ΚΡΗΤΗ

Νίκος Ηγουμενίδης σε Πλεύρη: Να μπει τέλος στο γραφειοκρατικό τέρας απέναντι στους ασθενείς με κοιλιοκάκη

Ο βουλευτής επεσήμανε στον Υπουργό τη γραφειοκρατική ταλαιπωρία που υφίστανται οι ασθενείς που είναι υποχρεωμένοι δια βίου σε διατροφή χωρίς γλουτένη

No profile pic

Στην Ολομέλεια της Βουλής μεταφέρθηκε η συζήτηση για τα εμπόδια που τίθενται στους ασθενείς με κοιλιοκάκη μετά από επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νίκου Ηγουμενίδη στον Υπουργό Υγείας Αθανάσιο Πλεύρη.

Ο βουλευτής επεσήμανε στον Υπουργό τη γραφειοκρατική ταλαιπωρία που υφίστανται οι ασθενείς που είναι υποχρεωμένοι δια βίου σε διατροφή χωρίς γλουτένη με αποκορύφωμα την τελευταία εγκύκλιο τον περασμένο Ιούλιο με την οποία ο ΕΟΠΥΥ περιορίζει δραματικά τον αριθμό των προϊόντων χωρίς γλουτένη που μπορεί να προμηθευτεί ένας ασθενής με κοιλιοκάκη.

«Γιατί έγινε η αλλαγή αυτής της εγκυκλίου; Τι εξυπηρετεί;», ρώτησε ο βουλευτής Ηρακλείου τον Υπουργό Υγείας. «Ενώ είχαν τη δυνατότητα, έστω με όλα τα προβλήματα που ανέφερα μέχρι τώρα προμήθειας προϊόντων χωρίς γλουτένη από το ελεύθερο εμπόριο οποιασδήποτε εταιρείας, με την τελευταία εγκύκλιο ουσιαστικά αυτό περιορίζεται. Υπάρχει μήπως η σκέψη να φύγουν από τα σούπερ μάρκετ, να έχουν πρόσβαση στα προϊόντα μέσω άλλων μηχανισμών, όπως ειδικά καταστήματα ή από τα φαρμακεία ενδεχομένως; Δεν γνωρίζω, αλλά όντως είναι ερωτηματικό γιατί άλλαξε αυτή η εγκύκλιος του ΕΟΠΥΥ», όπως τόνισε ο βουλευτής.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Υγείας Θανάσης Πλεύρης, αφού παραδέχθηκε ότι επί 1μιση χρόνο δεν υπήρξε καμία γραπτή απάντηση στις συνεχείς γραπτές ερωτήσεις του Νίκου Ηγουμενίδη για το ζήτημα, απάντησε αναφερόμενος στο γενικότερο πλαίσιο και χωρίς να αναφερθεί στους λόγους για τους οποίους τροποποιήθηκε πρόσφατα η εγκύκλιος: «στους πάσχοντες δίνεται η δυνατότητα να είναι σε επαφή και να λαμβάνουν τα προϊόντα αυτά από τους συμβεβλημένους παρόχους ως σκευάσματα ειδικής διατροφής. Κατ’ εξαίρεση και ειδικά μόνο για αυτούς τους ασθενείς -δεν αναφέρεται σε άλλους δικαιούχους- δίνεται η δυνατότητα να αγοράζουν και από προμηθευτές, οι οποίοι δεν είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, από το ελεύθερο εμπόριο», ανέφερε μεταξύ άλλων για το ζήτημα.

Επιπρόσθετα, ο κ. Πλεύρης δεσμεύτηκε να εξετάσει το ζήτημα της μη χορήγησης κατάλληλης διατροφής στους πάσχοντες στα νοσοκομεία, ενώ για το ζήτημα της καθυστέρησης των πληρωμών, σημείωσε ότι «όπως με ενημέρωσαν και οι περιφερειακές διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ, οι πληρωμές αυτές γίνονται από τη στιγμή που θα υποβληθούν και σε χρόνο από ένα έως τρεις μήνες, δηλαδή είναι ο χρόνος έως ενενήντα ημερών που αποζημιώνει και πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ».

Ο Νίκος Ηγουμενίδης επέμεινε κατά τη δευτερολογία του στον Υπουργό ότι θα πρέπει να τεθεί ένα τέλος στο τέρας της γραφειοκρατίας με το οποίο είναι αντιμέτωποι οι ασθενείς που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη, με την άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων και την απλοποίηση της διαδικασίας για τους ασθενείς αλλά και με τη συνολική διευκόλυνση των ανθρώπων στην πρόσβαση σε προϊόντα χωρίς γλουτένη καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις,  ενώ ο κ. Πλεύρης παρέπεμψε σε επικείμενες αλλαγές  στον ΕΟΠΥΥ σε επόμενο νομοσχέδιο: «με το νέο νομοσχέδιο το οποίο θα έρθει για τον ΕΟΠΥΥ, αλλά και με όλη τη φιλοσοφία που αλλάζει στον Οργανισμό, θα προσπαθήσουμε να άρουμε κάθε γραφειοκρατική διαδικασία», όπως αναφέρθηκε.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση