ΚΡΗΤΗ

Ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Αλέξανδρος Στεφανάκης Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Οικολογικής Μηχανικής

Μία σπουδαία διάκριση

Ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Αλέξανδρος Στεφανάκης Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Οικολογικής Μηχανικής

Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Οικολογικής Μηχανικής (International Ecological Engineering Society – IEES, https://iees.ch) εκλέχθηκε ο Αλέξανδρος Στεφανάκης, Επίκουρος Καθηγητής της Σχολής Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης και Διευθυντής του Εργαστηρίου Τεχνολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος.

Η διεθνής αυτή διάκριση είναι το αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας μεταξύ των μελών της Διεθνούς Ένωσης, η οποία απαριθμεί εκατοντάδες μέλη σε περισσότερες από 50 χώρες. Πρόκειται για μια τιμητική διάκριση καθώς είναι η πρώτη φορά που Έλληνας Επιστήμονας εκλέγεται στο προεδρείο της διεθνούς αυτής οργάνωσης, η οποία μάλιστα συμπληρώνει φέτος 30 χρόνια από την ίδρυσή της.

Η εκλογή του κ. Στεφανάκη, που έλκει την καταγωγή του από το Λασίθι, αποτελεί και αναγνώριση της εξαιρετικής συνεισφοράς του στην επιστήμη της οικολογικής μηχανικής με μελέτες, πρωτοποριακά έργα και περιβαλλοντική έρευνα αιχμής ανά τον κόσμο, σε ένα κλάδο της μηχανικής που σήμερα βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνών οργανισμών και φορέων όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη.

Αποτελεί δε αναγνώριση και της επιστημονικής αριστείας και του υψηλού επιπέδου έρευνας που γίνεται στη Σχολή ΧΗΜΗΠΕΡ και το Πολυτεχνείο Κρήτης. Είναι δε ευτυχής και η συγκυρία της διοργάνωσης του συνεδρίου της IEES φέτος τον Οκτώβρη στα Χανιά από το εργαστήριο του κ. Στεφανάκη.

Η Διεθνής Ένωσης Οικολογικής Μηχανικής πρεσβεύει ένα νέο πρότυπο σχεδιασμού για τη μηχανική που εμπνέεται από την οικολογία ώστε να παρέχει απαντήσεις στις σύγχρονες παγκόσμιες προκλήσεις και να υποστηρίξει τη διαπιστωμένη πλέον διεθνώς αναγκαιότητα μετάβασης σε μια πραγματικά βιώσιμη κοινωνία.

Η οικολογική μηχανική ενσωματώνει οικολογικές αρχές, διεργασίες και οργανισμούς στην υπάρχουσα μηχανική πρακτική, διαμορφώνοντας μια νέα, ολιστική προσέγγιση για την επίλυση προβλημάτων.

Η επιστήμη της οικολογικής μηχανικής βλέπει τη φύση ως έμπνευση και μοντέλο για την ανάπτυξη και επέκταση της εργαλειοθήκης που βασίζεται στη φύση, χρησιμοποιώντας υπηρεσίες οικοσυστημάτων και ανανεώσιμες πηγές και υιοθετώντας την κυκλικότητα στη μεθοδολογία επίλυσης προβλημάτων. Σύντομο βιογραφικό

Ο Αλέξανδρος Στεφανάκης είναι από τα τέλη του 2019 Επίκουρος Καθηγητής στη Σχολή Μηχανικών Χημικών και Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης και Διευθυντής του Εργαστηρίου Τεχνολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος.

Είναι κάτοχος διπλώματος Μηχανικού Περιβάλλοντος και Διδάκτωρ του ίδιου Τμήματος του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, με M.Sc. από το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών.

Είναι εκλεγμένος Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Οικολογικής Μηχανικής, καθώς και εκλεγμένος Περιφερειακός Συντονιστής Αφρικής και Μέσης Ανατολής για την Ομάδα ‘Wetlands for Water Pollution Control’ της Διεθνούς Ένωσης Νερού (International Water Association).

Είναι αρχισυντάκτης στο περιοδικό της Springer ‘Circular Economy and Sustainability’, και Associate Editor σε άλλα (Ecological Engineering, Environmental Science and Pollution Research, Nature-Based Solutions).

Έχει οριστεί Ευρωπαίος Πρεσβευτής του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με σκοπό την προώθηση του μηνύματος και συντονισμό δράσεων για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

Συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με το κορυφαίο 2% των Επιστημόνων παγκοσμίως του Πανεπιστημίου Stanford. Στο παρελθόν, εργάστηκε ως Λέκτορας και Ερευνητής στο School of Environment and Technology, University of Brighton στο Ηνωμένο Βασίλειο, ως Ερευνητής στο Helmholtz Center for Environmental Research - UFZ στην Γερμανία και στο University of Beira Interior στην Πορτογαλία.

Έχει απασχοληθεί στο πολυεθνικό γκρουπ Bauer Resources GmbH ως Manager Τεχνο-οικονομικών Προσφορών (Tender Manager) και Ειδικός Τεχνητών Υγροβιότοπων (Wetlands Specialist) με βάση τη Μέση Ανατολή. Έχει υπάρξει υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών στο Πρόγραμμα Αριστείας ΙΚΥ – Siemens.

Ως Μηχανικός και Ερευνητής εστιάζει στη μηχανική του νερού και υγρών αποβλήτων, και συγκεκριμένα στις λύσεις που βασίζονται στη φύση και στην οικολογική μηχανική για τη βιώσιμη διαχείριση

νερών και υγρών αποβλήτων σε συνθήκες κλιματικής αλλαγής. Ασχολείται με το περιεχόμενο και τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, ιδιαίτερα στη διαχείριση των υδάτων και αποβλήτων, στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης προς μια βιώσιμη κοινωνία.

Είναι διεθνώς αναγνωρισμένος ειδικός σε βιώσιμα και αποκεντρωμένα συστήματα επεξεργασίας νερού και λυμάτων, όπως οι Τεχνητοί Υγροβιότοποι.

Έχει σχεδιάσει δεκάδες τέτοιες εγκαταστάσεις ανά τον κόσμο.

Το επαγγελματικό του χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει το σχεδιασμό και λειτουργία της μεγαλύτερης βιομηχανικής μονάδας Τεχνητού Υγροβιότοπου στον κόσμο (175.000 μ³/μέρα) για τη διαχείριση υγρών αποβλήτων πετρελαιοπηγών στο Ομάν, η οποία έχει βραβευθεί από τον πρώην ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Kofi Annan για τις περιβαλλοντικές της επιδόσεις (99% μείωση αερίων θερμοκηπίου).

Έχει επίσης σχεδιάσει τη μεγαλύτερη μονάδα Τεχνητού Υγροβιότοπου στον κόσμο για την επεξεργασία αστικών υγρών αποβλήτων (16.000 μ³/μέρα) στην Σαουδική Αραβία (Red Sea Project), καθώς και ένα από τα μεγαλύτερα συστήματα Τεχνητών Υγροβιότοπων στον κόσμο για την επεξεργασία απορροής ορυχείων στην Βραζιλία (45.000 κ.μ/μέρα).

Έχει πληθώρα εργασιών σε διεθνή περιοδικά με κριτές, βιβλία, κεφάλαια βιβλίων και πρακτικά συνεδρίων και έχει δώσει πολλές προσκεκλημένες ομιλίες. Συμμετέχει σε διάφορα εθνικά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και τα Χανιά

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση