ΚΡΗΤΗ
Ο Φετινός Τρύγος για το οινοποιείο Δουλουφάκη στις Δαφνές: Μικρή Ποσότητα, αλλά ποιοτική παραγωγή
Για άλλη μια φορά μετά από εμπειρία 27 χρόνων τρύγου, επιβεβαιώνεται ότι κάθε χρονιά είναι διαφορετική, με τις δικές της ιδιαιτερότητες και τα χαρακτηριστικά της.
Τα κυριότερα χαρακτηριστικά της φετινής χρονιάς είναι η μειωμένη ποσότητα παραγωγής, που κυμαίνεται από 20% εως 30%, αλλά η καλύτερη ποιότητα σταφυλιών.
Τα λευκά σταφύλια είναι υγιή, καλά ωριμασμένα, με καλό αρωματικό δυναμικό και οξύτητες λίγο χαμηλότερες σε σχέση με την περυσινή εσοδεία.
Για τα κόκκινα σταφύλια φαίνεται ότι η χρονιά θα εξελιχθεί σε μια από τις καλύτερες εσοδείες. Η ωρίμανση τους προχωρεί φυσιολογικά, τα σάκχαρα δεν ξεφεύγουν, αυξάνονται με αργό ρυθμό, που σημαίνει ότι θα έχουν μια πολύ καλή φαινολική ωρίμανση.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε φέτος ήταν η ξηρασία του χειμώνα .
Οι βροχές που είχαμε μέσα Μαρτίου όμως, είχαν θετικό πρόσημο ως προς την βλαστική ανάπτυξη των αμπελιών. Ιδιαίτερα η βροχή που έκανε τον Μάιο, ήταν σωτήρια για να εξελιχθεί σωστά η καλλιεργητική χρονιά ως τον τρύγο.
Βέβαια, δημιουργήθηκαν ευνοϊκές καιρικές συνθήκες για την ανάπτυξη του περονοσπόρου, που είναι η ποιο σοβαρή μυκητολογική ασθένεια και μπορεί να επιφέρει ακόμα και μηδενισμό της παραγωγής, γεγονός που το είδαμε φέτος να συμβαίνει σε όσα αμπέλια δεν είχαν σωστή καλλιεργητική παρακολούθηση.
Με ορθές καλλιεργητικές πρακτικές, με προσεγμένα βιολογικά ψεκάσματα καταφέραμε να τον αντιμετωπίσουμε.
Επίσης οι καύσωνες από τα μέσα έως το τέλος Ιουλίου, δεν δημιούργησαν ιδιαίτερο πρόβλημα αλλά συντέλεσαν στην μειωμένη οξύτητα.
Ο τρύγος βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη και παρόλες τις προκλήσεις αναμένεται να είναι μια πολύ καλή χρονιά.
Για άλλη μια φορά μετά από εμπειρία 27 χρόνων τρύγου, επιβεβαιώνεται ότι κάθε χρονιά είναι διαφορετική, με τις δικές της ιδιαιτερότητες και τα χαρακτηριστικά της.