ΚΡΗΤΗ
Ο Αλέξης Τσίπρας από το Ηράκλειο: Προχωράμε με γρήγορους ρυθμούς για τον ΒΟΑΚ - Τι είπε για το Καστέλλι
Έμφαση στην παραγωγική ανασυγκρότηση της Κρήτης και την κρητική διατροφή -Τι είπε για τους χαμηλοσυνταξιούχους, τι για την οικονομία, τα νησιά του Αιγαίου - Δριμεία επίθεση στην αντιπολίτευση - Στο επίκεντρο και τα θέματα της υγείας- Υποσχέθηκε ότι θα έρχεται πιο συχνά στην Κρήτη
SHARE:
Εκφράζοντας τον αποτροπιασμό του για τα δραματικά γεγονότα σε Βερολίνο και Ρωσία, ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ξεκινώντας την ομιλία του στο ξενοδοχείο Ατλαντίς, έδωσε το στίγμα της πολιτικής που θα πρέπει να ακολουθηθεί ώστε να σταματήσει αυτό το κακό.
Όπως είπε:
"Το ελάχιστο που οφείλουμε αυτή τη στιγμή είναι να εκφράσουμε την αλληλεγγύη και την συμπαράστασή μας στα θύματα των τρομοκρατικών ενεργειών.
Στις οικογένειες και τους οικείους τους. Αλλά και την αμέριστη στήριξη μας στον γερμανικό, το ρωσικό και τον τουρκικό λαό.
Αλλά και σε όλους τους λαούς της Ευρώπης και του κόσμου που υποφέρουν από τον πόλεμο και την τρομοκρατία.
Αλλά οι δηλώσεις στήριξης δεν αρκούν. Απαιτείται ταυτόχρονα αναστοχασμός αλλά και πολιτική δράση.
Γιατί από τις δικές αποφάσεις εξαρτάται αν ο κόσμος θα βαδίσει προς τα εμπρός.
Ή, αν θα οπισθοχωρήσει σε ένα καθεστώς γενικευμένης βίας και μισαλλοδοξίας.
Το μέλλον αυτού του κόσμου, μπορούν να το διασφαλίσουν μόνο η δημοκρατία, η ανεκτικότητα, η προσήλωση στην ειρήνη και την κοινωνική συνοχή".
Ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στην κατάσταση στη χώρα μας έκανε λόγο για μία κατάσταση που η κυβέρνησή του παρέλαβε και διαχειρίζεται και τόνισε:
"Ξέρουμε και όλοι οι πολίτες ξέρουν ότι η κατάσταση που περνά η χώρα μας είναι δύσκολη. Οι παραγωγικές δυνάμεις του τόπου εγκλωβίστηκαν σε μια καταστροφική πολιτική ύφεσης.
Το διάστημα 2010 – 2014, σχεδόν το 25% του ΑΕΠ της χώρας καταστράφηκε. Το κοινωνικό κράτος σχεδόν ισοπεδώθηκε. Και η ανεργία έφτασε σε εφιαλτικά επίπεδα. Αυτή είναι η κατάσταση που παρέλαβε η σημερινή κυβέρνηση. Ας το θυμόμαστε, γιατί σήμερα υλοποιούμε μια πολιτική διεξόδου"
Εξαπέλυσε, δε, δριμεία επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση, επισημαίνοντας ότι:
" Αυτή η κυβέρνηση εξασφάλισε μια συμφωνία που παρά τους περιορισμούς οδηγεί σε ορατή λύση. Μια συμφωνία δύσκολη αλλά υλοποιήσιμη. Την οποία εφαρμόζουμε.
Τέλος αυτής της συμφωνίας είναι το 2018. Από εκεί και πέρα, και θέλω σε κάθε περίπτωση να είμαι ξεκάθαρος, δεν υπάρχουν άλλα μέτρα. Η κυριαρχία της χώρας μας αποκαθίσταται. Η επιτροπεία και τα μνημόνια τελειώνουν.
Σε όλη αυτήν την περίοδο που είμαστε κυβέρνηση, κινηθήκαμε σε μια σταθερή δέσμευση:
Την υπεράσπιση των πιο αδύναμων. Την αλληλεγγύη σε αυτούς που δεν έχουν άλλη επιθυμία, παρά να ζουν από την εργασία τους.
Ήταν δύσκολη περίοδος αλλά τα καταφέρνουμε.Η οικονομία δούλεψε. Και απέδωσε παραπάνω από τις προβλέψεις".
Μιλώντας για το επίδομα που πρόσφατα ανακοίνωσε για τους χαμηλοσυνταξιούχους, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η ανακοίνωση έγινε δεκτή με μία ακατανόητη επιθετικότητα και τόνισε:
" Συνεχίζουμε την διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση του προγράμματος. Κρατώντας σταθερές θέσεις, που διασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή και το συμφέρον του λαού μας.
Ακριβώς μέσα στο πλαίσιο υπερκάλυψης των στόχων, αποφασίσαμε πρόσφατα μια σειρά από μέτρα αναδιανομής. Επιστρέψαμε ένα ποσόν, που αντιστοιχεί στην 13η σύνταξη, σε αυτούς που παίρνουν συντάξεις κάτω από 850 ευρώ.
Προχωρήσαμε στην αναστολή της άρσης του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. Και επεξεργαζόμαστε, πριν φύγει αυτός ο χρόνος και σε άλλα μέτρα αναδιανομής τα οποία θα ανακοινωθούν σύντομα.
Αυτή η πρωτοβουλία της κυβέρνησης, αντιμετωπίστηκε από την σκληρή πτέρυγα των δανειστών με μια ακατανοήτη επιθετικότητα. Πρέπει όμως όλοι να καταλάβουν ότι τα χρήματα αυτά είναι του ελληνικού λαού και στον ελληνικό λαό τα επιστρέφουμε.
Από την στιγμή που υλοποιούμε κατά γράμμα την συμφωνία, δεν έχουν κανένα δικαίωμα να μας υποδείξουν πως θα διαχειριστούμε τα ποσά που υπερπλεονάζουν.
Καταλαβαίνουμε τις δυσκολίες τους".
Απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση, είπε:
"Λυπάμαι για το επίπεδο της ελληνικής αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η οποία σπεύδει, με κάθε ευκαιρία, να υπονομεύσει την διαπραγματευτική θέση της χώρας.
Και η οποία, θεώρησε καλή ευκαιρία, την παροχή της στήριξης στους χαμηλοσυνταξιούχους, για να δηλώσει συμπόρευση με τους πιο σκληρούς κύκλους των δανειστών.
Τους υπέρμαχους της καταστροφικής λιτότητας και της τιμωρητικής λογικής.
Αυτούς που αποδοκιμάστηκαν από πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, υπουργούς οικονομικών και ευρωπαίους αξιωματούχους για την στάση τους απέναντι στην χώρα μας.
Λυπόμαστε για τους τόνους, το ύφος και τις ύβρεις, που θεωρούν ότι τους εξασφαλίζουν πολιτικό πλεονέκτημα".
Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε βέβαιος για το κλείσιμο της αξιολόγησης και είπε ότι
"Είμαστε πολύ κοντά στην ποσοτική χαλάρωση, που θα επιβεβαιώσει την σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και θα ανοίξει τον δρόμο για την πρόσβαση μας στις αγορές"
Αναφερόμενος στην Κρήτη, μίλησε για την αναγκαιότητα παραγωγικής της ανασυγκρότησης.
Όπως είπε:
"Σε μια τέτοια ανασυγκρότηση, καθοριστικό ρόλο μπορεί και πρέπει να παίξει ο πρωτογενής τομέας.
ΟΙ δυνατότητες της χώρας μας στον τομέα αυτόν είναι τεράστιες.
Και η Κρήτη δεν είναι απλά στον μέσον όρο. Είναι πρωταθλήτρια."
Και συνέχισε:
"Η δική μας φιλοδοξία είναι, οι δυνατότητες του τόπου να μετασχηματίζονται σε ευημερία και προκοπή για τους ανθρώπους και την τοπική κοινωνία.
Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με συστηματικό σχεδιασμό και με στήριξη της αγροτικής παραγωγής.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, πρώτο μας μέλημα, από την στιγμή που αναλάβαμε την διακυβέρνηση της χώρας, ήταν να μπει τάξη στο ζήτημα της καταβολής των ενισχύσεων.
Γνωρίζετε πολύ καλύτερα από εμάς την κατάσταση που επικρατούσε.
Τα πρόστιμα και οι καταλογισμοί με τους οποίους βρεθήκαμε αντιμέτωποι, ξεπερνούσαν τα 3 εκατομμύρια ευρώ. (;;;;;;)
Δηλαδή παραπάνω από το ποσό των ετήσιων ενισχύσεων.
Δουλέψαμε σκληρά για να μπει τάξη σε αυτό το πεδίο.
ΝΑ αποφύγουμε νέα πρόστιμα, να διαπραγματευτούμε την απομείωση αυτών που ήδη έχουν επιβληθεί και – κυρίως – να αποφύγουμε ενδεχόμενο συμψηφισμό με τις νέες ενισχύσεις.
Η περσινή χρονιά πήγε πολύ καλά στο επίπεδο των πληρωμών.
Την φετινή πάμε για ρεκόρ καταβολής ενισχύσεων, έχοντας πληρώσει ακόμα και εκκρεμότητες από το 2008.
Σε όλη την ελληνική ύπαιθρο θα δοθούν, συνολικά για το 2016, περισσότερα από 3.5 δις ευρώ.
Το 2016, καταβλήθηκαν στην Κρήτη άμεσες ενισχύσεις 250 εκ.
Πληρώθηκε η εξισωτική αποζημίωση 35 εκ.
Εξοφλήθηκαν αγροτοπεριβαλλοντικά προγράμματα 10 εκ, ενώ δόθηκαν σε νέους γεωργούς και συνδεδεμένες ενισχύσεις 3,5 εκ.
Μέχρι τέλος του χρόνου, θα καταβληθούν τουλάχιστον άλλα 245 εκ ευρώ για την εξισωτική αποζημίωση".
Μάλιστα, όπως είπε, με πρωτοβουλία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το 37% αυτών των πόρων θα το διαχειριστούν οι Περιφέρειες.
"Κάτι που συνιστά τομή στο χώρο της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης".
Στην Περιφέρεια Κρήτης, εκχωρούνται συνολικά 74,6 εκατ. ευρώ, ενώ από τα 135 έργα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-13, προϋπολογισμού 270 εκατ. έχουν πληρωθεί τα 125 εκατ.
Η πληρωμή των υπολοίπων συνεχίζεται με στόχο να ολοκληρωθεί μέσα στο 2017.
Αυτή την ώρα, είναι σε εξέλιξη οι προκηρύξεις μέτρων συνολικού ύψους 1,5 δις Ευρώ, επισήμανε ο πρωθυπουργός.
Μερικά από τα μέτρα αυτά είναι:
"Πρώτον, η πρόσκληση εγκατάστασης νέων αγροτών με στόχο την ένταξη 12.000 νέων γεωργών.
Το συνολικό ποσόν είναι 241 εκ. ευρώ, ενώ το ποσό ενίσχυσης ανά δικαιούχο κυμαίνεται από 17.000 ευρώ μέχρι 22.000 ευρώ.
Το ποσόν που αναλογεί στην Περιφέρεια Κρήτης είναι 23,5 εκατ. € .
Δεύτερον, η στήριξη της τοπικής ανάπτυξης μέσω του LEADER, που περιλαμβάνει 49 προγράμματα με συνολικό προϋπολογισμό 307 εκατ. ευρώ.
Στην Περιφέρεια Κρήτης θα κατανεμηθούν 35 εκ..
Και ακόμα, η βιολογική γεωργία, με προϋπολογισμό πάνω από 500 εκατ. ευρώ, η μεταποίηση και άλλα μέτρα με σημαντικό ενδιαφέρον και για την Κρήτη,
Ταυτόχρονα, δεκάδες μελέτες και τεχνικά έργα που αφορούν την χρήση αρδευτικού νερού, με φράγματα, λιμνοδεξαμενές και αρδευτικά δίκτυα προωθούνται για χρηματοδότηση μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.
Πλεονέκτημα η κρητική διατροφή
Φυσικά το μεγάλο πλεονέκτημα ειδικά της Κρήτης είναι η κρητική διατροφή.
Προϊόντα που παράγονται μόνο εδώ, χάρη στις ειδικές εδαφοκλιματικές συνθήκες και την πολυμορφία του φυσικού περιβάλλοντος.
Αυτά τα πλεονεκτήματα κάνουν τα Κρητικά προϊόντα να διαφέρουν ποιοτικά και καθιστούν την κρητική διατροφή ένα πανίσχυρο συγκριτικό πλεονέκτημα.
Το όραμα μας λοιπόν, είναι να ξεκόψουμε μια και καλή από την άναρχη κατάσταση και τις αντιφάσεις του παρελθόντος και να εδραιώσουμε έναν νέο παραγωγικό πρότυπο.
Προώθηση της Κρητικής διατροφής σημαίνει προώθηση των ντόπιων ποικιλιών και των παραδοσιακών καλλιεργειών, που είναι στενά δεμένες με τον Κρητικό πολιτισμό και την τοπική παράδοση".
Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, υλοποιήθηκαν Προγράμματα ενίσχυσης των Ελαιουργικών φορέων της Κρήτης με ποσά πάνω από 17 εκ ευρώ.
"Υπάρχουν λοιπόν οι δυνατότητες, υπάρχουν οι άνθρωποι, υπάρχει το σχέδιο, υπάρχουν οι πόροι.
Θα προχωρήσουμε, διασφαλίζοντας ότι οι αγρότες θα έχουν την στήριξη που χρειάζονται και δικαιούνται και μάλιστα έγκαιρα, αλλά ταυτόχρονα, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις ώστε οι επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα να πιάνουν πραγματικά τόπο.
Ο κεντρικός μας στόχος είναι να ξαναστήσουμε την ελληνική ύπαιθρο στα πόδια της.
Και να κρατήσουμε την Κρήτη σε πρωτοποριακή θέση στο αγροδιατροφικό σύμπλεγμα της χώρας".
"Αντιλαμβανόμαστε τον τουρισμό ως εξαιρετικά σημαντικό παράγοντα"
Τα εκατομμύρια τουρίστες που έρχονται κάθε καλοκαίρι για να χαρούν την φυσική ομορφιά του τόπου μας, αποτελούν μια ισχυρότατη κινητήρια δύναμη για την οικονομία μας.
Αυτό φυσικά ισχύει και για την Κρήτη
Στην δική μας αντίληψη, ο τουρισμός δεν μπορεί να είναι μια κλειστή δραστηριότητα, ξεκομμένη από το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον.
Ο σκοπός είναι, τα οφέλη του τουρισμού, να διαχέονται όσο το δυνατόν περισσότερο στην τοπική οικονομία.
Να παράγουν θέσεις αξιοπρεπούς εργασίας.
Να αλληλοσυνδέονται με τις άλλες παραγωγικές δραστηριότητες αντί να τις εκτοπίζουν.
Θέλουμε ο τουρισμός να αξιοποιεί την ομορφιά του φυσικού περιβάλλοντος χωρίς να επιδρά επάνω της και χωρίς να την αλλοιώνει και να την καταστρέφει.
Γι αυτό μας ενδιαφέρει η αειφορία στο τουριστικό προϊόν, η διατήρηση των θέσεων εργασίας και φυσικά, η δημιουργία νέων.
Μιλώντας για την τοπική ανάπτυξη, δεν θα ήταν δυνατόν να μην αναφερθεί στις υποδομές.
"Το ζητούμενο για έναν τόπο δεν είναι μόνο η παραγωγή. Είναι και όλες εκείνες οι συνθήκες που διασφαλίζουν την μεταφορά των ανθρώπων και των προϊόντων, καθώς και τον εκσυγχρονισμό των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Κεντρικό αναπτυξιακό έργο ο ΒΟΑΚ
Γνωρίζετε ασφαλώς καλύτερα από όλους τι περιπέτειες έχει περάσει και με τι ιστορίες και προβλήματα είναι φορτωμένο.
Η κυβέρνηση αυτή δεσμεύτηκε ότι το έργο θα προχωρήσει και θα ολοκληρωθεί όπως πρέπει.
Έργο λειτουργικό, με σύγχρονες προδιαγραφές ευρωπαϊκού αυτοκινητόδρομου, με λυμένο το τεράστιο ζήτημα της οδικής ασφάλειας.
Έργο ικανό να αντιμετωπίσει το ζήτημα των μεταφορών ανθρώπων και προϊόντων από το ανατολικό έως το δυτικό άκρο του νησιού.
Για το θέμα αυτό υπήρξε ειδική συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις.
Προχωράμε με γρήγορους ρυθμούς. Σύντομα θα ανακοινωθεί η χρηματοδότησή του από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ενώ, ταυτόχρονα, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Υποδομών προωθούν ταχύτατα τη στρατηγική μελέτη.
Σας λέω λοιπόν ρητά ότι πολιτική δέσμευση αυτής της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει αυτό το έργο, που αποτελεί ίσως την κορυφαία επένδυση υποδομής για την Κρήτη.
Ταυτόχρονα προχωρούν μελέτες και έργα για την αναβάθμιση του υφιστάμενοι οδικού δικτύου του νησιού.
Έμφαση στο α/δ του Ηρακλείου
Παράλληλα προχωράει ένα άλλο έργο υποδομής, ιδιαίτερα σημαντικό, όχι μόνο για την Κρήτη αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα.
Είναι το διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλι, η κατασκευή και λειτουργία του οποίου θα πολλαπλασιάσει τον αριθμό αφίξεων και θα δώσει ισχυρή αναπτυξιακή ώθηση στο νησί.
Είναι ένα έργο που έχει απασχολήσει για πολύ καιρό την τοπική κοινωνία, με αλλεπάλληλες αναβολές, καθυστερήσεις και μια συνεπαγόμενη δυσπιστία για το αν εντέλει θα γίνει".
Τι είπε για τα έργα της ΔΕΥΑΗ
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις υποδομές του Ηρακλείου και το έργο το έργο αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης.
"Μια υπόθεση που αφορά την καθημερινότητα των πολιτών του Ηρακλείου, την ποιότητα της ζωής τους, αλλά και τον σεβασμό στους φυσικούς πόρους, που επιβάλλει τον περιορισμό των διαρροών νερού.
Το έργο αυτό, που είναι στο μεγαλύτερο μέρος του υπερώριμο για υλοποίηση, αξιολογείται ήδη, έτσι ώστε να προχωρήσει η ένταξή του στα ΕΣΠΑ, ενώ το Υπουργείο Ανάπτυξης επεξεργάζεται το συνολικό χρηματοδοτικό σχήμα, που εκτός από το ΕΣΠΑ θα περιλαμβάνει πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και μόχλευση από άλλες χρηματοδοτικές πηγές.
Το έργο λοιπόν βρίσκεται σε απόλυτη προτεραιότητα. Είναι δρομολογημένο, γιατί είναι απόλυτα κατανοητή η μεγάλη σημασία που έχει για τους κατοίκους του Ηρακλείου".
Αξιοσημείωτη ήταν η αναφορά του και στον τομέα της υγείας
Για τα δύο νοσοκομεία του Ηρακλείου, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και το Βενιζέλειο, όπως είπε, έχει συνταχθεί επιχειρησιακό σχέδιο.
Η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης προχωρά στην κατάστρωση του Χάρτη Υγείας, με στόχο την επιστημονική καταγραφή των δεδομένων υγείας στην Κρήτη, έτσι ώστε ο προγραμματισμός της κάθε φορά να γίνεται με γνώμονα τα επιστημονικά δεδομένα. "Παράλληλα, προχωράμε με γρήγορους ρυθμούς στην λειτουργία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας".
Όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο Υπουργός Υγείας, εικοσιπέντε τοπικές μονάδες υγείας θα λειτουργήσουν ανά την Κρήτη με σκοπό την άρτια και αποτελεσματική παροχή υπηρεσιών σε πρωτοβάθμιο επίπεδο σε όλο το νησί, αμβλύνοντας τις ανισότητες στην πρόσβαση στη δημόσια υγεία.
Τέλος, ο Πρωθυπουργός επισήμανε τα βήματα που έχουν γίνει στον τομέα της παιδείας καθώς, όπως είπε, όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, από τετραθέσια και πάνω, λειτουργούν με το νέο τύπο ολοήμερου σχολείου.
Με πλήρες πρόγραμμα και εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων, πράγμα που για πολλά σχολεία έχει να γίνει πολλά χρόνια, όπως τόνισε.