ΚΡΗΤΗ
Νόμος απαράβατος: Για ψαροτούφεκο πηγαίνεις πάντα με ταίρι!
Για να μη γίνει η μεγάλη τους αγάπη ένας υγρός τάφος: Τι λέει στο Cretalive ο πρόεδρος του Ναυταθλητικού Ομίλου "ΑΠΝΟΥΣ" Ηρακλείου, κ. Γρηγόρης Γιακουμάκης.
Της Κατερίνας Μυλωνά
Η θάλασσα είναι για εκείνους συγκρίσιμη με τον Παράδεισο. Όποτε βρίσκουν ευκαιρία, αρπάζουν το ψαροτούφεκό τους, τον κατάλληλο εξοπλισμό και χάνονται στα γαλάζια νερά της.
Βουτούν, στήνουν καρτέρι, αναδύονται και αν σταθούν τυχεροί και άξιοι συνάμα, επιστρέφουν σπίτι τους θριαμβευτές με μια καλή ψαριά.
Οι ψαροτουφεκάδες τιμούν και σέβονται τη θάλασσα και όσα πλάσματα ζουν εκεί, τηρούν κανόνες ασφαλείας γιατί ο βασικός σκοπός είναι ένας: να γυρίσουν στους αγαπημένους τους ανθρώπους σώοι και αβλαβείς!
Δυστυχώς, δε χρειάζεται να το επισημάνουμε εμείς, όλοι πλέον συνειδητοποιούν τον αριθμό των νεκρών ψαροτουφεκάδων… Ατυχήματα και πολλές φορές δυστυχήματα στη θάλασσα συμβαίνουν και υπάρχουν νόμοι και συγκεκριμένες οδηγίες που πρέπει να ακολουθεί κανείς για να διασφαλίσει ότι θα σφίξει ξανά στην αγκαλιά του όσους αγαπά.
Ο πρόεδρος του Ναυταθλητικού Ομίλου "ΑΠΝΟΥΣ" Ηρακλείου, κ. Γρηγόρης Γιακουμάκης, τονίζει στο Cretalive πως η ασφάλεια και η οικολογική συνείδηση είναι οι δύο βασικοί πυλώνες, στους οποίους κινείται ένας ψαροτουφεκάς.
Να πούμε πως ο ίδιος είναι ερασιτέχνης ψαροτουφεκάς εδώ και 20 χρόνια και κάνει αγωνιστική ελεύθερη κατάδυση ενώ έχει διακριθεί δύο φορές στο πανελλήνιο σε αγωνίσματα πισίνας.
Μας αναφέρει πως στο παρελθόν έχει κινδυνεύσει οικείο του πρόσωπο ενώ μέλη του Ομίλου έχουν κληθεί πολλές φορές από τις αρμόδιες αρχές να συνδράμουν σε προσπάθειες εντοπισμού κάποιου αγνοούμενου. Δυστυχώς, η έκβαση δεν ήταν πάντα θετική…
Ο κ. Γιακουμάκης αναφέρει πως πρόκειται για δύο χόμπι που ελλοχεύουν κινδύνους, για αυτό είναι μονόδρομος να τηρούνται ορισμένα μέτρα ασφαλείας. Το πρώτο και κυριότερο είναι να ψαρεύει κανείς με ζευγάρι. «Δεν έχει σημασία αν ψαρέψουμε στα βαθιά ή τα ρηχά, το θέμα είναι να γυρίσουμε στο σπίτι μας μετά από αυτό το υπέροχο χόμπι. Το ζευγάρι μας ξέρει, ξέρει τον χρόνο βυθού μας, ξεχωρίζει αν έρθουμε σε δύσκολη κατάσταση», αναφέρει.
Ο ίδιος έχει βγάλει ανθρώπους από τη θάλασσα, οι οποίοι έχουν υποστεί υποξία. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η επέμβαση ενός ζευγαριού, του ανθρώπου που κάνει κανείς μαζί ψαροτούφεκου, είναι κρίσιμη. Ο ψαροτουφεκάς πρέπει να οδηγηθεί αμέσως στην επιφάνεια και όλα να γίνουν πολύ γρήγορα προκειμένου να σωθεί.
«Ψαροτούφεκο δεν κάνεις ποτέ μόνος, πάντα με παρέα», τονίζει. Όπως λέει, αν το ζευγάρι δεν έχει τις ίδιες δυνατότητες κατάδυσης, αν δηλαδή ο ένας βουτάει στα Χ μέτρα και ο άλλος στα Ψ, τότε προσαρμόζεται εκείνος που βουτάει πιο βαθιά και περιορίζει τον εαυτό του σε πιο ρηχά νερά. Αυτό γίνεται για να μπορεί το ταίρι του να επέμβει σε περίπτωση που χρειαστεί. Διαφορετικά, δε θα κινδυνεύει μονάχα μία ζωή αλλά δύο. Ειδικά αν ένας άνθρωπος δει πως η παρέα, ο φίλος του πνίγεται, τότε μπορεί να υπεισέλθει ο παράγοντας πανικός και τα πράγματα να γίνουν ακόμα χειρότερα. Με λίγα λόγια: μένουμε σε τέτοιο βάθος, όπου το ταίρι μας θα μπορεί να μας βρει!
Σημαντικό είναι να προσέξει κανείς και τον χρόνο επιφάνειας, πόσο, δηλαδή, θα μείνει εκτός νερού, από τη μία βουτιά σε μία άλλη. Χρειάζεται χρόνος αποκατάστασης, να ξεκουραστεί, να πάρει ανάσες και να επιστρέψει ξανά στο χόμπι του με ηρεμία. Ο κ. Γιακουμάκης τονίζει πως αν κυνηγάμε ένα ψάρι και παραβλέψουμε τον χρόνο επιφάνειας, αυτό είναι κίνδυνος- θάνατος. Το βλέμμα του ζευγαριού μας πρέπει να είναι άγρυπνο και σε αυτό το κομμάτι!
Φυσικά, κανείς δεν ξεκινάει από το σπίτι του για να πάει για ψάρεμα ενώ αισθάνεται αδιάθετος ή έχει μόλις φάει. «Κανένα ψάρι δεν είναι πιο πολύτιμο από τη ζωή μας», τονίζει ο κ. Γιακουμάκης.
Στο θέμα του εξοπλισμού, υπάρχει ένα ρολόι που λειτουργεί ως βυθόμετρο και δείχνει πόσο βαθιά έχεις φτάσει, απαραίτητα είναι η στολή, η μάσκα και τα πέδιλα ενώ χρειάζεται και ένα μαχαίρι για λόγους ασφαλείας, αν, για παράδειγμα, μπλεχτεί κανείς σε δίκτυα ή η μιχίνα του μπερδευτεί κάπου. Ακόμα, υπάρχει σημαδούρα που υποδεικνύει σε όποιον περνάει από το σημείο ότι εδώ ψαρεύει ένας ψαροτουφεκάς και υπάρχει νόμος που προβλέπει ότι ένα σκάφος οφείλει να τηρεί συγκεκριμένες αποστάσεις από την ακτίνα της σημαδούρας.
Ο όμιλος, εκτός από τη σημαντική συνεισφορά του σε περιπτώσεις ανάγκης, όπως προείπαμε, προχωρά σε όμορφες ενέργειες και πρωτοβουλίες, όπως δράσεις καθαρισμού και χρήσιμα σεμινάρια. Κατ΄ αρχάς, όταν πρόκειται για νέα μέλη, το πρώτο που τονίζεται είναι ότι η ασφάλεια μπαίνει πάνω από όλα.
Παράλληλα, υπάρχουν κανόνες που ακολουθεί κανείς για να σέβεται τη θάλασσα, τον βυθό της και τα ψάρια. Μεταξύ άλλων, ένας ψαροτουφεκάς δεν ψαρεύει ποτέ με φιάλες οξυγόνου (τις λεγόμενες μπουκάλες). Είναι παράνομο και επικίνδυνο, στην ουσία δε δίνεις στο θήραμά σου την ευκαιρία να γλιτώσει, είναι μία πράξη άδικη που δε συνάδει με το δίκαιο της θάλασσας.
«Ο ψαροντουφεκάς αγαπάει τη θάλασσα και σέβεται το θήραμά του, παίρνει από τη θάλασσα αυτό που χρειάζεται να φάει ο ίδιος και η οικογένειά του, όχι κάτι παραπάνω», σημειώνει ο κ. Γιακουμάκης.
Υπάρχουν, ακόμα, συγκεκριμένες ποσότητες αλιευμάτων που επιτρέπονται και ένας ψαροντουφεκάς που, πάνω από όλα, σέβεται τον εαυτό του, δε θα «πιαστεί» ποτέ με παραπάνω ψάρια από όσα επιτρέπεται να έχει. Φυσικά, προσέχει κανείς και το μέγεθος, ουσιαστικά την ηλικία, ανάλογα με το είδος γιατί, για λόγους περιβαλλοντικούς, για να γίνει η αναπαραγωγή των ψαριών, απαγορεύεται να αλιεύσει κανείς μικρά (ηλικιακά) ψάρια.
Οι φωτογραφίες είναι από δράσεις του Ομίλου, για επικοινωνία: [email protected] και εδώ
Photo by Michael Worden on Unsplash
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο