλους την απαιτούμενη τεχνογνωσία ώστε να εφαρμοστεί στη βελτίωση της ετοιμότητας και απόκρισης σε μελλοντικούς κινδύνους δημόσιας υγείας στους λιμένες και στα πλοία.

Καθώς διανύουμε τη μετά - COVID-19 εποχή, ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΗ  κ. Μηνάς Παπαδάκης,  είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι  ο κλάδος της κρουαζιέρας ανακάμπτει σταθερά και η πρόβλεψη είναι ότι το 2023 θα ξεπεράσει τα προ-πανδημικά μεγέθη.

Στο συνέδριο το οποίο ήταν υπό την αιγίδα των υπουργείων Υγείας, Τουρισμού, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας συμμετείχαν  περισσότεροι από 300 επιστήμονες, κυβερνητικοί αξιωματούχοι, εκπρόσωποι ναυτιλιακών εταιριών, λιμενικών αρχών και άλλων φορέων.


Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση