Ν.Ηγουμενίδης: «Αν δεν πιστεύεις στο δημόσιο σύστημα υγείας, δεν μπορείς και να επεξεργαστείς προτάσεις γι’ αυτό»

Κατά τη συνεδρίαση και συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου της Κυβέρνησης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ο βουλευτής του Ν. Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης, ανέλυσε τις δύο διαφορετικές αντιλήψεις

Την ουσία της αντιπαράθεσης μεταξύ Κυβέρνησης και Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στον τομέα της υγείας ανέδειξε στη Βουλή ο Νίκος Ηγουμενίδης. Κατά τη συνεδρίαση και συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου της Κυβέρνησης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ο βουλευτής του Ν. Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης, ανέλυσε τις δύο διαφορετικές αντιλήψεις που συγκρούονται: Από τη μία, η αντιδραστική-συντηρητική που αντιμετωπίζει τον άνθρωπο ως «μια μηχανή που χαλά», και από την άλλη η προοδευτική αντίληψη που αντιμετωπίζει τον άνθρωπο ως μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα. Ο Νίκος Ηγουμενίδης, απευθυνόμενος στον εκπρόσωπο της ΝΔ, σημείωσε χαρακτηριστικά:

«Η αλήθεια είναι μία, κύριε εκπρόσωπε της Ν.Δ.: Εάν δεν πιστεύεις στο δημόσιο σύστημα υγείας, δεν μπορείς και να επεξεργαστείς προτάσεις για την δημιουργία ενός πραγματικού συστήματος που να στέκεται στα πόδια του και να προσφέρει περίθαλψη στο λαό. Δεν μπορείς να προσφέρεις τέτοιο πράγμα, εάν δεν το πιστεύεις. Και εδώ είναι η διαφορά μας».

Ο Νίκος Ηγουμενίδης, κατά την επί της αρχής συζήτηση του νομοσχεδίου για την Μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στα πλαίσια της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων ανέλυσε διεξοδικά αυτή την αντιπαράθεση, τονίζοντας ότι «ανέκαθεν, κατά τη γνώμη μου, στον χώρο της Υγείας υπήρχε μια σύγκρουση ανάμεσα στην αντιδραστική αντίληψη, η οποία αντιμετωπίζει τον άνθρωπο σαν μια μηχανή που χαλά και επομένως αντιμετωπίζει την υγειονομική παρέμβαση και την παρέμβαση του όποιου συστήματος υγείας σαν προσπάθεια αποκατάστασης της βλάβης. Σαν προσπάθεια αποκατάστασης της ικανότητας για εργασία, της ικανότητας, δηλαδή, του ανθρώπου να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης.

Αλλά και ότι «στον αντίποδα αυτής της αντίληψης βρίσκεται η προοδευτική άποψη η οποία αντιμετωπίζει τον άνθρωπο σαν μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα, όπως είναι, και την υγεία του επομένως, την πλήρη σωματική και πνευματική του ευεξία», εξήγησε ο ίδιος για την ακριβώς αντίθετη άποψη που υπερασπίζεται το παρόν νομοσχέδιο με την Μετρρύθμιση για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

«Όχι λίγες, για να μην πω τις περισσότερες φορές, η αντιπαράθεση εξαντλείται στρεβλά στις τιμές αποζημίωσης του ιδιωτικού τομέα, στην αποτίμηση των ιατρικών πράξεων, στην αποζημίωση των ιδιωτικών ιατρικών κέντρων, σε δραστηριότητες ή για δραστηριότητες που έρχεται να καλύψει ο ιδιωτικός τομέας σε ανεπάρκειες του δημόσιου συστήματος υγείας.», εξήγησε για το ίδιο θέμα.

Απέναντι στην επιχειρηματολογία βουλευτών της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για το νομοσχέδιο που απαντά στις ανάγκες της κοινωνίας ο Νίκος Ηγουμενίδης τόνισε: «Εν πάση περιπτώσει, μπορεί να χαρακτηρίζετε αστεία προσέγγιση, προχειρότητα- το ακούσαμε κι αυτό- ρουσφετολογικό, ότι το κάνουμε αυτό για να προσλάβουμε 3.000». Ενώ σε άλλη σημείο σημείωσε για την στάση της ΝΔ: «Γιατί δεν μπορούν να φανταστούν να στήνεται δημόσια δομή οπουδήποτε σε αυτό το κράτος, παρά μόνο για να κάνουν ρουσφέτια. Γιατί έτσι έστησαν αυτό το κράτος το οποίο προσπαθούμε να διορθώσουμε. Με αυτήν την έννοια, πραγματικά, δεν μπορώ να αντιληφθώ για ποιον άλλο λόγο χαρακτηρίζουν ρουσφετολογικές αυτές τις προσλήψεις».

Ο Νίκος Ηγουμενίδης ανέφερε ότι «τα θέματα της υγείας αποτελούν την εμπροσθοφυλακή της κοινωνικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, είναι λογικό, λοιπόν, τα θέματα της υγείας και τα νομοσχέδια που θεσμοθετεί η κυβέρνησή μας στα θέματα της υγείας, να συγκεντρώνουν και την ή την καταψήφιση από τους πολιτικούς αντιπάλους του ΣΥΡΙΖΑ».

«Η ουσία είναι, ότι αυτά τα νομοθετήματα όπως αυτό που συζητάμε σήμερα, είναι συνέχεια των νομοθετημάτων για την πρόσβαση των ανασφάλιστων στο σύστημα υγείας, της οικονομικής ενίσχυσης των δημόσιων νοσοκομείων, πρώτη φορά έκλεισαν τα δημόσια νοσοκομεία ισολογισμούς θετικούς, παρόλα αυτά ακούσαμε κι αυτό, ότι μαζί ο ΣΥΡΙΖΑ σε συνεννόηση με όλα τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα ψηφίζει την μείωση των δαπανών για την δημόσια υγεία».

Επιπλέον, σημείωσε ότι πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου προηγήθηκε μια εξαντλητική συζήτηση για το νομοσχέδιο με τη συμμετοχή του λαού: «Το νομοσχέδιο το οποίο συζητούμε εμείς, το έχουμε σε συζητήσει με τον λαό μας όλο αυτό το διάστημα, με τον ελληνικό λαό εννοώ, το λαό μας, αλλά ακόμα και εδώ, εσείς «λαό σας» θεωρείτε τους οπαδούς της Ν.Δ.. Τι να κάνουμε; Εμείς θεωρούμε όλον τον ελληνικό λαό.»

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την τοποθέτηση τους, τόσο ο Υπουργός Υγείας όσο και ο Αναπληρωτής Υπουργός αναφέρθηκαν στην παρέμβαση του Νίκου Ηγουμενίδη. Ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας για το νομοσχέδιο, παρατήρησε: «Είναι μια παρέμβαση που επιδιώκει να αλλάξει τη φιλοσοφία και την κουλτούρα του συστήματος υγείας και από αυτό που, όπως σωστά είπε ο Νίκος ο Ηγουμενίδης, την στενά θεραπευτική προσέγγιση, να μπαίνει για πρώτη φορά με οργανωμένο τρόπο η κουλτούρα της πρόληψης, της αγωγής υγείας, της κοινοτικής φροντίδας, της παρέμβασης στους ανθυγιεινούς, νοσογόνους παράγοντες του περιβάλλοντος». Ενώ ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης παρατήρησε με τη σειρά του:» Για το κομμάτι της πρωτοβάθμιας δεν θα απαντήσω, νομίζω και ο Ηγουμενίδης και ο Ανδρέας απάντησαν συνολικά και στο πώς έρχεται μια αλλαγή φιλοσοφίας σε όλο αυτό το πράγμα μ’ αυτή την παρένθεση, γιατί υπενθυμίζω 19 φορές είχε ανακοινωθεί η πρωτοβάθμια, μετά το 1983. Αυτή είναι η 20Η φορά. Τώρα θα εφαρμοστεί και θα την εφαρμόσει η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ., η κυβέρνηση της αριστεράς, γιατί είναι πολιτική μας επιλογή να την εφαρμόσουμε».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ