ΚΡΗΤΗ
Νεκρά ψάρια στον Αποσελέμη: Το ΕΛΚΕΘΕ αναζητά την αιτία- Δείτε βίντεο
Τι αναφέρει στο Cretalive ο διευθυντής Ερευνών στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας Υδατοκαλλιεργειών, Δρ. Παντελής Καθάριος.
Σε επικοινωνία βρίσκεται η Περιφέρεια Κρήτης με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) προκειμένου να διευκρινιστεί η αιτία που βρέθηκαν, ξανά, νεκρά ψάρια στον Αποσελέμη.
Δείτε βίντεο από την περιοχή:
Ο Δρ. Παντελής Καθάριος, διευθυντής Ερευνών στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας Υδατοκαλλιεργειών στο ΕΛΚΕΘΕ αναφέρει στο Cretalive πως στον Αποσελέμη κλείνει η έξοδος του ποταμού και δεν επικοινωνεί με τη θάλασσα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, τα ψάρια να εγκλωβίζονται. Ουσιαστικά, μοιάζει σα να υπάρχει μία λίμνη κοντά στην ακτή. Αν το νερό δεν ανανεώνεται, η θερμοκρασία ανεβαίνει. Επίσης, μπορεί να έχει ανθίσει τοξικό φυτοπλαγκτόν, η απότομη αύξησή του οδηγεί σε απότομη κατάρρευση και το οξυγόνο πέφτει.
Αυτό είναι κάτι που γίνεται συνήθως.
Ο ερευνητής αναφέρει ότι αν είχαμε λύματα, θα ήταν εμφανές ενώ θα επικρατούσε δυσοσμία. Αυτό συνέβη πρόσφατα στο Γιόφυρο, όμως, στον Αποσελέμη δεν έχουμε τέτοια εικόνα.
Όπως και να έχει, το ΕΛΚΕΘΕ θα λάβει δείγματα από την περιοχή για ανάλυση και αναλόγως του τι πρέπει να γίνει, τα αποτελέσματα μπορεί να προκύψουν μετά από 10 με 15 μέρες.
Τι είχε γίνει παλιότερα
Υπενθυμίζεται πως τον Μάιο του 2022, η ανάλυση από το ΕΛΚΕΘΕ είχε δείξει τα εξής:
«η θνησιμότητα οφείλεται σε τοπική άνθηση του ιχθυοτοξικού μικροφύκους, Chattonella sp. το οποίο βρέθηκε σε μεγάλους αριθμούς στα βράγχια όλων των εξετασθέντων ιχθύων. Το είδος Chattonella που ανήκει στην κλάση των Ραφιδοφυκών είναι ιδιαίτερα τοξικό για τα ψάρια όταν παρατηρείται αύξηση του πληθυσμού του, φαινόμενο γνωστό ως ερυθρά παλίρροια. Μαζικές θνησιμότητες ψαριών και άλλων υδρόβιων οργανισμών λόγω αυτού του φαινομένου έχουν παρατηρηθεί σε όλο το κόσμο αλλά και στην Ελλάδα.
Το 2009 το μικροφύκος αυτό προκάλεσε μαζικές θνησιμότητες στον Μαλιακό Κόλπο.
Πέραν της μικροσκοπικής εξέτασης των νωπών παρασκευασμάτων, ελήφθησαν δείγματα βραγχίων για ιστοπαθολογικές εξετάσεις αλλά και για μοριακή ταυτοποίηση του παθογόνου φύκους. Τα αποτελέσματα των αναλύσεων αυτών αναμένονται σε ένα μήνα περίπου.
Οι ερυθρές παλίρροιες, που εντάσσονται στις επιβλαβείς φυτοπλαγκτονικές εξάρσεις (Harmful Algal Blooms) ευνοούνται από την αύξηση της θερμοκρασίας του νερού αλλά κυρίως από την αυξημένη παρουσία θρεπτικών (φωσφορικών και αζωτούχων αλάτων). Οι πηγές των θρεπτικών μπορεί να είναι είτε φυσικές είτε ανθρωπογενείς (λιπάσματα, λύματα κλπ). Θα πρέπει να πραγματοποιηθεί χημική ανάλυση νερού με την οποία να διερευνηθεί η παρουσία θρεπτικών αλάτων. Θα πρέπει επίσης να μην καταναλωθούν τα συγκεκριμένα ψάρια καθώς ενέχει σοβαρός κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης»
Κεντρική φωτογραφία: Γιάννης Τσιγκένης
Δείτε επίσης:
Αποσελέμης: Γέμισε ξανά νεκρά ψάρια - Δείτε φωτογραφίες
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο