ΚΡΗΤΗ
O Δρ. Εμμανουήλ Σταματάκης μέλος της επιτροπής για τη χάραξη της Εθνικής Στρατηγικής για το Υδρογόνο
Η Επιτροπή συστάθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και συμμετέχουν εξειδικευμένοι επιστήμονες
SHARE:
O Δρ. Εμμανουήλ Σταματάκης, Εντεταλμένος Ερευνητής του Ινστιτούτου Πετρελαϊκής Έρευνας (ΙΠΕ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), με εμπειρία μεγαλύτερη των 15 ετών στις τεχνολογίες υδρογόνου, ορίστηκε μέλος της Ειδικής Επιτροπής για τη χάραξη της Εθνικής Στρατηγικής για το Υδρογόνο. Η Επιτροπή συστάθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και συμμετέχουν εξειδικευμένοι επιστήμονες, προερχόμενοι από την ακαδημαϊκή/ερευνητική κοινότητα και τον επιχειρηματικό χώρο.
Η συγκρότηση της επιτροπής συμπίπτει με την υιοθέτηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του πρώτου Κανονισμού για μια Ευρωπαϊκή Στρατηγική Υδρογόνου, που θα αποτελέσει - μαζί με την επέκταση της ηλεκτροκίνησης - την πλέον φιλόδοξη πτυχή της ευρωπαϊκής στρατηγικής για τη μετάβαση προς την απανθρακοποίηση του ενεργειακού μείγματος. Το Σχέδιο Εθνικής Στρατηγικής για το υδρογόνο - που θα ολοκληρωθεί έως το Σεπτέμβριο του 2021 - θα περιέχει τους ακόλουθους άξονες:
- Τον Οδικό Χάρτη για την ανάπτυξη και αξιοποίηση τεχνολογιών και εφαρμογών υδρογόνου σε επιμέρους ενεργειακούς τομείς.
- Τα προτεινόμενα μέτρα πολιτικής ανά ενεργειακό τομέα και χρήση.
- Τα τεχνικο-οικονομικά στοιχεία για το κόστος ανάπτυξης και λειτουργίας εφαρμογών υδρογόνου, σε συνδυασμό με τα αντίστοιχα προτεινόμενα μέτρα για τους εγχώριους τομείς ενδιαφέροντος.
Το ΙΤΕ-ΙΠΕ, αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα της ενεργειακής μετάβασης, θεωρεί ότι η ανάπτυξη εναλλακτικών καυσίμων όπως το υδρογόνο, είναι σημαντική παράμετρος για την προστασία του περιβάλλοντος στο μεταβατικό στάδιο τροποποίησης του ενεργειακού μείγματος, στο οποίο σήμερα αλλά και τις επόμενες δεκαετίες θα κυριαρχούν τα ορυκτά καύσιμα. Το ΙΤΕ-ΙΠΕ, με την υψηλή του τεχνογνωσία από τον χώρο των ορυκτών καυσίμων, συμμετέχει ενεργά στις διαδικασίες της ενεργειακής μετάβασης, όπως είναι η μεγάλης κλίμακας αποθήκευση του υδρογόνου σε γεωλογικούς ταμιευτήρες, η έγχυση υδρογόνου στο δίκτυο φυσικού αερίου και η συγκέντρωση, αποθήκευση και χρήση του διοξειδίου του άνθρακα.