ΚΡΗΤΗ

Ο Μινωικός Πολιτισμός μέσα από τα μνημεία του νομού Ρεθύμνου, στο Μουσείο της Ακρόπολης

Παρουσιάστηκε η σχετική έκδοση και η φωτογραφική έκθεση

Ο Μινωικός Πολιτισμός μέσα από τα μνημεία του νομού Ρεθύμνου, στο Μουσείο της Ακρόπολης

Σήμερα, Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2023 και ώρα 12.00 πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Ακρόπολης, η εκδήλωση παρουσίασης της έκδοσης και φωτογραφικής έκθεσης 

“ΜΙΝΩΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ:

Μια ματιά μέσα από μνημεία της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου”,

που υλοποιείται στο πλαίσιο του έργου:

«ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ 2019-2021»,

ΚΩΔΙΚΟΣ ΟΠΣ: 5031723 - ΥΠΟΕΡΓΟ 4: «ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΚΘΕΣΕΙΣ, WORKSHOPS – ROADSHOWS,  ΦΙΛΟΞΕΝΙΕΣ & ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ».

Μινωικός πολιτισμός Ρέθυμνο

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κος Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο Προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης του Μουσείου Ακρόπολης Καθ. Νικόλαος Σταμπολίδης και η Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου κα Μαρία Λιονή. 

Επίσης, στην εκδήλωση παρευρέθηκαν η επίτιμη έφορος του Υπουργείου Πολιτισμού Δρ. Έφη Σαπουνά – Σακελλαράκη, η πρόεδρος της Παγκρητίου Ενώσεως κα Ρένα Βασιλάκη, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Ένωσης Μυλοποταμιτών κος Μανώλης Κυρίμης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων πρώην επαρχίας Αγ. Βασιλείου «Ο ΠΡΕΒΕΛΗΣ» κος Μανώλης Δριδάκης, ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Επαρχίας Αμαρίου κος Στέφανος Αντωνακάκης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Ρεθύμνου κος Πέτρος Στεφανάκης και ο νεοκλογείς Δημοτικός Σύμβουλος Ρεθύμνου κος Μάνος Τσάκωνας. 

Μινωικός Πολιτισμός Ρέθυμνο

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, την οποία συντόνισε ο αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου κος Κωνσταντίνος Γιαπιτσόγλου, η Διευθύντρια Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου κα Αναστασία Τζιγκουνάκη παρουσίασε το υλικό της έκθεσης και της έκδοσης. 

Η φωτογραφική έκθεση, την οποία συνοδεύει η έκδοση, άνοιξε για το κοινό στις 20 Οκτωβρίου και θα παραμείνει ανοιχτή τις ώρες λειτουργίας του Μουσείου Ακρόπολης, ως τις 30 Οκτωβρίου 2023.

Η Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου κα Μαρία Λιονή στο χαιρετισμό τής και εκ μέρους του Περιφερειάρχη Κρήτης κου Σταύρου Αρναουτάκη ανέφερε τα εξής:

«Για την Περιφέρεια Κρήτης η επένδυση στον πολιτισμό, είναι επένδυση στο αύριο, επένδυση στο μέλλον αυτού του τόπου. Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη αναπτυξιακή διαδικασία, καθώς αναδεικνύοντας στοιχεία από τη σφαίρα του παρελθόντος δημιουργείς συνθήκες για ένα καλύτερο μέλλον. Μετατρέπεται έτσι το πολιτιστικό κεφάλαιο του τόπου μας, σε μια άυλη αναπτυξιακή τράπεζα, ικανή να κινήσει ανθρώπινο δυναμικό και κεφάλαιο, με τελικό στόχο τις επενδύσεις και την ανάπτυξη.

Μινωικός Πολιτισμός Ρέθυμνο

Και αυτό, διότι ο πολιτισμός καλλιεργεί και ενδυναμώνει τα συναισθήματα ταυτότητας, συλλογικότητας, δημιουργικότητας και αισιοδοξίας, που αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την ώθηση της αναπτυξιακής διαδικασίας σε μια συνεκτική κοινωνία, χωρίς αποκλεισμούς.

Ο πολιτισμός των Κρητών της εποχής του χαλκού, ο Μινωικός, ήταν ο πρώτος Ευρωπαϊκός πολιτισμός, που πάνω του βασίστηκε το θαύμα του Ελληνικού πολιτισμού της επόμενης εποχής, που με τη σειρά του εξελίχτηκε σε αυτό που μέσω των Ρωμαίων, κατέληξε στον Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο πολιτισμό.

Αντιπροσωπεύει τον πρώτο προηγμένο πολιτισμό της Ευρώπης, ο οποίος άφησε πίσω του μεγάλα οικοδομικά συγκροτήματα, εργαλεία, έργα τέχνης, συστήματα γραφής και ένα εκτεταμένο εμπορικό δίκτυο. Ο πρώτος μεγάλος πολιτισμός της Ευρώπης ήταν η Μινωική Κρήτη.

Μινωικός Πολιτισμός Ρέθυμνο

Η πολιτιστική κληρονομιά του νησιού μας , η ιδιαίτερη ιστορική και πνευματική του παράδοση, αποτελεί μια ξεχωριστή πηγή πλούτου, την οποία έχουμε ιερή υποχρέωση να  διαφυλάττουμε και  αναδεικνύουμε με κάθε μέσο. Εκτός από την υλοποίηση των μεγάλων αναπτυξιακών έργων που καθημερινά σχεδιάζουμε και υλοποιούμε, έχουμε θέσει ως στόχο να μεταλαμπαδεύσουμε τα ιδανικά της Κρήτης, όπως αυτά διαμορφώνονται στο πέρασμα των χρόνων, στη νέα γενιά του τόπου μας και στους επισκέπτες μας.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η έκδοση του βιβλίου «Μινωικός Πολιτισμός. Μια ματιά μέσα από μνημεία της Περιφερειακής ενότητας Ρεθύμνου σε συνεργασία με τη Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου, στην οποία  παρουσιάζεται ο Μινωικός πολιτισμός μέσα από επισκέψιμους αρχαιολογικούς χώρους της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου. Γίνεται αναφορά στις τέσσερις περιόδους: Προανακτορική, Παλαιοανακτορική, Νεοανακτορική, Τελική ανακτορική/ Μετανακτορική, που καλύπτουν χρονικά την περίοδο πριν την εμφάνιση των νέων ανακτόρων, τις δύο ανακτορικές περιόδους και την περίοδο μετά την πτώση των ανακτόρων.

Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που μέσα από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ «ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ 2019-2021», μας δόθηκε η δυνατότητα να παρουσιάσουμε την φωτογραφική έκθεση αλλά και την έκδοση με τίτλο «Μινωικός Πολιτισμός. Μια ματιά μέσα από τα Μνημεία της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου». Το βιβλίο που παρουσιάζουμε σήμερα κλείνει μέσα του μέρος του  πολύτιμου πολιτιστικού κεφαλαίου της Κρήτης και ιδιαίτερα των επισκέψιμων κυρίως μνημείων Μινωικού Πολιτισμού, που βρίσκονται στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου. Χωρίς την πολύτιμη συμβολή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου η έκδοση αυτή δε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί.

Για αυτό το λόγο επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω την Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου, κα Αναστασία Τζιγκουνάκη, που ανταποκρίθηκε χωρίς δεύτερη σκέψη στην πρότασή μου να αναλάβει μαζί με τους συνεργάτες της την επιστημονική υλοποίηση αυτού του εγχειρήματος και μάλιστα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω έναν πολύ καλό φίλο του Ρεθύμνου, που έχει σφραγίσει με το δικό του μοναδικό τρόπο την πολιτιστική ταυτότητα του τόπου μας, τον Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης του Μουσείου της Ακρόπολης, Καθηγητή Νικόλαο Σταμπολίδη, για την φιλοξενία της έκθεσης και της παρουσίασης του βιβλίου, εδώ στο Μουσείο της Ακρόπολης και τη διαχρονική συνδρομή που μας παρέχει σε ό,τι αφορά στην προστασία, προβολή και ανάδειξη του πολιτιστικού μας κεφαλαίου.»

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ρέθυμνο 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση