Ο «Indiana Jones» του Ηρακλείου: Περιπτεράς αναδεικνύει τα κρυφά σημεία της πόλης!

Μαρία Αγαπάκη
Μαρία Αγαπάκη

Ξεκίνησε ως χόμπι και έχει γίνει full time απασχόληση για τον Μαρίνο Τακιτζή

Ο Ιωσήφ Γκερόλα, ο Ιταλός αρχαιολόγος που έμεινε δυόμιση χρόνια στην Κρήτη και κατέγραψε ίχνη από τα ενετικά μνημεία (η ενετική κατοχή στο νησί διήρκησε από το 1204 ως το 1669), αποτελεί το φωτεινό αστέρι που δείχνει το δρόμο τον οποίο ακολουθεί καθημερινά ο Μαρίνος Τακιτζής.

Μέσα από τη σελίδα του στο facebook «VINTAGE-ΚΛΙΚ ΜΕ ΧΡΩΜΑ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ-ΚΡΗΤΗ-ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ» ο Μαρίνος κυκλοφορεί σε όλη την πόλη και καταγράφει κρυφά σημεία, απαγορευμένα σημεία, απαγορευμένα μέρη σε αρχαιολογικούς τόπους, τα γερμανικά καταφύγια, τα υπόγεια λαγούμια, τη βυζαντινή δεξαμενή κάτω από το Παγοποιείο, μπήκε μέχρι και στον Άγιο Ονούφριο, την κρυφή εκκλησία στο κέντρο του Ηρακλείου!

«Οι τέσσερις τόμοι του Γκερόλα έγιναν η πυξίδα μου!» αναφέρει με απερίγραπτο ενθουσιασμό στο Cretalive και συνεχίζει λέγοντας «λατρεύω τον Γκερόλα. Ήταν Ιταλός αρχαιολόγος και φωτογράφισε όλη την Κρήτη ως απεσταλμένος της Ιταλίας. Ήταν από τους καλύτερους, φωτογράφισε από το 1900 το Ηράκλειο, τα Χανιά, το Ρέθυμνο. Έβλεπα έναν πύργο και πήγαινα να τον φωτογραφίσω για να δείξω το τότε και το σήμερα. Όλες τις εκκλησίες, κάστρα… Έχω βρει μέχρι σήμερα 175 σημεία του που είχε φωτογραφίσει τότε και το έχω συγκρίνει με το σήμερα. Αυτό μου έδωσε δύναμη και με εμψυχώνει, από τρέλα. Διαβάζω, μαθαίνω, μεταδίδω!».

marinos1

Το άγαλμα του Άγνωστου Στρατιώτη, όπως ήταν τη δεκαετία του 1930!

Η αρχική σκέψη για τη δημιουργία της ομάδας ήταν να βάλει χρώμα σε παλιές φωτογραφίες και μέχρι σήμερα έχει χρωματίσει πάνω από 29.000 φωτογραφίες ενώ έχει κάνει πάνω από 17.800 δημοσιεύσεις για τα περίπου 9.000 μέλη! Καθόλου άσχημα για μια ομάδα που μετρά μόλις 3,5 χρόνια διαδικτυακής "ζωής".

Ο σύγχρονος «Indiana Jones» του Ηρακλείου σπούδασε στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων και εργάστηκε σε ρεσεψιόν έξι χρόνια. «Μετά μου τα έφερε ανάποδα η ζωή» λέει με θαυμασμό και υπερηφάνεια γιατί δεν έγινε μεμψίμοιρος, δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια να κοιτάει το ταβάνι. Ο Μαρίνος πήρε τη ζωή στα χέρια του, πάλεψε και κατάφερε να βγει νικητής αφού μετά από 25 χρόνια ως περιπτεράς έχει πλέον το προνόμιο να εξασκεί το αγαπημένο του χόμπι ως μια full time απασχόληση.

«Αφιερώνω αφιλοκερδώς και μόνος μου όλη μου τη μέρα. Έχω πάει σε 730 χωριά σε όλη την Κρήτη, με πηγαίνουν σε κρυφά σημεία με τρακτέρ, με άλογα…». Στην ερώτηση για το πως ξεκίνησε όλο αυτό το μακρινό ταξίδι μέσα στην ιστορία του Ηρακλείου ο ίδιος λέει ότι «έπαιρνα στιγμιότυπα από εφημερίδες από το 1880 – 1930, έχω βιβλία, διαβάζω πάρα πολύ. Τώρα πλέον μου δίνουν συλλέκτες παλιές φωτογραφίες».

marinos protomi platona

Χωρίς πολλές γνώσεις αλλά με αμέτρητο πάθος και μεράκι ο Μαρίνος Τακιτζής πραγματοποιεί καθημερινά μία «κατάδυση» στον τόπο και το χρόνο του Ηρακλείου. Βρίσκει και αναδεικνύει κρυφές γωνιές που είναι δίπλα μας αλλά τις προσπερνάμε, γράφει για την ιστορία τους, το πώς ήταν στις εποχές της δόξας τους και πως είναι σήμερα. Ο Μαρίνος περιδιαβαίνει στα στενά σοκάκια της μνήμης για να μην αφήσει να μετατραπεί σε λήθη, περπατά στην ιστορία, σωπαίνει για λίγο για να ακούσει τις λέξεις που του "ψιθυρίζουν" τα μνημεία, τα καταγράφει και τα μοιράζεται με ατελείωτο ζήλο στην ομάδα του, όλους εμάς!

marinos liontaria

marinos gerola

 

Δείτε επίσης:

Μια πόλη ... που θα ξετρελάνει τον επισκέπτη!

Μάζεψε... εθελοντικά σε δύο ώρες σκουπίδια δύο ετών από το μνημείο!

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ