ΚΡΗΤΗ
Νίκος Τζανάκης: "Εγώ θα τη φοράω τη μάσκα!"
“Η μάσκα είναι πολύ σοβαρό προστατευτικό μέτρο για ιώσεις και κυρίως για τον κορωνοϊό”, λέει o Καθηγητής
Δύο χρόνια μετά και το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε κλειστούς χώρους αναστέλλεται από σήμερα Τετάρτη, 1η Ιουνίου, έως τις αρχές του φθινοπώρου. Πλέον βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια του κάθε πολίτη, να επιλέγει αν και πότε επιθυμεί να χρησιμοποιεί την προστατευτική μάσκα για να προστατευτεί από τον κορωνοϊό.
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης μιλά στο iatropedia.gr για τα μέρη που επιλέγει και ο ίδιος να φορά μάσκα και που πιστεύει ότι απαιτείται περισσότερη προστασία. Μέσα σε περισσότερα από 2 χρόνια πανδημίας κορωνοϊού, η υποχρεωτική χρήση της μάσκας ήταν το πιο σταθερό μέτρο, το οποίο ποτέ μέχρι σήμερα δεν καταργήθηκε, παρά μόνο για μικρά διαστήματα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στους ανοιχτούς δημόσιους χώρους.
Η χρησιμότητά της μάσκας -ως κορυφαίου μη φαρμακευτικού μέτρου προστασίας της δημόσιας υγείας- είναι πλέον αδιαμφισβήτητη από το σύνολο της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας. Κατά κοινή ομολογία έσωσε μέχρι σήμερα χιλιάδες ανθρώπινες ζωές στην Ελλάδα και εκατομμύρια σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Έτσι, παρά το γεγονός ότι πλέον η πανδημία βρίσκεται σε ύφεση, είναι καλοκαίρι και ζούμε περισσότερο στους εξωτερικούς χώρους και ως εκ τούτο το κράτος δεν την επιβάλλει τη χρήση της μάσκας, οι επιστήμονες εξακολουθούν να τη συστήνουν στις κάτωθι περιπτώσεις:
- στα άτομα με υποκείμενα νοσήματα, ανοσοεπάρκειες και
- όσους έχουν σοβαρούς λόγους υγείας που επιβάλλουν την επιπλέον προστασία τους
- σε όλους τους πολίτες που θα βρεθούν σε χώρο με μεγάλο συνωστισμό.
“Η μάσκα είναι πολύ σοβαρό προστατευτικό μέτρο για ιώσεις και κυρίως για τον κορωνοϊό”, λέει o Καθηγητής Πνευμονολογίας και Διευθυντής της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ Κρήτης, Νίκος Τζανάκης και εξηγεί:
“Μετά από όσα περάσαμε στην πανδημία και δεν έχουμε τελειώσει ακόμα, θα πρέπει να καλλιεργηθεί σαν κουλτούρα και ειδικά όταν κάποιος αισθάνεται ανασφαλής σε κάποιο χώρο που βρίσκεται και έχει και προβλήματα υγείας, είτε πεσμένο ανοσοποιητικό, είτε ανήκει σε μια κατηγορία ανοσοκατεστραλμένων, ή ευπαθών ομάδων. Τότε είναι καλό να τη φοράει από μόνος του, ανεξαρτήτως αν είναι υποχρεωτικό ή όχι”, υπογραμμίζει ο Καθηγητής.
Υπό την αίρεση ότι δεν θα υπάρξει έκτακτος λόγος επαναφοράς της χρήσης μάσκας λόγω πιθανής έξαρσης της πανδημίας του κορωνοϊού μέσα στο καλοκαίρι, το μέτρο ενδέχεται να επανέλθει μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου.
“Εγώ θα τη φοράω στα αεροπλάνα, όπως επίσης θα τη φοράω και στα τρένα και στα μέσα μαζικής συγκοινωνίας, καθώς επίσης και στα σούπερ μάρκετ”, τονίζει με έμφαση ο Καθηγητής Νίκος Τζανάκης και προσθέτει:
“Θα τη φοράω, εγώ που ας πούμε δεν έχω και πρόβλημα σοβαρό. Κι ας καταργηθεί. Γιατί να πάω διακοπές ή να πάω σε ένα συνέδριο και να βγω θετικός και να μείνω π.χ. 15 μέρες σε ένα μέρος, ενώ πήγαινα για 5 μέρες; Ή τελικά να μην καταφέρω να πάω σε κάποιο συνέδριο γιατί θα βγω θετικός, ή να μην πάω διακοπές για να μείνω σε καραντίνα ή απομόνωση;”, εξηγεί.
Το να φοράμε μάσκα κάνει μόνο καλό στην υγεία μας, εξηγεί ο επιστήμονας απαντώντας σε όσους λένε πως βρισκόμαστε επί δύο χρόνια σε “θάλαμο αποστείρωσης” και καλό θα ήταν να μην φοράμε πλέον τη μάσκα, ώστε να αποκτήσουμε ξανά φυσικά αντισώματα απέναντι σε πάσης φύσεως ασθένειες.
“Το ανοσοποιητικό του ενήλικα έχει ωριμάσει, οπότε το να προστατεύεται κανείς με τη μάσκα και να γλιτώνει από κάποιες ιώσεις, μόνο καλό είναι. Έχουν εξαφανιστεί αρκετές νόσοι φέτος, όπως οι παροξύνσεις της χρόνιας αναπνευστικής πνευμονοπάθειας, λόγω της εφαρμογής της μάσκας. Τεράστιο το όφελος. Γιατί αυτοί οι άνθρωποι πεθαίνουν στο νοσοκομείο, δεν είναι απλό. Επομένως είναι αστείο να λέμε ότι η μάσκα κάνει κακό”, σημειώνει ο ειδικός και καταλήγει,
“Άλλωστε η επαφή με το περιβάλλον μπορεί να γίνει και στα σπίτια μας και στην εξοχή και στο εξωτερικό περιβάλλον, όπου μπορούμε να βγάζουμε τη μάσκα και να εκτιθέμεθα ελεγχόμενα”, λέει.
“Έχει μειωθεί ο ρυθμός αποκλιμάκωσης της πανδημίας. Αρκετά. Εκείνο που αποκλιμακώνεται αρκετά καλά -αλλά κι αυτό μειώνεται τελευταία- είναι οι μονάδες εντατικής θεραπείας”, αναφέρει ο καθηγητής Τζανάκης και προσθέτει πως τα μαθηματικά μοντέλα που τρέχει η ομάδα του, δεν αποκλείουν μια νέα έξαρση το καλοκαίρι:
“Πάντα υπάρχει ο φόβος μέσα στο καλοκαίρι να εκδηλωθεί ότι εκδηλώθηκε πέρυσι. Θυμάστε πως τον Αύγουστο είχαμε έξαρση. Διότι ανοίγει ο καιρός, αλλά ανοίγουν και οι διάφορες δραστηριότητες και εκδηλώσεις που έχουν στενή επαφή, συναυλίες, πάρτι κλπ. Αυξάνεται η κινητικότητα. Θα περιμένουμε να δούμε. Δεν αποκλείω να έχουμε μια έξαρση το καλοκαίρι, αλλά δεν πιστεύω ότι θα πιέσει το σύστημα”, καταλήγει ο ίδιος.
Δείτε επίσης:
Τέλος από σήμερα οι μάσκες και σε εσωτερικούς χώρους – Οι εξαιρέσεις