Ο Μύρων Μιχαηλίδης στην «Ημέρα Γραμμάτων και Τεχνών» του Παγκρητίου

Θέμα της φετινής ημέρας ήταν «Η γοητεία της μουσικής»

Μια εμπειρία που δεν θα ξεχαστεί εύκολα έζησαν οι μαθητές του Εκπαιδευτηρίου «Το Παγκρήτιον» την Παρασκευή 4 Μαΐου 2018. Ήταν η «Ημέρα Γραμμάτων και Τεχνών», που διοργανώθηκε για πέμπτη συνεχή χρονιά στο Εκπαιδευτήριο και έχει θεσμοθετηθεί με σκοπό να φέρνει τους μαθητές του γυμνασίου και του λυκείου, στους οποίους απευθύνεται, σε επαφή με εξέχουσες προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών. Θέμα της φετινής ημέρας ήταν «Η γοητεία της μουσικής» και καλεσμένος στο σχολείο ήταν ο κ. Μύρων Μιχαηλίδης, φημισμένος απόφοιτος του Εκπαιδευτηρίου, Γενικός Μουσικός Διευθυντής στην Όπερα και τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Ερφούρτης.

Η ημέρα ξεκίνησε με την παρουσίαση του ομιλητή από τον κ. Γιάννη Κοπιδάκη, Γενικό Διευθυντή του Εκπαιδευτηρίου, ο οποίος καλωσόρισε με θερμά λόγια τον μαέστο και παρουσίασε μερικά στοιχεία από το έργο του. Ο κ. Κοπιδάκης αναφέρθηκε στους βασικούς σταθμούς των σπουδών και της πολύ επιτυχημένης επαγγελματικής πορείας του κ. Μιχαηλίδη, ο οποίος, μετά την ολοκλήρωση του λυκείου στο Παγκρήτιο, σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ παράλληλα ολοκλήρωνε τις σπουδές του στο κλασικό πιάνο και συνέχισε τις σπουδές του στη Γερμανία, στη σχολή διεύθυνσης ορχήστρας στην Ανώτατη Μουσική Ακαδημία του Βερολίνου. Στην Ελλάδα ξαναγύρισε το 2004, όταν ανέλαβε πρώτα τη θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, την οποία ανανέωσε ριζικά και συνέβαλε στην προβολή της τόσο στην πατρίδα μας όσο και στο εξωτερικό· ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής από το 2011 ως το 2017, άφησε τεράστιο έργο, ανανεώνοντας τη σχέση του κοινού με το μοναδικό λυρικό θέατρο της Ελλάδας.

 Στο πρόγραμμα της ημέρας, σειρά είχε η θεατρική ομάδα του γυμνασίου, που είχε ετοιμάσει, με την καθοδήγηση της υπεύθυνης της ομάδας, κ. Πωλίνας Κοκορέλια-Τζώρτα, ένα σύντομο θεατρικό δρώμενο. Με ρυθμική κίνηση και χορό, τραγούδι, πρωτότυπα σκηνοθετικά ευρήματα, πολύ κέφι και παιχνιδιάρικη διάθεση τα παιδιά καλωσόρισαν τον μαέστρο στο σχολείο του, χαρίζοντάς του στο τέλος μια κόκκινη καρδιά και ένα κλειδί του σολ, γιατί ... «η μουσική είναι μαγική κι έχει και γοητεία»!

Μετά από όλα αυτά, πήρε τον λόγο ο κ. Μύρων Μιχαηλίδης. Με λόγο απλό και ζωντανό, κατάφερε να μιλήσει κατευθείαν στις ψυχές των παιδιών, που «κρέμονταν από τα χείλη του», καθώς τον άκουγαν να τους εξηγεί ποια ήταν τα μουσικά ακούσματά του όταν ήταν παιδί, πώς ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές, γιατί αποφάσισε να γίνει μαέστρος, πόσο δύσκολο είναι κάτι τέτοιο και ποια προσόντα απαιτούνται, ποιοι είναι οι αγαπημένοι του συνθέτες, ποια είναι τα είδη της μουσικής. Επισήμανε, επίσης, την αγάπη του για τη λογοτεχνία, ξεχωρίζοντας, μάλιστα, τον σύγχρονο έλληνα συγγραφέα Ισίδωρο Ζουργό, πράγμα που ενθουσίασε τους μαθητές της πρώτης και της δευτέρας γυμνασίου, οι οποίοι, κατά μια αγαθή σύμπτωση, διδάσκονται στο μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας ολόκληρο το βιβλίο «Η ψίχα εκείνου του καλοκαιριού» του συγκεκριμένου συγγραφέα. Πολύ γρήγορα πέρασε η ώρα και ο κ. Μιχαηλίδης έκλεισε την ομιλία του εξομολογούμενος ότι, αν γύριζε πίσω τον χρόνο και είχε τη δυνατότητα να επιλέξει ξανά ποια πορεία να ακολουθήσει στη ζωή του, θα ακολουθούσε ακριβώς τα ίδια βήματα! Ο ομιλητής εισέπραξε το θερμό χειροκρότημα των παιδιών, που τον είχαν παρακολουθήσει με αμείωτο ενδιαφέρον και ήταν γοητευμένα από τη λάμψη της προσωπικότητάς του, μα και από τη γνησιότητα του χαρακτήρα του. Η συζήτηση που ακολούθησε ήταν ζωηρή, ο κ. Μιχαηλίδης «βομβαρδιζόταν» από τις απορίες των μαθητών του γυμνασίου και του λυκείου, που είχαν έναν καταιγιστικό ρυθμό, και με προσήνεια απαντούσε σε όλα τα ερωτήματα, που ήταν ανεξάντλητα.

 Στο τελευταίο μέρος της ημέρας αυτής, που ήταν επίσης συγκινησιακά φορτισμένο, ο κ. Νικόλαος Κοπιδάκης, ο μέχρι πρότινος Γενικός Διευθυντής του Παγκρητίου και παλιός καθηγητής του Μύρωνα Μιχαηλίδη, ανέλαβε τον ρόλο ενός δημοσιογράφου που παίρνει συνέντευξη και συνομίλησε με τον παλιό του μαθητή για την αξία και τη γοητεία της μουσικής. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρούσα στην εκδήλωση αυτή ήταν και η κ. Μαρία Γιαμνιαδάκη, η πρώτη δασκάλα του νεαρού Μύρωνα στο πιάνο, η οποία δίδασκε επίσης το μάθημα της Μουσικής στο Εκπαιδευτήριο για πολλά χρόνια. Η κ. Γιαμνιαδάκη θυμήθηκε κάποια χαριτωμένα περιστατικά από τον καιρό της συνεργασίας της με τον μικρό τότε μαθητή της, που έκαναν τους σημερινούς μαθητές να γελάσουν με την καρδιά τους.           

Με το τέλος της «Ημέρας Γραμμάτων και Τεχνών», όλοι οι παρευρισκόμενοι, μαθητές και καθηγητές, είχαν την αίσθηση ότι είχαν ζήσει μια ξεχωριστή εμπειρία που θα τη θυμούνται για καιρό, ότι είχαν γνωρίσει μια σπουδαία προσωπικότητα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής και παράλληλα έναν ταπεινό άνθρωπο, έναν ευαίσθητο καλλιτέχνη, έναν εμπνευσμένο οραματιστή, που κατάφερε μέσα από τη σύντομη γνωριμία τους να τους μεταδώσει τον ενθουσιασμό του για αυτό που αγαπά,  έγινε κι ο ίδιος παιδί κοντά στα παιδιά και παρέσυρε το ακροατήριό του σε ένα μαγικό ταξίδι στον γοητευτικό κόσμο της μουσικής. 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ