ΚΡΗΤΗ
Ο Εγκέλαδος- μούσα για τους μαθητές- ρεπόρτερ! Όσα έζησαν την 27η Σεπτεμβρίου έγιναν εφημερίδα!
Μνήμες από την επίσκεψη του Εγκέλαδου ξυπνούν στα «Κρητικόπουλα» - τεύχος 2.
SHARE:
Κάποιοι χασμουριόντουσαν ακόμα, άλλοι έγραφαν διαγώνισμα, κάποιοι έκαναν γυμναστική ή ετοιμάζονταν για… κατάληψη. Όλοι, όμως, οι μαθητές ήταν στο σχολείο τους την ώρα που σημειώθηκε ο σεισμός της 27ης Σεπτεμβρίου 2021.
Σήμερα, έξι μήνες μετά, τα παιδιά και οι έφηβοι γίνονται δημοσιογράφοι και μοιράζονται τις αναμνήσεις τους στη δεύτερη διασχολική έκδοση του Συλλόγου Νεανικής Δημοσιογραφίας «Τα Κρητικόπουλα» - τεύχος 2.
Γράφουν μαθητές από τα σεισμόπληκτα σχολεία του Αρκαλοχωρίου, του Θραψανού και των Αγίων Παρασκιών.
Το έντυπο κυκλοφορεί σήμερα ταυτόχρονα, στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, ως ένθετο, με την εφημερίδα «ΠΑΤΡΙΣ» και την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.
Ο εκπρόσωπος του Συλλόγου «Τύπος και Ουσία», κ. Γιώργος Δασκαλάκης, στον πρόλογο του τεύχους αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως «ο Σύλλογος Νεανικής Δημοσιογραφίας «Τύπος και Ουσία» ιδρύθηκε την 1η Μαρτίου του 2012, στη μνήμη του δημοσιογράφου Λευτέρη Δασκαλάκη, του οποίου και το όνομα φέρει.»
Περιγράφει ότι «Τα «Κρητικόπουλα» τεύχος 2 στοχεύουν να αναδείξουν την τραγική πραγματικότητα μετά τον σεισμό και να φέρουν τη μαθητική καταγραφή και άποψη στο προσκήνιο της δημοσιότητας. Να καταγράψουν την πραγματικότητα χωρίς σκοπιμότητες και ωραιοποιήσεις, έτσι όπως Βιώνεται, καθημερινά, μέσα από τα μάτια των παιδιών, των οποίων ο δρόμος της αλήθειας δεν περιλαμβάνει πινακίδες σήμανσης και απαγορευτικά διέλευσης...
Ευχόμαστε αυτή η έκδοση να συμβάλει στην επίσπευση των διαδικασιών για το χτίσιμο των νέων σχολείων και των νέων κατοικιών και κτιρίων στην περιοχή που χτυπήθηκε τόσο βάναυσα.»
Ο Εγκέλαδος «ξύπνησε» την πένα…
«Ο Τροχός του σεισμού» τιτλοφορεί το αφιέρωμα στο Δημοτικό σχολείο Θραψανού. Γράφει και ο διευθυντής του σχολείου, κ. Γιώργος Καλογεράκης.
«Τα Μολύβια που ονειρεύονται» είναι ο τίτλος του αφιερώματος στο 2ο Δημοτικό σχολείο Αρκαλοχωρίου, γράφει και ο διευθυντής του, κ. Στέφανος Ψυλλάκης.
Στο τεύχος γράφει και ο δημοσιογράφος, κ. Μάριος Διονέλλης, ο οποίος υπογράφει κείμενο με τίτλο «Ακούστε τουλάχιστον τα παιδιά».
Για «Μια αναπάντεχη καταστροφή» κάνουν λόγο οι μαθητές του Γυμνασίου Αρκαλοχωρίου.
Το τεύχος κλείνει με κείμενο του τεκτονοκικού γεωλόγου, έφορου γεωποικιλότητας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Δρ. Χαράλαμπου Φασουλά, με τίτλο «Κοιτάζοντας στα μάτια τον Εγκέλαδο».
Δείτε επίσης:
Παρουσιάζονται τα «Κρητικόπουλα»
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη.